Din oras

O tanara clujeanca a facut “cariera” in voluntariat

Scris de 2,397

Cu multi ani inainte sa aiba un loc de munca, Anca Mihesan a inceput sa faca voluntariat in diverse domenii. Munca fara plata i-a adus experienta si incredere in sine si a ajutat-o sa fie angajata la o firma, desi abia in aceste zile voluntariatul are o lege proprie si poate fi practicat cu acte in regula.

Tanara e studenta la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN), in ultimul an, are o experienta de 7 ani de voluntariat si e angajata la o firma de IT.

“Ideea de a face voluntariat a aparut imediat dupa ce am terminat clasa a 9-a, in vacanta. Voiam sa fac ceva cu acel timp liber, iar o colega de liceu a venit cu propunerea sa cautam asa ceva. Am intrat pe Internet si am dat de Centrul de Voluntariat Cluj. Ei ne-au prezentat imediat drepturile si obligatiile pe care le avem, erau lucruri pe care nu le stiam, dar nu mi s-a parut ceva prea greu”, a marturisit Anca Mihasan.

Parintii ei nu s-au impotrivit, dar nici nu au incurajat-o.

“Ei au fost neutri. Colegii, in schimb, ma tot intrebau de ce merg sa muncesc gratis. Cred ca toata lumea are, la un moment dat, aceasta parere despre voluntariat”, a apreciat ea.

Dintre oportunitatile pe care le avea la dispozitie atunci, Anca a ales munca de birou, in cadrul Centrului de voluntariat si, de atunci, face voluntariat in fiecare saptamana, o data sau de doua ori, cate doua ore.

“La inceput am facut copii Xerox, aranjam documente, numaram brosuri. Cu timpul, sarcinile au crescut, astfel ca, acum, de exemplu, ma ocup cu recrutarea voluntarilor pentru diferite organizatii”, a explicat ea.

Din “palmaresul” sau fac parte, de asemenea, contributii la trei editii ale Saptamanii Voluntariatului, la doua editii ale Galei de Decernare a Premiilor pentru Implicare in Comunitate sau la campania “Hai sa dam o carte”, destinata strangerii de carti pentru scoli din Republica Moldova.

Despre felul in care cei 7 ani de voluntariat au ajutat-o, Anca Mihesan spune ca a fost decisiv in momentul in care a decis sa se angajeze.

“Pot spune ca aceasta experienta mi-a prins foarte bine, pentru ca m-am dezvoltat, am invatat lucruri cu care, altfel, nu as fi intrat in contact. Am mers la un interviu la o firma de IT. Angajatorul nu m-a intrebat daca am asemenea experienta, voluntariatul nu a fost in domeniul firmei, insa am simtit ca am o altfel de atitudine in fata lui, am fost motivata si increzatoare si am obtinut jobul”, a marturisit ea.

Despre noua lege a voluntariatului, intrata in vigoare in aceste zile, clujeanca spune ca e cu siguranta binevenita, mai ales in contextual in care voluntariatul a inceput sa se dezvolte in ultimii ani si in Romania.

“Nu pot sa spun in acest moment cum va fi primita legea de catre voluntari, daca vor face asta pentru a obtine certificate sau de dragul implicarii”, a apreciat Anca Mihesan.

Importanta adoptarii Legii voluntariatului are mai multe valente, potrivit Nicoletei Racolta, director executiv al Centrului de Voluntariat din Cluj-Napoca.

“Una dintre cele mai importante schimbari este faptul ca voluntariatul se recunoaste ca experienta profesionala.  Cred ca ar trebui sa nu se confunde cu vechimea in munca, asta e cu totul altceva. Exista si un certificat care atesta exact competentele astfel dobandite”, a explicat aceasta.

Un alt plus este reintroducerea obligativitatii incheierii unui contract intre voluntari si structura in cadrul careia activeaza.

“Prima data a fost mentionat in prima lege a voluntariatului de la noi, in 2001, apoi, in 2006 a devenit optional. Noi consideram ca este o buna practica introducerea unui contract care reglementeaza exact drepturile si obligatiile fiecarei parti”, a apreciat Racolta.

Centrul de Voluntariat activeaza ca un centru de resurse pentru comunitate, recrutand si recomandand voluntari pentru diverse asociatii . Se lucreaza cu aproximativ 1.300 de voluntari. Sunt plasati, astfel, 500-600 de voluntari anual.

“Nu este o problema gasirea voluntarilor, oamenii chiar se ofera pentru asta. In acest moment problema este ca organizatiile sa le ofere oportunitati si infrastructura adecvata”, a mai spus Nicoleta Racolta. ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 9 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 12 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 12 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 16 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 17 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 17 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 18 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 18 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 19 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 20 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE