In vizor

O poiană din Pădurea Hoia, distrusă de pasionații de off-road. Cine ar trebui să îi oprească?

Poiana Rotundă din pădurea Hoia a fost distrusă de amatorii de off road. Locul s-a transformat într-o intersecție de trasee off-road, iar Poiana e folosită de amatorii de drifturi. 

Clujeanul care a făcut publică fotografia susține că extratereștrii, pentru care Pădurea Hoia este recunoscută la nivel internațional, au fost speriați de amatorii de sporturi extreme. 

Iată în ce hal a ajuns Poiana Rotundă din pădurea Hoia, de lângă Cluj. Pe vremuri un loc retras, liniștit și cu un farmec aparte. Astăzi e o doar intersecție mizerabilă de trasee off-road și un loc de întrecere la drifturi. Poți număra cel puțin șapte drumuri ad-hoc croite prin pădure de băieții viteji cu motoare. Se spune că pădurea e bântuită și că acolo au loc fenomene paranormale. Și e adevărat! E bântuită de tot mai mulți care nu suportă liniștea, aerul curat sau iarba de sub picioare. Iar activitățile lor sunt într-adevăr fenomene paranormale, pentru că astfel de agresiuni făcute cu bună știință nu pot intra sfera normalului. Și ne mai mirăm că extratereștrii nu-s de găsit, că ne ocolesc! Păi, îi poate cineva condamna, la ce „spectacol” li se oferă?

O modificare a Codului Silvic din septembrie anul trecut menționează că accesul public în pădure cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepţia activităţilor sportive, de recreere şi turism organizate, care se pot practica numai cu acordul proprietarului sau al administratorului pădurilor proprietate publică a statului. 

16. La articolul 54, partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:„(2) Accesul public în fondul forestier național cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepţia activităților sportive, de recreere şi turism organizate, care se pot practica pe drumurile forestiere sau pe trasee special marcate și omologate, numai cu acordul:ˮ

17. La articolul 54 după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (3)-(5) cu următorul cuprins:
„(3) În cazul organizațiilor neguvernamentale accesul în fondul forestier cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este permis doar în urma semnării unui protocol cu administratorul, în cazul fondului forestier proprietate publică a statului sau cu administratorul/proprietarul în cazul fondului forestier proprietate privată.

Evident însă că aceste reglementări nu sunt respectate. Ziar de Cluj a atras atenția asupra faptului că posesorii de ATV-uri și motociclete s-au făcut stăpâni și în Cheile Turenilor. Aici, responsabili de protejarea acestor arii protejate este o instituție a statului inexistentă la Cluj, respectiv Agenția Națională pentru Arii Protejate. 

În cazul pădurilor, cei care sunt responsabili de protecția lor sunt Jandarmii Montani sau angajații Ocolului Silvic. După cum arată Poiana Rotundă din Hoia aceștia nu prea îi deranjează pe amatorii de off-road. Aceștia știu că accesul în pădure este interzis, însă în lipsa unei implicări din partea autorităților, posesorii de ATV 4×4, enduro, snowmobil se plimbă nestingheriți oriunde vor ei. Accesul acestora este permis doar pe drumurile publice nu și pe drumurile forestiere sau pe potecile turistice.

Ziar de Cluj a contactat Jandarmeria Cluj pentru a afla dacă ei au aplicat sancțiuni, sau au desfășurat acțiuni menite să descurajeze prezența mașinilor sau a motocicletelor în pădurile Clujului.

Un rezumat al efectelor negative cauzate de off-road (ATV, 4×4, enduro, snowmobil):

– distrugerea potecilor (gropi, șanțuri)
– distrugerea covorului vegetal
– poluare fonică (gălăgie)
– poluare atmosferică (praf, noxe)
– speriatul oamenilor și animalelor
– strivirea animalelor mici (insecte, broaște, reptile)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *