Afacerea zilei

Obezitatea are acum un nou dusman, la Cluj: Synobis!

De curand, s-a deschis la Cluj primul centru medical specializat in nutritie si managementul integrat al obezitatii. Synobis ofera consultatii de obezitate pentru copii, adolescenti si adulti, consultatii de nutritie-dietetica, sedinte individuale in sala de sport cu antrenor personal specializat in probleme de greutate, consiliere psihologica, consultatii de medicina interna, consultatii de chirurgie bariatrica (chirurgia obezitatii) si un grup terapeutic pentru controlul ponderal, coordonat de un medic nutritionist si un psiholog.

Obezitatea este o afectiune cronica determinata de excesul de grasime,  care isi are originile intr-un stil de viata necorespunzator, un regim alimentar nesanatos, lipsa de miscare si in care  predispozitia genetica joaca un rol important. Acest dezechilibru major al organismului are efecte negative asupra sanatatii, asupra vietii profesionale si personale, dar si asupra starii de spirit si stimei de sine. Se intra intr-un cerc vicios din care cu greu se mai poate iesi fara ajutor de specialitate. Pacientul este nemultumit de felul in care arata, de cum se simte, de cum este tratat de catre societate si isi gaseste refugiul in mancare, devine dificil pentru el sa mai faca miscare, asa ca alege o viata sedentara. Depresia insoteste de cele mai multe ori aceste cazuri si suprima motivatia de a depune eforturi pentru remedierea starii de fapt.

Synobis s-a nascut din nevoile pacientilor care se lupta cu kilogramele in exces. Este primul centru de nutritie si management integrat al obezitatii din Transilvania. Pentru a slabi, este nevoie de instruire din punct de vedere alimentar, este nevoie de miscare, e nevoie de sustinere pe termen lung si monitorizare a evolutiei si e foarte importanta si sustinerea pe plan psihologic”, spune Madalina Indrie, medic specialist Nutritie si Obezitate.

Comportamentul alimentar are radacini adanci in mentalitatea noastra si e necesar sa ne intelegem impulsurile pentru a fi capabili sa distingem intre foame, pofta si nevoi afective pe care pacientii predispusi la obezitate incearca sa si le satisfaca prin consumul excesiv de alimente nesanatoase.

La Synobis, pacientii invata sa manance sanatos. Nu e vorba de diete, nu se prescrie un regim alimentar. Sunt prezentate proprietatile alimentelor si pacientii sunt incurajati sa ia decizii informate in privinta alimentatiei, invata, practic, sa isi schimbe stilul de viata.

„Schimbarea alimentatiei pleaca din adancul psihicului uman, acolo unde se intretaie preferintele culinare, impulsurile alimentare, nivelul de placere resimtit la un anumit aliment, perceptia foamei si a satietatii si modalitatea de gestionare a stresului. Daca nu coboram in aceste adancimi pentru a rezolva problemele de la acest nivel, orice conduita alimentara este de prisos”, avertizeaza medicul nutritionist de la Synobis.

Madalina Indrie a absolvit Facultatea de Medicina acum 11 ani, cu specializarea Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si lucreaza cu pacienti cu obezitate de 9 ani, din timpul rezidentiatului. Simpatica, volubila, amabila, Madalina Indrie are capacitatea de a te face sa te simti in largul tau cand stai de vorba cu ea. Un amanunt foarte important, daca luam in considerare faptul ca multi pacienti care au probleme de greutate sunt persoane complexate, carora nu le este usor sa isi deschida sufletul.

La Synobis, pacientul este privit in ansamblu,  din punct de vedere medical, psihologic, nutritional, pentru a se gasi adevarata cauza a dezechilibrului de care sufera si cea mai buna motivatie care sa-l determine sa faca schimbarile necesare. Scaderea in greutate nu este singurul scop al specialistilor de la Centrul de nutritie si managementul obezitatii. Abordarea vizeaza atingerea greutatii dorite si mentinerea ei pe termen lung printr-un regim de viata sanatos, care poate fi continuat toata viata. Scaderea sanatoasa si eficienta in greutate este un proces de durata.

„Fiecare pacient care ne trece pragul este evaluat din punctul de vedere al starii de sanatate. Simptomele care apar, bolile care insotesc obezitatea, fie ca o cauza a acesteia, fie accidental, trebuie tratate din momentul depistarii, independent de dinamica greutatii sau de ritmul scaderii in greutate. La Synobis, acoperim tot ce tine de managementul obezitatii”, spune Dochita Onoe, medic primar Medicina Interna.

Cu o experienta de peste 14 ani ca medic internist si un stagiu de munca in Germania, dr. Dochita Onoe a ales sa se dedice acestei cauze, cu fermitatea caracteristica unui om dintr-o bucata, si sa ii ajute pe cei care vor sa isi recapete viata activa si sanatatea.

Specialistii de la Synobis sunt toti oameni dedicati si competenti pe domeniul lor, convinsi de importanta misiunii pe care au ales-o. Dupa o vizita la Synobis, nu iesi cu 30 kg mai usor, dar iesi cu incredere in tine, cu motivatia de a-ti schimba in bine viata, cu informatiile si cunostintele de care ai nevoie si cu sentimentul ca esti sustinut si incurajat.

 

Sursa foto: Vlad Onoe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *