General

Ömer Tetik, 10 ani la conducerea executivă BT: ”Este doar începutul.“

Scris de 634
 • Pe 13 mai 2013 Ӧmer Tetik era prezentat oficial ca fiind noul director general al Băncii Transilvania.
 • În 2013, la doar 40 de ani, devenea cel mai tânăr şef al unei mari bănci din România, atunci cu active de 30 mld. lei şi o cotă de piaţă de 8%.
 • Banca Transilvania şi-a majorat activele bancare de cinci ori, pe fondul unor achiziţii, precum Volksbank România, Bancpost, şi a urcat de pe locul trei pe prima poziţie în sectorul bancar din România.
 • Astăzi banca de la Cluj are aproximativ 150 mld. lei active la nivel de grup şi o cotă de piaţă de 20%.

Cu ocazia a 10 ani la conducerea executivă a Băncii Transilvania, Ӧmer Tetik, director general, a acordat câteva declaraţii Ziarului Financiar. Varianta e-paper poate fi consultată aici.

Pe 13 mai 2013 Ӧmer Tetik era prezentat oficial ca fiind noul director general al Băncii Transilvania. Banca venea după un an de conducere interimară după plecarea olandezului Robert Rekkers, cel care a fost CEO din 2002 până în ianuarie 2012.

Horia Ciorcilă, preşedinte al Băncii Transilvania, spunea atunci că după 15 luni de căutări a găsit cel mai potrivit CEO: „Am căutat o persoană care să fie compatibilă cu ADN-ul băncii, acela de bancă antreprenorială, iar Ӧmer vine dintr-o bancă fondată de unul dintre cei mai puternici antreprenori din Turcia“ Atunci Banca Transilvania avea 8% cotă de piaţă, fiind pe locul trei. Astăzi are 20%, fiind pe primul loc.

Cu Ӧmer Tetik, 50 de ani, la conducere din 13 mai 2013 încoace, Banca Transilvania (simbol bursier TLV) şi-a majorat activele bancare de cinci ori, pe fondul unor achiziţii, precum Volksbank, Bancpost, şi a urcat de pe locul trei pe prima poziţie în sectorul bancar din România.

”Simţim că acesta este doar începutul“, spune Ӧmer Tetik, cel care în primăvara lui 2013 la doar 40 de ani, devenea cel mai tânăr şef al unei mari bănci din România, atunci cu active de 30 mld. lei şi o cotă de piaţă de 8%. Astăzi banca de la Cluj are aproximativ 150 mld. lei active la nivel de grup şi o cotă de piaţă de 20%.

La Bursa de la Bucureşti, acolo unde Banca Transilvania este cea mai tranzacţionată acţiune, evaluarea băncii s-a majorat în zece ani de la 2,5 mld. lei la 13,5 mld. lei, adică o creştere de 5,4 ori, cea mai rapidă ascensiune a unui emitent din prima ligă bursieră.

Spre comparaţie, indicele principal BET a urcat de la 5.345 de puncte la aproximativ 12.060 de puncte. Aşadar banca de la Cluj a supraperformat creşterea indicelui principal bursier în contextul în care investitorii au apreciat planurile de dezvoltare prin achiziţii şi mixul de remunerare, atât cu dividende cât şi acţiuni gratuite.

”Au fost 10 ani extraordinari, dar şi provocatori“, spune Ӧmer Tetik, care în iunie 2013 a primit aprobarea BNR pentru a conduce banca de la Cluj. „Am fost norocos să primesc, din prima zi, suportul întregii organizaţii – începând cu Horia Ciorcilă, preşedintele CA al băncii, şi continuând cu colegii din echipă, ceea ce mi-a dat curaj şi confort să mă focusez pe business. Este o mare responsabilitate, dar şi foarte motivant să ştim că ceea ce facem noi în fiecare zi la birou are impact asupra a milioane de români“.

Circa 24% din Banca Transilvania sunt controlate de fondurile de pensii private Pilon II, prin investiţii de aproximativ 3,3 miliarde de lei, în numele a opt milioane de salariaţi români. De la începutul lui 2023 acţiunile TLV au minus 3% pe tranzacţii de 540 mil. lei. Spre comparaţie BET a urcat cu 3,4%.

În primăvara lui 2013, după 15 luni de căutări, Horia Ciorcilă – preşedinte şi unul dintre fondatorii băncii, spunea că a găsit cel mai bine potrivit CEO prin recrutarea lui Ӧmer Tetik de la Credit Europe, instituţie de credit care avea active de doar 5,1 mld. lei, şi aducerea lui la banca de la Cluj, care avea active de 30 mld. lei.

Printre primele achiziţii importante ale Băncii Transilvania cu Ӧmer Tetik la conducere a fost cea a Volskbank, din 2014, absorbită în 2015. La finalul lui 2015, banca din Cluj ajunsese la active de 48 mld. lei şi o cotă de piaţă de 12,6%. Ulterior a apărut oportunitatea achiziţionării Bancpost ceea ce a permis un salt semnificativ al activelor şi urcarea pe prima poziţie.

”Când mă uit înapoi la toţi aceşti ani, am toate motivele să fiu mândru de realizări. Am demonstrat, înainte de toate, că un business local, românesc, poate reuşi având strategia şi oamenii potriviţi, chiar şi în cele mai dure perioade. Planuri de viitor? Echipa de management, întreaga echipă BT este motivată de rolul pe care banca îl are în economie, ca lider de piaţă“.

La T1/2023 banca de la Cluj a raportat un profit trimestrial istoric de 840 mil. lei, dublu faţă de începutul lui 2022. În T1/2013 banca avea un rezultat net de 84 mil. lei. Pe de altă parte, tot în primăvara lui 2023, banca a ieşit pe pieţele externe de unde a atras 500 mil. euro pentru criteriile de eligibilitate MREL.

”Suntem determinaţi să contribuim la creşterea băncii şi a rolului său în economia românească. Simţim că acesta este doar începutul şi abia aşteptăm să scriem următoarele capitole de succes ale poveştii Banca Transilvania“, spune Tetik.

Ӧmer Tetik s-a născut pe 19 aprilie 1973 în Hamburg, în Germania, într-o familie din diaspora turcă. A studiat în Turcia şi a absolvit profilul economic la Universitatea Tehnică Middle East.

Şi-a început cariera la ATA Securities, în Turcia (Izmir), iar un an mai târziu a plecat la Istanbul pentru a face parte din echipa trezorerie a Finansbank. În 1997 s-a mutat în Rusia pentru poziţia de coordonator al Departamentului Trezorerie şi Piaţa de Capital din cadrul Finansbank Moscova.

Pasul spre România l-a făcut în 2000, când aceeaşi bancă i-a acordat funcţia de vicepreşedinte adjunct. După zece ani a devenit vicepreşedinte şi, ulterior, preşedinte al Credit Europe Bank, fosta Finansbank. În 2013 a fost recrutat ca CEO al Băncii Transilvania.

”Obiectivele noului CEO sunt obiectivele băncii“, spunea atunci Horia Ciorcilă, preşedinte BT, după ce banca de la Cluj încheiea un an de interimat după plecarea olandezului Robert Rekkers, cel care a fost CEO din 2002 şi până în ianuarie 2012. Omer Tetik avea la final de 2022 circa 5 mil. euro investiţi în acţiuni ale băncii.

Ӧmer Tetik, carte de vizită

S-a născut pe 19 aprilie 1973 în Hamburg, în Germania, într-o familie din diaspora turcă. A studiat în Turcia şi a absolvit profilul economic la Universitatea Tehnică Middle East. Şi-a început cariera la ATA Securities, în Turcia (Izmir), iar un an mai târziu a plecat la Istanbul pentru a face parte din echipa trezorerie a Finansbank. În 1997 s-a mutat în Rusia pentru poziţia de coordonator al Departamentului Trezorerie şi Piaţa de Capital din cadrul Finansbank Moscova. Pasul spre România l-a făcut în 2000, când aceeaşi bancă i-a acordat funcţia de vicepreşedinte adjunct. După zece ani a devenit vicepreşedinte şi, ulterior, preşedinte al Credit Europe Bank, fosta Finansbank. În 2013 a fost recrutat ca CEO al Băncii Transilvania. „Obiectivele noului CEO sunt obiectivele băncii”, spunea atunci Horia Ciorcilă, preşedinte BT, după ce banca de la Cluj încheiea un an de interimat după plecarea olandezului Robert Rekkers, cel care a fost CEO din 2002 şi până în ianuarie 2012. Ӧmer Tetik avea la final de 2022 circa 5 mil. euro investiţi în acţiuni ale băncii.ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 13 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 17 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 17 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 17 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 18 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 20 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 20 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 20 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 21 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 21 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 22 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 22 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE