Politica

O posibilă guvernare PSD-UDMR poate schimba majoritatea de la nivelul Consiliului Judeţean Cluj

În urma rezultatului bun pe care l-a obţinut UDMR la alegerile de duminică, oportunist așa cum ne-a obișnuit, Kelemen Hunor, președintele acesteu uniuni culturale care se transformă la alegeri în partid politic, s-a cerut la guvernare şi a anunţat că nu exclude încheierea unui pact social între majoritatea PSD şi minoritatea UDMR, astfel încât niciun maghiar sa nu se simtă în pericol. O eventuală aliaţă post electorală între PSD şi UDMR ar putea crea mari probleme la nivelul Consiliului Judeţean Cluj unde maghiarii şi social democraţii ar putea schimba balanţa în defavoarea PNL. Acest lucru ar putea determina ca, cel puţin teoretic, vicepreşedintele liberal al CJ Cluj, Marius Mînzat să fie înlocuit, iar PSD-UDMR ar obţine o majoritate simplă cu 19 consilieri faţă de 18 cât are PNL la ora actuală. Iar cu Anna Horvath, viceprimarul care taie și spânzură în materie de negocieri locale, aflată în dificultăți penale, s-ar putea ca aceste negocieri să meargă ca unse. Căci interesele Annei Horvath s-ar putea să nu mai coincidă cu ale UDMR.

La nivelul judeţului Cluj, în urma votului de duminică, PNL poate spune că a câştigat la modul extrem de firav alegerile, cu o diferență de doar 1,33% față de PSD. Anunţul făcut de Kelemen Hunor în privinţa încheierii unei alianţe post electorale dintre PSD şi UDMR ar putea avea ca miză, printre alte funcţii şi posturi de prin ministere, şi o modificare a aliaţelor pe plan local şi judeţean, în urma cărora PNL ar deveni un partid minoritar fără a mai dispune de o majoritate simplă. Acest lucru se poate realiza, cel puţin teoretic, la nivelul Consiliului Judeţean Cluj, în cazul în care PSD ar dori ruperea mariajului tradițional dintre PNL Cluj (aripa PDL) și UDMR. 

“Trebuie să aşteptăm rezultatele finale, dar aşa cum vedem avem un rezultat bun, peste 6%.  Vom avea o reprezentare puternică, proporţională. Mulţumim alegătorilor noştri pentru prezenţa la vot, sunt convins că ne dă legitimitate mare şi putere de muncă şi de convingere în fiecare zi când vom merge în Parlament şi vom lupta pentru o Românie mai bună, pentru o Transilvanie mai puternică, pentru drepturi şi minoritatea maghiară. Din punctul nostru de vedere este important să existe un nou început între majoritatea românească şi minoritatea maghiară, un nou pact social între majoritate şi minoritate, în aşa fel încât nici un maghiar să nu se simtă în pericol, când e vorba de identitate, de limbă, de cultură, toate elementele identităţii naţionale, identităţii etnice să fie în siguranta”, a declarat Kelemen Hunor după aflarea rezultatului de la exit-poll. 

În prezent, în  Consiliului Judeţean Cluj, există o “alianţă” între UDMR şi PNL a cărei structură s-ar putea  modifica în cazul în care, pentru încheierea unei alianţe PSD-UDMR  la nivel naţional, s-ar impune ca UDMR Cluj să nu mai susţină PNL şi să trecă în barca PSD. S-ar forma astfel o majoritate simpla PSD (12 consilieri) – UDMR (7 consilieri) care ar putea duce la înlocuirea actualului vicepreşedinte liberal Marius Mânzat cu un social democrat, cel mai probabil Remus Lăpuşan. 

Preşedintele organizaţiei UDMR Cluj Csoma Botond s-a arătat mai reţinut faţă de colegul său de partid Kelemen Hunror afirmând că ruperea alianţei PNL-UDMR la nivelul Cosiliului Judeţean şi la Consiliul Local Cluj-Napoca este doar o speculaţie şi că  au mai existat cazuri în care, deşi la nivel naţional existau alte întelegeri, UDMR Cluj nu le-a respectat.  

“E prematur să mă pronunţ pe acest subiect. Din moment ce nu ştim ce se va întâmpla la nivel naţional o posibilă schimbare a alianţelor de la nivel local şi judeţean sunt mai mult nişte speculaţii decât chestiuni reale privind guvernarea. Au mai fost cazuri când la nivel naţional au fost anumite alianţe şi nu au modificat aliaţele locale. Dacă vă uitaţi la Cluj nu cred că ar afecta o alianţă naţională o alianţă locală cel puţin din experienţa e. La Consiliul judeţean nu există matematic ăs fie afectată alianţa din repzent dar nu prea există precedent în acest sens”, a declarat Csoma Botond, proaspătul deputat de Cluj al UDMR. 

Dacă la Consiliul Judeţean Cluj situaţia majorităţii s-ar putea modifica, la nivelul Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca Emil Boc nu are nicio emoţie ca urmare a faptului că, din cei 27 de consilieri, PNL are 17, iar o posibilă alianţă PSD-UDMR nu ar schimba cu  nimic decizia deliberativului municipal. Problema lui Emil Boc vine însă de la vicepriamrul UDMR Anna Horvath, căreia DNA i-a prelungit controlul judiciar dispus asupra sa în 10 octombrie în dosarul în care este acuzată de trafic de influență, motiv pentru care, de două luni, la primăria Cluj-Napoca există doar un singur viceprimar, Dan Tarcea. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *