De cartier

O veche zonă de case de pe Brâncuși se transformă în zonă cu spații comerciale

Scris de 509

Spațiu de restructurare urbană în Gheorgheni: PUZ pentru modificarea unei zone de locuințe într-una cu caracter rezidențial dedicată activităților economice.

Membrii comisiei de urbanism (CTATU) din cadrul Primăriei Cluj-Napoca vor analiza Planul Urbanistic Zonal (PUZ) privind schimbarea încadrării funcționale a unui segment a străzii Constantin Brâncuși, din cartierul Gheorgheni, arteră ce a devenit un spațiu de „restructurare urbană”. 

CITEȘTE ȘI: Zonă de restructurare urbană: „Mai mult de jumătate încă mai e de construit pe Constantin Brâncuși. Și ne uităm foarte atent cum îi dăm drumul…”

Etapa PUZ presupune schimbarea de destinație a subzonei S_L în subzonă S_ET, pe segmentul ce cuprinde numerele 174,176 și 178 a str C-tin Brâncuși. 

Astfel, este solicitată modificarea caracterului existent, potrivit PUG 2014, a amplasamentului care se află în UTR=Lc_A, subzonă S_L – subzonă de locuințe cu regim redus de înălțime dispuse pe parcele izolate în interiorul ansamblurilor de locuințe colective cu interdicție de construire.

Caracterul propus: Lc_A subzonă S_Et – Subzonă de activități economice cu caracter terțiar situate în zone cu caracter rezidențial.

Proiectant: SC Beletage SRL
Beneficiarul Planului Urbanistic Zonal este Alexandru Bolboaca, persoană fizică

Terenurile studiate se afla in propritatea privată a beneficiarilor, fiind construite cu imobile permanente. Totalul de 1 063 mp de teren se compune din 3 parcele.

În prezent, accesul pe terenul studiat se realizează direct de pe strada Constantin Brâncuși.

Tema de proiectare propune corectarea situației descrisa in PUG Cluj-Napoca aprobat cu H.C.L.nr.493/2014.

Și anume S_L – Subzonă de locuinţe cu regim redus de înălţime dipuse pe parcele izolate în interiorul ansamblurilor de locuinţe colective cu interdicţie de construire (însă clădirile existente in aceasta subzona nu se încadrează in caracteristicile subzonei. Locuirea descrisa in subzona din P.U.G. nu exista), prin schimbarea destinației acesteia la S_Et* – Subzonă de activităţi economice cu caracter terţiar situate în zone cu caracter rezidenţial, se arată în documentația analizată în ședința comisiei de urbanism. 

sursa: captură proiect PUZ

Zona studiată este echipată edilitar complet. 

Viitoarele construcţii se vor racorda prin extinderi și branşamente la reţelele existente în zonă.

Din punctul de vedere al elaboratorului, noua reglementare este fireasca, inscriindu-se coerent intr-un tablou mai larg al evolutiei acestei parti a orasului, se mai arată în documentația analizată de urbaniștii clujeni. 

Motivul solicitării schimbării de încadrare a terenului: pe toate parcele prezente pe teritoriul reglementat, cu o suprafata de 1 063 mp, nu se găseste altceva decât funcțiuni administrative si terțiare, astfel se propune corectarea situației descrise în PUG Cluj-Napoca în SUBZONĂ DE ACTIVITĂŢI ECONOMICE CU CARACTER TERŢIAR SITUATE ÎN ZONE CU CARACTER REZIDENŢIAL.

Consecințe economice și sociale:

Conform PUZ-ului, respectiv in urma avizarii, primele consecinte ale dezvoltarii terenului studiat vor fi: 

– Cresterea atractivitatii zonei din punct de vedere economic 

– Reducerea traficului auto generat de locuitorii cartierului in scopul procurarii bunurilor de consum din zone mai indepartate. 

Proiectul urmează să intre în dezbaterea comisiei de urbanism. 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 8 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 13 hours In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
 • Acum 14 hours Politica
  Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
 • Acum 17 hours Din oras
  Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
 • Acum 18 hours In vizor
  JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
 • Acum 1 day Politica
  FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
 • Acum 2 days Eveniment
  Roger Federer, în vizită în România
 • Acum 2 days In vizor
  OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
 • Acum 2 days Jos palaria
  Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: ”Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”
 • Acum 2 days Eveniment
  Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost primită cu aplauze la locul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. Sute de pelerini din Ungaria au trecut prin gara Cluj-Napoca în drum spre pelerinaj
 • Acum 2 days Sanatate
  Sindicaliştii din sănătate reclamă „nedreptăţi” privind salarizarea asistenţilor medicali: Pentru debutanţi, salarii mai mici decât în educaţie, iar salariul mediu al asistenţilor este sub cel mediu pe economie
 • Acum 2 days General
  Protecția Consumatorilor a lansat o adresă de e-mail pentru consumatorii care vor să reclame probleme cu creditele bancare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE