Din oras

O pasiune pentru orice varsta: trenuri in miniatura

Pasionatii de trenuri in miniatura sigur au informatia, iar multi dintre ei abia au asteptat la usa ca Expozitia de trenuri in miniatura sa isi deschida portile. Cladirea Cazinoului din Parcul Central gazduieste sambata si duminica cele mai indragite modele romanesti, unguresti si austriece de trenulete.

In sala principala a cladirii, zeci de locomotive si garnituri de tren se plimba pe mai bine de 200 de metri de sine.

Cea mai raspandita scara pentru trenulete este scara H0 (1:87). Iar la expozitie, doar cunoscatorii au ochi pentru berzele milimetrice care stau pe stalpi sau pe hornul dezafectat al vreunei gari abandonate.

Expozitie trenuri in miniatura

Datorita faptului ca toti participantii la expozitie au venit cu machete si diorama la aceeasi scara, acestea s-au putut transforma intr-un circuit fenomenal, pe care se plimba simultan 4-5 locomotive cu garniturile aferente.

“In expozitie sunt aproximativ 20-30 de locomotive, in permanenta ruleaza cate 4-5. Avem trei gari romanesti, Livezi, Buzias si Horod, plus doua unguresti si o gara austriaca”, a declarat pentru Ziar de Cluj Adrian Sorocovschi, organizator al acestei expozitii.

Pe langa aceste gari, si foarte multe diorame lucrate cu multa pasiune de “copiii mari” care isi traiesc hobby-ul cu penseta in mana si mereu in cautare de noi elemente.

“Ai nevoie de timp, spatiu si bani. Eu am doar timp, nu si spatiu sau bani, asa ca toate locomotivele sunt cumparate din targuri de vechituri, apoi reconditionate. Dar am rabdare multa si cred ca si asta ma ajuta. Trenurile ma relaxeaza, ma fac sav ad totul intr-o alta dimensiune”, a marturisit un pasionat de trenulete, in timp ce fotografia fiecare detaliu in parte.

 

Expozitie trenuri in miniatura

Gara din Livezi, asa cum era in anii ‘80
Una dintre vedetele expozitiei, dupa fascinanta gara austriaca, este gara din Livezi, jud. Cluj.
“Diorama infatiseaza gara asa cum era pe la sfarsitul anilor, ’80. Nici CFR-ul nu mai e cum a fost odata”, glumeste presedintele Clubului Feroviar Crisana.

Sambata, expozitia va fi deschisa pana la miezul noptii, iar duminica va putea fi vizitata intre 10 si 18. Daca mergeti insotiti de copii, exista si un atelier pentru acestia, in care pot fi introduce in minunata lume a trenuletelor.

tren trenulet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *