Anchete

O zonă extinsă din cartierul Mănăștur riscă să devină raiul infractorilor. Beznă totală de 4 nopți, iar Primăria doarme!

Scris de 1,060

De patru nopți, cetățenii de pe strada Mehedinți sunt ținuți în beznă. Iluminatul stradal lipsește cu desăvârșire, întunericul punând stăpânire până dimineața pe o zonă extinsă, care se întinde de la magazinul Profi până la intersecția cu strada Huedinului, cuprinzând în întregime și Aleea Borșa. În ciuda faptului că riveranii acestei zone au sesizat nopți la rând Primăria, situația nu s-a remediat, cu toate că ei au primit răspunsul, sub formă de laitmotiv: „Se va remedia!” 

Strada Mehedinți, lăsată pradă întunericului, riscă să devină un adevărat rai al infractorilor, așa cum s-a întâmplat în urmă cu doi ani, când, în timpul unei alte săptămâni de beznă, au fost sparte 5 autoturisme. De frica spărgătorilor de mașini, cetățenii de pe strada Mehedinți, prevăzători, au început acum să își parcheze mașinile în alte cartiere ale Clujului:

„Acum doi ani, după a treia noapte de beznă, au fost sparte 5 mașini. Eu îmi iau mașina și mi-o duc în Grigorescu! De ce? Pentru că Mănăștur, după cum știe toată lumea, este cel mai «sigur» cartier al Clujului!”, ne-a declarat Dan Chiorean, un clujean care locuiește pe strada Întunericului, Mehedinți.

Cu toate că cetățenii au sunat noapte de noapte la Electrica și la Primărie, responsabilitatea este pasată undeva într-o zonă gri, între unul și altul, pe după corcodușii întunericiți ai strazii Mehedinți:

„Din a doua noapte am sunat la Electrica și mi-au zis că se va remedia defecțiunea. Nu s-a remediat, așa că am sunat și la Primărie, la miezul nopții, și mi-au spus că știu de această pană de curent și că se lucrează la ea.

Întrebarea mea e foarte simplă: e centrală nucleară de nu au găsit remediul? Sau, a doua variantă: nu au găsit întrerupătorul? Sau, a treia, mai plauzibilă: s-au relaxat după alegeri de tot? Poate încă sărbătoresc realegerea lui Boc, dar au uitat să bage și artificiile… poate așa am avea și noi lumină!”, ne-a declarat Dan Chiorean, un clujean care face haz de necaz, pentru că de bezna și de noaptea stradală și a minții doar umorul ne mai poate salva.

„Cei de la Primărie îmi spun, în fiecare seară, aceeași poezie: acum se lucrează la cablu”, a mai precizat Dan Chiorean. Același răspuns l-am primit și noi din partea reprezentanților Primăriei clujene: 

„E o defecțiune la rețeaua de alimentare a Electrica, se lucrează pentru remediere.”

„Se lucrează”, în vocabularul administrației locale, este însă un verb care indică o acțiune care se întinde pe o durată imposibil de estimat, de la câteva zile la plus-minus infinit:

„I-am întrebat dacă au un timp estimativ și mi-au zis că se va rezolva. Noaptea trecută am sunat din nou la Primărie, la ora 23, și mi-au spus același lucru, că știu de asta și că se va remedia. Întrebarea este foarte simplă: când?

Iar ce m-ar interesa pe mine este să știu exact persoana care răspunde de treaba asta, pentru că dacă a fost weekend înțeleg, poate a fost omul la o nuntă, la un botez, dar a trecut ziua de luni, cea de marți și vreau să știu ce măsuri s-au luat, de ce nu s-a rezolvat, pentru că deja e mult prea mult!

Sunt convins că dacă problema era pe strada primarului sau a șefului care se ocupă de treaba asta, nu treceau 24 de ore și se rezolva, sau, dacă nu, stăteau noaptea cu lumânările în mână! Dar așa, suntem lăsați în beznă! Și e un întuneric perfect!”, a mai afirmat Dan Chiorean.

Cireașa de pe tortul întunericit a pus-o Poliția Locală Cluj-Napoca, solicitată de riveranii străzii Mehedinți să patruleze noaptea în zonă, pentru a preveni eventualele infracțiuni care, în întuneric, au toate șansele să explodeze. Poliția Locală a răspuns sec la solicitarea cetățenilor plătitori de taxe și de impozite: „Nu intră în atribuțiunile noastre!”

„Există cuvântul «prevenție» în vocabularul poliției de sector sau a Poliției Locale? Există Poliție Locală sau vin numai să pună amenzi?”, se întreabă retoric Dan Chiorean.

Nimic nu tulbură bezna profundă a străzii Mehedinți, nici girofarele poliției, nici grija față de cetățean pe care ar trebui să o manifeste Primăria. Oalele și mașinile sparte în urma acestei situații de neiertat pentru Clujului anului 2016 le plătesc, chiar dacă au sesizat în mod repetat problema, cetățenii, cărora nu le rămâne decât să se revolte surd, prin întrebări care rămân, din păcate, retorice, adică fără răspuns și rezolvare în timp util:

„N-am văzut poliție, nimic! Aveți în atribuțiuni, dacă vă sesizează cineva, într-o zonă cu potențial infracțional, să mergeți să faceți patrule? După aceea, dacă îmi este spartă mașina, tot eu rămân cu paguba?!

Chiar dacă am sesizat, eu simt că nu se întâmplă nimic, simt că sunt luat de prost: «Se rezolvă, faceți o cerere…» Nu vreau să fiu înțeles greșit, nu vreau să contest și să fac sesizări doar de dragul de a contesta ceva. Dar, când există o problemă concretă, o semnalez și o aduc la cunoștința autorităților și vreau să văd că se întâmplă ceva concret. Asta se numește atitudine civică!”, a mai precizat  Dan Chiorean, un locuitor al Clujului în care iluminarea stradală – sau lipsa ei – este încă o problemă greu de rezolvat.

Video: Dan Chiorean; Foto: Google Maps, FacebookULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 6 hours Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 10 hours General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
 • Acum 10 hours Politica
  “DOTTORE” LA “DOTTORE”, NU CRITICĂ “DOTTORATUL”. Ciucă despre acuzațiile de plagiat la adresa lui și a lui Lucian Bode: “Lăsăm să se desfășoare procesele din justiție”
 • Acum 10 hours Politica
  MINCIUNA, BOALĂ PROFESIONALĂ ÎN FAMILIA LIBERALĂ: Ligia Deca le-a spus liderilor PNL că Legile educației ar fi stat deja în consultare și că trebuie aprobate până în luna iunie pentru a nu pierde bani din PNRR. În realitate, proiectele nici acuma nu sunt publice!
 • Acum 10 hours In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract, l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 11 hours Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 11 hours Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 11 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 12 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 12 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 13 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 14 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE