In vizor

Oficialii Mitropoliei ii iau apararea preotului spagar

“Preotul va fi mult mai atent pe viitor”, e pozitia pe care o ia Biserica Ortodoxa fata de cazul sesizat de Ziar de Cluj.

Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, nu considera ca fapta colegului sau, preotul Titus Moldovan, este gresita. Din contra, Ivanov sustine ca parintele care incasa bani fara drept si fara chitanta pentru a elibera adeverinte false nu a vrut decat sa faca un bine clujenilor:

“Vreau sa va intreb pana unde vreti sa mergeti cu cazul acesta? Faceti un caz dintr-un nimic. Nu este o adeverinta falsa, parintele a mers pe marturia celui care a cerut si a vrut sa ajute. Sigur, nu a verificat, asta i se poate imputa – ca nu a verificat, dar nimeni nu poate sa-si minta propria constiinta. Cu siguranta, de acum inainte va fi mult mai atent la astfel de solicitari si va sti ca atunci cand vrei sa faci un bine risti sa faci un rau, in fond si la urma urmei”.

Bine, dar contra cost

Bogdan Ivanov, desi recunoaste ca nu este nici moral si nici legal ca preotul sa incaseze bani fara sa elibereze chitanta, spune ca fiecare parohie decide de una singura cati bani incaseaza de la credinciosi.

“Daca nu s-a eliberat chitanta e o problema, dar fiecare parohie isi stabileste, prin hotararea consiliului parohial, modul in care gestioneaza taxele parohiale, taxele pentru servicii. Pentru orice ban care se incaseaza la biserica, trebuie sa se dea chitanta. Nu putem sa ne pronuntam inainte de a vedea mai indeaproape si noi exact ce s-a intamplat si de ancheta cazul prin mijloacele pe care le avem la dispozitie. Va fi o discutie cu parintele desigur. In privinta botezului, nimeni nu cred ca este capabil sa-si minta propria constiinta, sigur nici parintele nu a facut un lucru bun pana la capat, dar el a vrut sa ajute, in conditiile in care dumneavoastra v-ati prezentat la el cu aceasta solicitare”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *