Din oras

Angajatii din Primaria Cluj-Napoca asteapta sa vada daca isi permit sa faca greva

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA), a anuntat ca angajatii din administratia publica locala vor intra in greva generala, pentru inceput timp de o ora, apoi pe termen nelimitat, daca revendicarile lor nu sunt solutionate. Functionarii din primarii si consilii judetene se considera discriminati in raport cu cei din administraia centrala, care au beneficiat de cresteri salariale de pana la 70%. La Cluj-Napoca, angajatii primariei asteapa sa vada daca isi permit, sau nu, sa declanseze greva generala. 

In primaria Cluj-Napoca, sunt, potrivit datelor furnizate de catre reprezentantii biroului mass media, 827 de angajati in aparatul de specialitate al primarului. Pe langa acestia, se mai adauga angajatii serviciilor subordonate din cadrul Serviciului parcari, Directia de asistena sociala si medicala si cei ai cantinei primariei. Aproximativ o mie de salariati bugetari.

FNSA a inaintat, marti, Ministerului Muncii, Familiei, Proectiei Sociale si Persoanelor Varsnice o noificarea privind declansarea conflicului de munca, ca urmare a refuzului Guvernului Romaniei de a solutiona revendicarile salariatilor din primariile si consiliile judetene din teritoriu. 

„Prin adoptarea OUG nr. 20/2016, privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, personalul care isi desfasoara activitatea in consiliile judetene si primariile de pe intreg teritoriul tarii a fost vadit discriminat in raport cu angajatii din administratia centrala, care au beneficiat de cresteri salariale de pana la 70%. Constatand dezinteresul manifestat de catre reprezentantii Guvernului Romaniei, fata de problemele majore cu care se confrunta salariatii din sectorul nostru de activitate si fata de situatia disperata in care se afla acestia, ca urmare a faptului ca sunt si raman cea mai slab platita si discriminata categorie de salariati din sistemul bugetar, FNSA a declansat conflictul colectiv de munca la nivel national”, a afirmat  Valer Suciu, presedintele FNSA.

Revendicarile salariatilor din administratia publica locala sunt: acordarea normei de hrana, a voucherelor de vacanta pentru toti salariatii din administratia publica locala, eliminarea in totalitate a Art 32 (4) din OUG nr. 20/2016, precum si majorarea salariului de baza al functionarilor publici si al personalului contractual din administratia publica locala cu 25%.

Forma de protest a FNSA este una radicala si va fi adoptata si in cadrul primariei Cluj-Napoca de catre membrii sindicatului Civitas. Sindicalistii vor declansa greva generala de o ora in data de 5 iulie, urmata de o greva generala de o zi in data de 12 iulie, ulterior, greva generala pe termen nelimitat, incepand cu data de 19 iulie.

Cu toate ca Valer Suciu estimeaza ca toti cei 827 de angajati ai primariei Cluj-Napoca isi vor intrerupe activitatea, timp de doua ore, pe 5 iulie, se pare a acest lucru nu va fi posibil. Secretarul general al sindicatului Civitas, Remus Muresan, a afirmat ca, desi salariatii sunt de acord, verbal, cu forma de prtest anuntata, numai la sfarsitul lunii se va afla daca si la Cluj functionarii vor face, sau nu, greva. 

“Asteptam tabelele cu semnaturi, atat a membrilor de sindicat, cat si a nemembrilor, pana la sfarsitul lunii, pentru ca drepturile le aparam si la unii si la altii. Ca idee, oamenii sunt de acord, dar nu poti sa declansezi greva daca nu ai semnaturile lor. Din totalul angajatilor primariei, avem in jur de 900 de membri, pentru ca are si Politia Locala sindicatul lor” – a afirmat Remus Muresan, secretarul general al sindiatului Civitas. 

Politistii locali clujeni, putin peste 300 ca numar, vor sustine protestul sindicalistilor de la Civitas mai mult sufleteste decat prin participarea fizica, prin intreruperea activitatii serviciului Politiei Locale. 

“Ca lider sindical, nu sunt impotriva niciunei miscari sindicale. Gasesc ca este foarte justificata activitatea acestor organisme in apararea drepurilor in domeniul muncii a diferitelor categorii socio-profesionale. Subscriu si sunt alaturi chiar daca nu fizic, sufleteste, vis-a-vis de orice miscare sindicala, pentru ca nu de nebuni oamenii isi cer niste drepturi. Noi, la fel ca si cei din sindicatul Civitas, avem cam aceleasi revendicari si altele in plus cum ar fi norma de hrana. Ei ar putea discuta despre orice, de tichete de masa, de vacanta, care sunt aprobate de ani de zile – si nu se face nimic cand e vorba de norma de hrana, e altceva, deoarece, pentru acordarea normei de hrana, sunt anumite categorii socio-profesionale. Vorbim zilnic cu structurile noastre centrale si vom decide atunci. Noi ii sustinem categoric, dar daca participam ne vom decide pana la sfarsitul lunii”, a afirmat Gheorghe Turcu liderul sindicatului Politistilor locali. 

Primaria Cluj-Napoca a acordat, in anul 2014, potrivit unui raport al Curtii de Conturi Cluj, plati nelegale in suma totala de 13.134.000 lei, reprezentand drepturi salariale acordate necuvenit angajatilor, prin includerea in salariul de baza a unor stimulente. Aceste drepturi salariale acordate necuvenit s-au facut in conditiile in care unii angajati nu aveau atributii si nu au contribuit la administrarea creantelor fiscale, asa cum sunt definite in lege.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *