Diete

Omega 3 si Omega 6

Cei doi Omega, 3 si 6, sunt acizi grasi polinesaturati caracterizati orin diferite legaturi duble, plecand din pozitia 3 a ciclului carbonic. Acestia sunt definiti ca “esentiali”, deoarece sunt indispensabili organismului, care insa nu este capabil sa-i sintetizeze, si, prin urmare, trebuie neaparat introdusi prin alimentatie.

 

 

 

Functii

Importanta acizilor grasi esentiali Omega 3 si Omega 6 deriva din faptul ca acestia sunt prezenti in fosfolipide si conditioneaza integritatea membranelor celulare. Cei doi acizi sunt importanti pentru sistemul nervos si sunt precursori ai numerosilor compusi care actioneaza in contractile musculaturii netede, asupra sistemului cardiovascular, asupra coagularii sangelui si asupra sistemului imunitar. Din aceste motive, multi cercetatori sustin ca acesti acizi contribuie la diminuarea riscului de boli cardiovasculare si de ateroscleroza.

 

 

 

Cantitatea de acizi grasi din seria Omega 3, recomandata de specialisti este de 0,5 % din energia totala introdusa zilnic, in timp ce cantitatea de acizi grasi din seria Omega 6, este de 2 %. Deoarece un consum excesiv de acizi grasi polinesaturati poate provoca daune de tip metabolic si functional s-au fixat nivelurile maxime de introducere in organism: nu mai mult de 5 % din energia furnizata de mancare sub forma de Omega 3, si nu mai mult de 15 % in total omega 3 + Omega 6.

 

Surse alimentare pentru Omega 3

Atentia publica asupra efectului acizilor grasi Omega 3 a fost atrasa de un fenomen din Groelanda; desi eschimosii nu se hranesc echilibrat, hrana lor fiind unilaterala si prea grasa, sistemul lor circulator este de cele mai multe ori sanatos si rezistent la eforturi. O mare parte a nutritiei lor consta din pesti care cresc in apa rece, care sunt deosebit de bogati in acizi grasi Omega 3.

 

Acizii grasi din seria Omega 3 deriva din acidul linoleic, pentru care principala sursa alimentara o reprezinta pestii, in special scrumbiile, heringii, sardinele, sardelele, somonul, barbunul, halibut, tonul si codul ; mai mult, uleiul de peste ramane sursa principala de omega 3.

 

Dintre uleiurile vegetale, surse majore de Omega 3 sunt uleiul de soia si uleiul de rapita. Cantitati moderate contin si nucile si zarzavaturile cu frunza verde.

 

Astazi se cunoaste faptul ca acizii grasi polinesaturati Omega 3 sunt componente importante ale unei nutritii sanatoase pentru inima; ele sunt substante nutritive importante pentru balanta valorilor de colesterol si grasimi / trigliceride din corp. Se recomanda astfel cel putin doua mese de peste bogat in acizi grasi polinesaturati Omega 3 pe saptamana. Pentru cei care nu pot consuma peste, se folosesc capsule ce contin ulei de somon cu Omega 3. 

 

Surse alimentare pentru Omega 6

Acizii grasi  din seria omega 6 deriva, in schimb din acidul linoleic, ale carui surse alimentare sunt: uleiurile de seminte, fructele uscate, soia, uleiul de masline, cafea si mezeluri.

 

Dezechilibre in dieta moderna

Sursele de acizi grasi Omega 3 din peste sunt destul de rar intalnite in dieta moderna; in schimb consumul de acizi grasi Omega 6 a crescut din surse alimentare ca grasimi si lactate, uleiuri vegetale, produse procesate si de tip fast-food. 

 

Acest dezechilibru sat la baza proceselor inflamatorii care cresc riscul dezvoltarii diabetului de tip II, obezitatii, bolilor cardiovasculare si reumatologice, a cancerului si a bolilor neurogenerative (Alzheimei, Parkinson). Aceste boli sunt anuntate de cresterea niveluilui de colesterol, de vasoconstrictie, de hipertensiune arteriala, dislipidemii si depresii.

 

Pentru a nu avea probleme de sanatate, dieta noastra trebuie sa respecte un anumit echilibru intre cele doua serii de acizi grasi esentiali. Raportul intre Omega 3 si Omega  ar trebui sa fie de 1:1 sau 1: 2 si nu de 1: 22 sau 1: 24 cum se intalneste in realitate.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *