Din oras

O viata petrecuta in spatele obiectivului. Un clujean se lauda cu o colectie de peste 200 de aparate foto

Zeci de mii de fotografii si sute de aparate foto. Cu asta se lauda un clujean care de peste 40 de ani doveste ca intr-adevar pasiunea transformata in meserie nu este doar o vorba in vant. Acum, Janos Suba are cea mai mare colectie de aparate foto din tara, iar interesul pentru acest domeniu este la fel de mare ca in prima zi.

Janos Suba este unul dintre cei mai pasionati fotografi din Cluj-Napoca, iar povestea lui a inceput in urma cu 40 de ani. In 1975, pe cand avea doar 13 ani, clujeanul primea primul aparat foto care sta la baza colectiei de peste 200 de exemplare. De atunci domeniul foto a fost intotdeauna prioritatea lui, iar astazi se lauda cu faptul ca desi are aparate si din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aproape toate sunt reconditionate, perfect functionale.

“Prima poza am facut-o la varsta de 9 ani. Am avut un prieten foarte bun, al carui tata era fotograf amator. M-a fascinat cand am vazut cum face poze intr-un laborator al scolii. La noua ani am avut primul meu aparat foto si am inceput sa fac poze, iar la 10 ani parintii mi-au cumparat si un laborator foto rusesc. De atunci fac poze si castig bani din asta. In orice excursie, orice iesire, eu faceam poze. Le faceam acasa si a doua zi le duceam la scoala si le dadeam cu un leu. Pe vremea aia un leu era o inghetata”, isi aminteste Janos Suba.

Pe langa aparate, Subi, cum e cunoscut de prieteni, are o adevarata colectie de laboratoare foto si accesorii in domeniu, precum si cateva zeci de camere video. O colectie ampla, care a starnit de-a lungul timpului intersul multor pasionati.

„Chiar recent un tip care mi-a oferit 10.000 de lei pentru aparate. E o suma buna, dar nu e de vanzare colectia. La ora actuala nu exista nicio colectie serioasa de aparate, am incercat sa iau legatura cu alti colectionari, dar nu se apropie nimeni de ce am eu. Pregatesc o expozitie comuna cu aparatele, fiecare cu povestea lui, dar si cu fotografii”, marturiseste fotograful.

Fotografia ca stil de viata

Pentru ca perioada comunista nu i-a permis sa studieze fotografia, Suba Janos a studiat Arte Plastice. Cu toate astea, s-a perfectionat in arta fotografica in regim autodidact, iar de 40 de ani nu trece o zi in care sa nu se puna la curent cu ultimele noutati, tehnici si tehnologii. De-a lungul timpului a cochetat cu fotojurnalismul, a lucrat la Gazeta Sporturilor si se lauda cu poze de colectie – a fost unul dintre primii fotografi care l-au pozat pe Ghita Muresan in adolescenta.

Subi se declara un „Canonist”, desi recunoaste ca e cel mai mare fan Fuji. De fapt, in studio inca lucreaza cu un aparat Fuji despre care spune ca „a facut istorie in arta fotografica”. Are o parere argumentata vizavi de tot ce se petrece in domeniu, iar cea mai mare suparare a lui este ca fotografia digitala a „omorat” creativitatea.

„Eu ma bucur pentru ca 40-50% din clientii mei mai fac inca poze pe film. Eu am o placere deosebita sa vad poze foarte reusite pe film. Fata de o „sapuniera”, cum le zic eu la aparatele digitale, aparatele pe film cred eu ca scot poze mult mai bune. Fotografia digitala a omorat creativitatea din om. La Revolutie, din Cluj, sunt 24 de poze. Atatea pozitii avea filmul folosit. Cand aveai un numar limitat de poze chibzuiai enorm de mult fiecare cadru, alcatuiai poza. Eu cred ca la nivelul omului simplu, care face poze de familie, pot sa spun ca fotografia digitala a constribuit la degradarea sufletului omului”, marturiseste fotograful.

O colectie de poveste

O mare parte din aparatele foto care ii intregesc lui Subi colectia sunt primite de la prieteni si cunostinte. Nu se sfieste sa spuna ca de-a lungul timpului a avut clienti de toate felurile, iar multi dintre acestia l-au recompensat pentru deschiderea de care a dat dovada.

„Am avut un client de etnie roma si cred ca peste 15 aparate mi le-a adus el de la groapa de gunoi”, spune Subi.

Unul dintre aparatele „de referinta” dateaza din 1920, dar ii face concurenta si un aparat foto de spionaj, folosit de rusi in Al Doilea Razboi Mondial.

„Am aproape toate modelele de Polaroide, dar si aparatul Kodak pentru care s-a platit cea mai mare despagubire din istorie”, adauga acesta.

Mai precis, in momentul in care Kodak a introdus fotografiile instant, cei de la Polaroid i-au actionat in judecata bazandu-se pe faptul ca le-a furat tehnologia. In 1990, Polaroid a castigat despagubiri de 909 milioane de dolari din partea Kodak, iar unul dintre aparatele care a „contribuit” la falimentul Kodak este acum „refugiat” in colectia lui Subi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *