Politica

O OUG de modificare a Codului Fiscal "scoate din joc" 98% dintre ONG-urile care care dotează sau construiesc spitale

ONG-urile din zona de sănătate, care strâng bani din donații și sponsorizări pentru cazuri umanitare, dotează sau chiar construiesc spitale (cazul Asociației Dăruiește Viața, care construiește primul spital de oncologie pediatrică din România) sunt „scoase din joc și lăsate fără finanțare” de recentele modificări ale Codului Fiscal. Conform hotnews.ro, noile reglementări fac ca doar 2% dintre aceste organizații să mai aibă acces la sponsorizări de la companii, deductibile în limita a 20% din impozitul pe venit, spun reprezentanții acestora. Mai mult, reprezentanții ONG-urilor prezenți la discuțiile cu oficiali din Ministerul Finanțelor acuză faptul că responsabilii din instituție ar fi admis că a existat o confuzie în momentul în care au fost de acord cu această Ordonanță, ea fiind aprobată fără ca ei să știe cu exactitate ce prevede și ce efecte va avea.

Ordonanța de Urgență 25/2018, de modificare a Codului Fiscal, prevede că doar ONG-urile care sunt „furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat” mai pot primi sponsorizări deductibile în limita a 20% din impozitul pe venit, similar cu companiile plătitoare de impozit pe profit, de la societățile comerciale cu cifra de afaceri de până la 1 milion de euro – în jur de 80% dintre companii.

Ori „furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat” sunt doar acele ONG-uri care oferă anumite terapii și au interacțiune directă cu pacientul (beneficiarul). Prin urmare, doar cei care au servicii acreditate mai pot primi sponsorizări de la 80% dintre companii. În această situație sunt, însă, doar 2% dintre ONG-urile din România.

”Având în vedere Ordonanța nr. 79/2017 pentru modificarea Codului Fiscal prin care începând de la 1 ianuarie toate companiile cu cifra de afaceri până la 1 milion de euro sunt impozitate pe baza cifrei de afaceri și nu a profitului, scenariile legate de finanțarea proiectelor cu sute de mii de beneficiari copii, bătrâni, persoane cu dizabilități și alte grupuri vulnerabile au capătat proporții îngrijorătoare. Aceste schimbări reduc dramatic numărul de firme care puteau folosi facilitatea acordată de stat de a direcționa o parte din impozitul pe profit către cauze sociale, prin sponsorizări, și care puteau astfel să acționeze imediat și direct pentru schimbări în bine în comunitățile în care își desfășoară activitatea”. (…)

„Aceste schimbări afectează toate organizațiile non-guvernamentale, însă cel mai mult au de suferit organizațiile de dimensiuni mici și medii care nu pot accesa finanțările marilor corporații sau fondurile publice și care depind tocmai de sponsorizările pe care aceste firme le puteau oferi. În plus, cele două ordonanțe generează un mediu neechitabil pentru zeci de mii de societăți comerciale, care pentru un comportament identic nu beneficiază de același facilități fiscale precum companiile impozitate pe baza profitului”, atrag atenția reprezentanții ONG-urilor, într-un memoriu adresat Ministerului Finanțelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *