Diete

Obiceiuri alimentare sanatoase la adolescente

In adolescenta, trupul si personalitatea sufera transformari radicale. Daca nu a facut-o pana acum, tanara trebuie sa adopte obiceiuri alimentare sanatoase care ii vor prinde bine toata viata.

 

 

Un trup in schimbare

Intre 10 ai 15 ani, uneori chiar mai devreme, corpul fetelor incepe sa se transforme, sub influenta hormonilor sexuali feminini. Formele se implinesc, indeosebi la nivelul soldurilor, al coapselor si al sanilor.

 

 

Fetita slaba, care mananca tot ce poftea, isi vede uneori trupul rotunjindu-se mai mult decat si-ar fi dorit. O fata mai plinuta poate deveni insa zvelta, mai cu seama daca a adoptat in perioada pubertatii o corecta igiena de viata sau daca trece printr-o “criza de crestere” majora.

 

 

Rolul parintilor din acest punct de vedere este acela de a-i asigura o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Adesea adolescenta este marcata de o evidenta respingere a obisnuintelor familiale, astfel ca fetita se poate orienta spre o alimentatie bogata in grasimi si zaharuri (produse de patiserie, cartofi prajiti, hamburgeri etc.). Parintii au datoria de a-si informa copilul cu privire la faptul ca acest tip de alimentatie dezechilibrata este nesanatos si, pe termen lung, poate duce la obezitate si imbolnaviri.

 

 

O alimentatie suficienta si echilibrata

Trebuie sa repetam: in adolescenta (ca de altfel in orice alta perioada a vietii), este extrem de important micul dejun inainte de inceperea activitatii zilnice. Totusi, multe fete continua sa se trezeasca in ultimul moment, plecand de acasa cu stomacul gol. Drept urmare, se ghiftuiesc la masa de pranz (daca pot astepta pana atunci) sau isi cumpara in drum spre scoala dulciuri sau aluaturi “doldora” de lipide si zaharuri, ori rontaie cate ceva cat e ziua de lunga, facilitand astfel acumularea kilogramelor si aparitia celulitei.

 

 

Sugestii de mic dejun

Pentru a nu intra la cursuri cu burta goala, iata cateva sugestii pentru o masa de dimineata rapid de preparat si de servit:

–    un suc de fructe proaspete si un sandvis cu putin unt;
–    un bol de cereale cu lapte semidegresat;
–    o cana de lapte semidegresat cu o lingurita de cacao si un sandvis cu paine prajita sau dulceata;
–    un fruct proaspat si un iaurt cu un pahar mare cu apa;
–    un bol de branza dulce cu 20 % grasime, amestecata cu o banana taiata rondel.

 

 

Este un lucru obisnuit ca adolescentelor sa nu le fie foame dimineata. Nimic nu le impiedica in acest caz sa puna in servieta sau in rucsacel un mar, un sandvis cu paine integrala si pui sau o mana de fructe uscate, pe care sa le manance in pauza, evitand sa-si “taie” foamea cu o ciocolata bogata in grasimi si zaharuri – deci in calorii.

 

 

Cand omul devine bolnav de… mancare

Anorexia si bulimia sunt tulburari alimentare care afecteaza preponderant femeile. Apar de obicei in adolescenta, etapa de tranzitie prin excelenta de la copilarie la maturitate. Uneori, granita dintre cele doua afectiuni este foarte subtire si putem vedea foste anorexice devenind bulimice, sau invers.

 

 

Rolul anturajului in lupta impotriva acestor tulburari este fundamental. Anorexia poate debuta printr-un banal regim alimentar, dar adolescenta continua sa se abtina de la mancare chiar si dupa ce a atins greutatea stabilita initial. Daca slabirea este prea accentuata si risca sa-i puna viata in pericol, se impune spitalizarea. Pentru a nu ajunge pana acolo, este necesar ca parintii sa fie totdeauna atentie si sa intretina un dialog constant cu copilul.

 

 

O viata activa, sportiva

Copiii incep la varste tot mai fragede o activitate sportiva in afara programului scolar. In adolescenta situatia urmeaza doua cursuri posibile:

–    tanarul continua aceasta activitate, devenita intre timp o veritabila pasiune. Se antreneaza mai multe ore pe saptamana si eventuala participa la concursuri;
–    isi consacra unei alte activitati timpul inainte alocat sportului: discutii cu prietenii, jocuri pe computer sau… invatatura, prin forta lucrurilor!

 

 

Chiar daca adolescenta este insa epoca tuturor descoperirilor, este de dorit ca tinerii sa-si continue activitatea sportiva, eventual mai putin intensiva ca inainte. Sportul sau activitatea fizica dezvolta sistemul muscular, faciliteaza eliminarea toxinelor acumulate din cauza alimentatiei nu totdeauna perfect echilibrate, ajuta la eliminarea angoaselor specifice adolescentei si incurajeaza spiritul de echipa. La fete, activitatea fizica permite o mai buna repartizare a adipocitelor, care se acumuleaza astfel mai putin pe coapse si fese.

 

Tinerele la regim – o aberatie?

Numeroase studii asupra comportamentului alimentar al adolescentelor demonstreaza ca ele au o alimentatie dezechilibrata, ba chiar anarhica: mananca pre multe glucide cu absorbtie rapida si lipide (ciocolata, cartofi prajiti, aripioare de pui, bomboane, chipsuri, prajituri etc.) in detrimental zaharurilor cu absorbtie lenta si al proteinelor.

 

 

Astfel se instaleaza in viata lor de timpuriu proastele obiceiuri alimentare. Unele fete au “norocul” de a  creste in greutate in aceasta perioada caracterizata de o alimentatie haotica, fiindca metabolismul lor compenseaza excesele; in schimb, ele risca sa se ingrase in anii urmatori, daca vor continua sa manance la fel.

 

Altele se implinesc bine inca din primele saptamani de alimentatie bogata, si apoi urmeaza un regim drastic de infometare, pentru a reincepe apoi sa mance apoi dezechilibrat. Astfel se formeaza un cerc vicios, corpul lor balanseaza dintr-o parte in alta si le este din ce in ce mai greu sa slabeasca sau sa-si stabilizeze greutatea ponderala. Uneori apare si celulita.

 

 

Categoric nu este cazul ca tinerele care s-au ingrasat in adolescenta sa incerce pe rand toate regimurile la moda, ci mai degraba sa adopte o alimentatie echilibrata, suficienta, dar nu abundenta. Astfel, sunt necesare:

–    un mic dejun consistent;
–    o gustare in jurul orei 10 sau 11 (fructe uscate, o felie de paine integrala etc.);
–    un pranz suficient;
–    o noua gustare la ora 16 sau 17 (mar, iaurt etc.);
–    o cina usoara.

 

Exceptie fac cazurile de obezitate clara, care impun sau recomanda consultarea doctorului.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *