Din oras

Clădirea în care funcționează McDonalds, într-o stare deplorabilă. Primăria nu face nimic, dar pe ceilalți proprietari din centru care nu repară fațadele imobilelor îi amendează prin supraimpozitare – FOTO și VIDEO

Clădirea în care funcționează McDonalds și piața agroalimentară este o rușine pentru Cluj-Napoca, municipiu cu pretenții de oraș turistic renumit, centru cultural, centru IT, punct de atracție pentru investitori străini, centru de referință în digitalizare. Primăria Cluj-Napoca reface fațadele clădirilor din centrul orașului pe banii proprietarilor, pune presiune și amenzi pe ei pentru a face lucrările de reparații, dar în tot acest timp nu a găsit o soluție pentru clădirea din Piața Mihai Viteazul menționată anterior.

Fațada cu McDonalds arată acceptabil, dar numai partea care ține de McDonalds. Cum „dai colțul” înspre piața agroalimentară, apare jeg pe trotuar, jeg pe pereți, jeg pe geamuri. Jeg este laitmotivul acestei zone. Din pereți se desprind bucăți de tencuială, iar acolo unde cărămizile au rămas intacte, sunt urme de afișe și grafitti. Scările care duc spre supermarket-ul Mega Image sunt sparte și arată întocmai ca în perioada comunistă dacă ne uităm la materialul din care au fost realizate.

Câțiva pași mai încolo, gangul care duce la piața agroalimentară este cireașa de pe colivă: miros de urină, geamuri sparte, sticle goale de alcool, gherete transformate în WC public și ghenă de gunoi, cerșetori. Este o imagine de vis, perfectă pentru turiști. Noroc cu pandemia care a alungat orice urmă de turist.

Despre Hotelul Cristian am scris ieri pe larg. V-am arătat cum Primăria nu a fost în stare să remedieze problemele legate de această clădire pentru că nu are pârghia legală.

Citește și:

Hotelul Cristian, o hidoșenie construită pe trotuar, rămâne în picioare, deși zona din jur se modernizează. Boc nu are cadrul legal să demoleze clădirea

Primarul Emil Boc spune că nu are cadrul legal pentru demolarea Hotelului Cristian, dar noi bănuim că nici nu a făcut eforturi foarte mari pentru a rezolva această problemă. În timp ce întreaga zonă din jurul hotelului este o mizerie și o rușine, fără ca cineva să fie sancționat, proprietarii clădirilor din centru care nu și-au renovat fațadele sunt amendați pe bandă rulantă prin supraimpozitare între 200% și 500%.

Impozitul majorat variază între 200% și 500% în funcție de gradul de degradare al clădirii. Pentru fiecare clădire se acordă un punctaj, stabilit pe baza unor criterii de evaluare specifice. Astfel, fiecare clădire obține un anumit procentaj.

Suprimpozitarea are loc astfel:

Categoria I – Supraimpozitare cu 200% pentru punctaj între 25% și 34,99%

Categoria II – Supraimpozitare cu 300% pentru punctaj între 35% și 49,99%

Categoria III – Supraimpozitare cu 400% pentru punctaj între 50% și 59,99%

Categoria IV – Supraimpozitare cu 5005 pentru punctaj peste 60%

Hotărârea de majorare a impozitului cu până la 500% are caracter individual, cuprinde elementele de identificare privind zona, respectiv elementele de identificare potrivit nomenclaturii stradale, precum și datele de identificare ale proprietarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *