Din oras

Oficial: colectarea gunoiului, mai scumpă cu 35% în Cluj-Napoca. De ce s-au majorat tarifele atât de mult

În ședința de Consiliu Local de marți, a fost votată majorarea tarifelor pentru colectarea deșeurilor. Clujenii vor plăti mai mult cu 35%, începând cu data de 1 iulie 2019. Taxa pe economie circulară, care le impune firmelor de salubritate să facă mai multe drumuri pe zi, este de vină pentru creșterea tarifelor.

Tarifele au fost majorate de la 7,18 lei/pers cu TVA, (tarif aprobat prin HCL 1026/2017) la 9,88 lei/pers cu TVA, pentru persoane fizice și de la 45,11 lei/mc la 61,82 lei/mc pentru agenții economici.

Potrivit conducerii Primăriei, taxa pe gunoi a fost majorată ca urmare a prevederilor legii care impune colectarea pe patru fracții, dotarea firmelor de salubritate cu mai multe mașini. De asemenea, este nevoie de mai multe transporturi pe zi.

“Există obligativitatea firmelor de dotare cu containere de colectare pe patru fracții, de a avea mașini separate pentru cele patru fracții, legea ne impune să actualizăm pe baza prezentării justificării de către firme, un tarif care să reflecte aceste două componente impuse de lege. Fiecare punct gospodăresc are un număr de ridicări de deșeuri pe zi. Dacă, în loc să se ridice de două ori cât prevede actul normativ, se ridică numai o singură dată fracția umedă, cetățeanul va plăti mai puțin la factură pentru că factura este pe metru cub. Cetățeanul plătește factură pentru fracția umedă. La celelalte nu plătește. Dacă nu colectează selectiv, le amestecă, evident că se aplică o sancțiune prevăzută de lege și atunci tariful este mai mare”, a declarat primarul Emil Boc, în cadrul ședinței de Consiliu Local.

Cu alte cuvinte, firmele de salubritate sunt responsabile, în mare măsură, de creșterea prețurilor.

“Mai există o componentă – taxa pe economia circulară, care este o nouă taxă suplimentară impusă de Guvern, care este o componentă destul de serioasă pe tonă, de aceea creșterea este de 35%. Astăzi avem patru containere, iar prin faptul că mașinile vor trebui să meargă de două-trei ori pentru că se micșorează numărul de containere. Practic crește frecvența numărului de colectări pe zi, ceea ce implică costuri suplimentare pentru firmele de salubritate. Acesta este motivul scumpirii”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *