Editorial

O sa inchida Aurora Tarmure Gradina de Vara "Boema"?

Sunt putini oameni de afaceri bogati clujeni. Dupa criza, multi au scapatat sau au demonstrat ca nu erau decat niste baloane de sapun.

Sunt si mai putini cei ce mai au in inima dorinta de a se implica in viata comunitatii.

Ani de zile, fosta gradina de vara „Boema” a zacut in mizerie si uitare, casa a sobolanilor si a paraginei. Nimanui nu i-a pasat, nimeni nu a avut curajul sa isi asume refacerea ei.

Ani de zile, clujenii au plans cu lacrimi de crocodil pentru Boema si, cand s-a gasit pana la urma un investitor puternic care sa refaca cladirea si sa ii redea stralucirea de odinioara, s-a gasit tocmai Primaria Clujului sa omoare proiectul.

In acest moment, viitorul Boemei sta in mana administratiei locale care se comporta dusmanos cu un investitor care nu a vrut sa faca decat bine pentru oras.

La Cluj, traim intr-un film cu prosti. Simion Muresan, om de afaceri clujean, a investit recent 2 milioane de euro in respectiva cladire, a respectat intru totul toate cerintele comisiei de Monumente, a adus proiectul la standarde de constructie cum rar vezi in Cluj, a creat un concept pe care l-a incredintat unui operator ce mai are si bistrot-ul Touluse si care are ceva succes de piata, in fine, s-a straduit pe banii lui sa recupereze traditia locului.

Nu stiu cati dintre dumneavoastra ati fost deja la noua Boema. Iti vine sa sari in sus de placere, totul e curat, parca n-a existat niciodata acolo jeg si paragina.

Ei bine, renasterea Boemei nu convine unor vecini, doi la numar. Unul dintre ei, patron de alimentara in Manastur, si-a „modernizat” casa fara autorizatii, impodobindu-le cu niste termopane de plastic. Al doilea, vecin, Silvia Plesa, nevasta sculptorului Carol Plesa (decedat), le face reclamatii peste reclamatii, motivand ca e galagie (la Boema se asculta jazz). Cei doi actioneaza concertat, cum s-ar spune, caci patronul de alimentara are un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager semnat chiar cu doamna Plesa, urmand sa intre in proprietatea casei dupa decesul ei.

Doamna nu are o vecinatate concreta cu Boema, ci de proximitate, dar reuseste minuni: in nici 3 luni, proprietarii Boema au fost „calcati” de inspectori de la primarie, Finante, Mediu, OPC, functionarasi care au fost subit cuprinsi de profesionalism si abnegatie. Ca doamna face reclamatii e dreptul ei, sa nu ma intelegeti gresit. Ca pensionara se lauda ca stie judecatori si procurori si securisti, ma doare in cot. Au trecut vremurile comuniste, doamna Plesa, cand va permiteati sa va credeti parte din rasa pura ariana a celor ce, la un semn, hartuiesc oamenii cu dosare penale si amenintari dupa bunul lor plac, numai pentru ca sunt prieteni de familie cu judecatori si procurori!

Ce ma intereseaza mai mult este ca pensionara a reusit sa puna, nu se stie cum, o presiune enorma pe autoritati, care au tabarat pe acest investitor si pe operatorii de la Toulouse, ca si cum Boema ar fi o dugheana din Piata Marasti care vinde mancare expirata si unde se practica jocuri de pacanele.

Autorizatia de functionare a Boemei sta la macerat si functionarimea Primariei care se ocupa de acest segment nu stie ce sa faca. Pe de o parte, inspectorii din teren au raportat ca la Boema totul e perfect si ca nu se poate imputa mai nimic, pe de alta, potrivit surselor mele, insasi Anna Horvath, viceprimarita, face presiuni pe angajatii primariei ca sa inchida Boema.

Udemerista se crede peste lege si, ca sa nu poata spune opinia publica ceva, mai ales ca stie ca proiectul de la Boema nu incalca legea, s-a gandit la o solutie perversa: sa conditioneze emiterea autorizatiei de functionare de existenta acordului vecinilor. O tampenie, evident, caci acei vecini nu vor semna niciodata.

Mai mult, e o ilegalitate, caci legea spune altceva. Ce vrea Anna Horvath sa insinueze e ca locatia Boema n-a fost niciodata un simbol al Clujului, practic, nu a existat, deci trebuie musai reautorizat cu acordul vecinilor, chiar daca nu e cazul.

Luni vom afla verdictul. Primaria nu poate sa o lalaie prea mult. Se asteapta sosirea din concediu a doamnei Aurora Tarmure, secretarul Primariei, pentru a se semna punctul de vedere sustinut discret de Anna Horvath.

Daca Anna Horvath reuseste sa inchida Boema prin acest subterfugiu, inseamna ca niciun investitor din Cluj nu mai trebuie sa bage bani aici, caci la Cluj se practica hartuirea si „nationalizarea” afacerilor.

Daca Emil Boc accepta aceste manevre, inseamna ca nu mai avem primar la Cluj, ci un domn amabil, fost premier, care prefera sa faca poze cu hipsterii de la Peninsula, in loc sa onoreze si sa promoveze investitia unui om de afaceri local menita sa refaca o terasa de nivel academic unde insusi Domnia sa a mai baut o bere-doua in studentie si ca tanar profesor.

Intr-o ancheta pe care o veti citi joi in Ziar de Cluj si sambata in Cluj 100%, veti afla toate dedesubturile acestei afaceri. Cel putin 100 000 de clujeni vor afla povestea incredibila a Boemei, ce interes are Anna Horvath si cum este posibil ca o investitie ce ar fi trebuit sa ne aduca mandrie si respect sa fie in pericol de a fi aruncata la gunoi.

Pana atunci, astept sa vad ce se va intampla luni.

Luni e ziua in care Aurora Tarmure ne va arata daca este sluga Annei Horvath sau este slujitorul Legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *