Din oras

O școală din Grigorescu a atins un număr record de clase zero și a ajuns la capacitate maximă. Cum a luat fața școlilor din centru

În clasa zero, în Cluj-Napoca sunt înscriși până acum 5.485 de copii. Pe metoda devenită clasică, a vizei de flotant. Noutatea față de anii precedenți e că anul acesta școlile din centru au fost surclasate de o școală de cartier care a fost prima opțiune a părinților. Ce i-a determinat pe părinți să aleagă o școală de cartier.

În anul școlar 2017-2018 vor funcționa 250 de clase pregătitoare în școlile clujene. Elementul surpriză e faptul că în fruntea instituțiilor de învățământ e Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din cartierul Grigorescu, urmat de alte trei școli de cartier. 

Sunt trei etape de înscriere, școlile sunt acum la etapa a doua și deja s-a atins un număr record de locuri în clasele zero. Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj ne spune cum s-a desfășurat prima etapă:

“Anul trecut am avut un pic mai multe clase decât anul acesta. Suntem în faza în care s-a terminat etapa I și se intră în etapa a II-a și sunt trei etape în total. Sunt înscriși 5.485 de copii  în momentul acesta și vor mai fi copiii care nu s-au înscris încă. Vor fi copii și care se vor înscrie pe parcurs pentru că în clasa pregătitoare poți să te înscrii după o lună. Ce e diferit față de anul trecut? Procedura a fost aceeași, s-a mers tot pe înscrierea cu buletinul și cu flotantul. Dar, pentru prima dată primele 4 școli n-au mai fost din centru ca și cerere, ci au fost din cartiere: Ghibu din Grigorescu, Creangă din Mănăștur, Agârbiceanu din Mărăști și Titulescu din Gheorgheni”.

Floreștenii trag spre școlile de cartier

Dacă anul trecut au fost încă la mare căutare școlile din centru, anul acesta clujenii care locuiesc în Florești s-au gândit cum să evite traficul infernal de la orele de vârf, cum să nu-și mai tracaseze odraslele prin aglomerația din centru și au acceptat faptul că o școală de cartier poate fi la fel de bună – ori chiar mai bună – precum una centrală, astfel că două școli din Grigorescu, respectiv Mănăștur au fost asaltate de cereri.
“Ghibu e și mai mare și la Ghibu și la Creangă vin majoritatea din Florești. Prima școală din centru care a apărut cu număr mare de copii este Școala Ioan Bob, care a fost și anii trecuți. Cel mai mare număr de elevi în plus față de ce și-au planificat – deși nu era realistă planificarea- a fost Avram Iancu care și-a planificat una și a făcut alta”, ne-a mai precizat Valentin Cuibus.

Pe primul loc, dar abia fac față cu spațiul

Dincolo de gândul practic al părinților care au vrut să evite ”jungla” din traficul clujean și să scurteze timpul pe care îl petrec micuții lor pe drum, a contat în alegerea unei școli de cartier și reputația acesteia. Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, prima alegere a clujenilor în ce privește clasa 0, are o reputație excelentă. Conducerea școlii spune că sunt bucuroși pentru locul 1 dar îi macină grija spațiului insuficient.

”Sunt opt clase, șapte pe secția română și una pe linia maghiară. Anul trecut am avut doar cu una mai puțin. Ne bucură și ne întristează, în același timp, faptul că suntem pe locul I. Ne bucură că suntem o școală apreciată, se văd rezultatele; pe de altă parte nu mai avem spațiu. Clasele a treia oricum sunt de după masa și acum stăm să ne gândim cum să facem cu celelalte că trebuie să oferim condiții optime elevilor.

Noi avem un plan de mansardare, dar nu știu dacă asta ne mai ajută în noile condiții. Ne-ar trebui o clădire. Pentru că suntem buni, avem rezultate, avem condiții- în sensul de săli de clasă, atitudinea dascălilor, relația dintre noi și părinți- altfel nu am cum să-mi explic. Eu asta consider că a fost atracția: tocmai pentru că avem performanță, că avem personal calificat și de calitate și relația pe care o stabilim cu elevii și cu părinții”, a declarat Mihaela Coța, directorul adjunct al Liceului Teoretic Onisifor Ghibu.

 

 

 

Surse foto: adevarul.ro, pressalert.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *