Politica

Oficial: UDMR sprijină, ”în mod natural”, ca maghiarii din Transilvania cu dublă cetățenie să participe la referendumul organizat de Viktor Orban pe tema proiectului de lege anti-LGBT

Purtătorul de cuvânt al UDMR, care este și secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, Hegedűs Csilla, întrebată de cotidianul Nepszava despre poziția UDMR privind referendumul din Ungaria având ca obiect ”protecția copiilor”, a declarat următoarele: ”Din timp în timp fiecare guvern cere opinia cetățenilor cu privire la chestiuni importante. Așa face acum și guvernul Ungariei. UDMR în mod natural sprijină ca acei maghiari din Transilvania cu dublă cetățenie, să participe la referendum”.

Hegedűs a arătat că poziția formațiunii maghiare din Transilvania este neschimbată de ani de zile, și anume că fiecare cetățean să participe la fiecare alegeri, fie că sunt organizate  în România sau Ungaria, să-și exercite dreptul de vot și să voteze potrivit propriei conștiințe.

Cotidianul Nepszava de la Budapesta publică, miercuri, un articol cu titlul ”România, îndemnată să urmeze drumul Ungariei”,  în care relatează despre  intenția Partidului Popular Maghiar din Transilvania – PPMT de a depune un pachet de proiecte de legi în Parlamentul României pe tema protecției copiilor împotriva persoanelor LGBTQ. Proiectele ar urma să fie depuse de deputatul Zakarias Zoltan, intrat în legislativ pe listele UDMR.

Autorul articolului a solicitat un punct de vedere de la liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond care a precizat că PPMT nu s-a consultat cu UDMR, dar în realitate nici nu este nevoie, deoarece fiecare parlamentar are dreptul să depună în parlament inițiative legislative, acest drept nu se poate limita. Despre proiectul de lege nu poate să se exprime, până nu va cunoaște conținutul acestuia a arătat Csoma

Articolul cuprinde un interviu mai larg cu președintele PPMT Csomortányi István care afirmă că, în sesiunea din septembrie, se va depune un pachet de proiecte de legi, și își exprimă convingerea că pe acest subiect vor găsi un partener în UDMR.

În acest moment proiectul de lege sigur va fi depus de deputatul PPMT intrat pe listele UDMR, dar este posibil să fie mai mulți inițiatori arată președintele formațiunii. În interviu, Csomortányi reia întregul discurs al FIDESZ pe subiectul pericolului persoanelor din minoritatea LGBTQ la adresa copiiilor.

Declarațiile au fost luate în contextul în care premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat un referendum național pe tema adoptării unui proiect de lege care interzice diseminarea de conținuturi care promovează schimbările de sex sau homosexualitatea în unitățile de învățământ.

Proiectul FIDESZ stipulează ca tinerilor de sub 18 ani să nu li se prezinte conținuturi pornografice sau orice alt tip de conținut care ar putea încuraja homosexualitatea sau schimbarea de sex.

Guvernul lui Orban a redefinit în Constituţie căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie şi a interzis adopţiile de către cupluri de acelaşi sex. Guvernul a eliminat de asemenea statutul legal al persoanelor transgender, într-o decizie cu aplicare retroactivă despre care Curtea constituţională a afirmat că încalcă legea fundamentală.

Ungaria a adoptat în luna iunie această lege anti-LGBT care interzice „promovarea” homoxualității în rândul minorilor, provocând îngrijări în rândul instituțiilor și statelor Uniunii Europene, dar și a activiștilor pentru drepturile omului. Amendamentul a fost aprobat de 157 de deputați în timpul unei sesiuni parlamentare transmise live la televiziunile maghiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *