In vizor

O nouă soluție temporară pentru ridicarea deșeurilor din Chinteni. De cinci ani, licitațiile eșuează

Desemnarea unei firme care să se ocupe de ridicarea deșeurilor menajere este o adevărată epopee pentru comuna Chinteni. De cinci ani se organizează licitații și în tot acest interval de timp fie nu se prezintă nimeni, fie au fost anulate rezultatele licitațiilor din cauza neseriozității firmelor câștigătoare. Acum, Primăria a trecut la negociere directă, dar ca soluție temporară a fost desemnat un operator care va lucra pe bază de comandă. 

După eșecul celui mai recent contract pe bază de comandă pentru ridicarea deșeurilor din Chinteni, când operatorul de salubritate a aruncat gunoiul la marginea unei păduri din Călățele, Primăria a încheiat contract cu un alt operator, care va lucra tot pe bază de comandă, începând de luni. Este vorba despre SC Sylevy Salubriserv SRL din Ceuașu de Câmpie, județul Mureș. Anul trecut, firma a raportat o cifră de afaceri de 1.374.294 lei și un profit de 203.648 lei. Are un număr mediu de 54 de angajați. Îi are ca asociați pe Ilyes Dionisie și Ilyes Toth Botond Lehel. 

Între timp, Primăria Chinteni lucrează la procedura de negociere directă pentru desemnarea unui operator stabil, pe bază de contract. 

“De luni, pe bază de comandă avem un nou operator de firmă de salubritate. Am avut licitații în mod repetat pentru acest serviciu și din păcate nu s-a prezentat nimeni. Am trecut la negociere directă, dar până vom finaliza actele am trimis adrese directe către toate firmele care operează la nivelul județului Cluj. Am primit deja solicitări de răspunsuri vis a vis de anumite aspecte din partea a două firme și am decis ca până la finalizarea documentelor să trecem la colectarea deșeurilor cu această firmă”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni. 

Firma Sylevy Salubriserv SRL care va ridica deșeurile pe bază de comandă începând de luni va duce deșeurile la rampa din Oradea. Potrivit conducerii Primăriei Chinteni, această firmă are zeci de mașini în dotare, respectă programele pe care le stabilesc cu autoritățile. 

“Am stabilit cu ei că ne vor ridica deșeurile de la depozitele neconforme aruncate la voia întâmplării de diverși cetățeni, ca să ajungem să avem cea mai curată comună din România”, a punctat edilul șef.

Din cauza problemelor cu licitațiile eșuate, timp de o lună, Chinteniul nu a avut nicio firmă care să ridice deșeurile. Și nu este primul blocaj de acest fel. 

Citește și:

Chinteni se transformă într-un regat al gunoaielor. Tot dezastrul este strâns legat de Pata Rât

Chinteni, singura comună din județ care nu are contract de salubritate. Garda de Mediu nu știe de rampa clandestină de la marginea localității

“În momentul de față, dacă ne referim la ultima perioadă, timp de o lună nu am avut contract cu nicio firmă de salubritate, în contextul în care am avut o altă negociere în urmă cu patru luni și atunci am decis să încheiem contract cu firma Transim care avea sediul la Huedin, am trecut de prima etapă și i-am rugat în mod repetat să prezinte documentele solicitate conform prevederilor legale, adică documente care vizau firma, autorizații etc. Dânșii au refuzat categoric să le prezinte. Am încercat să fac tot posibilul să ajungem să încheiem un contract. Ulterior, în data de 3 am fost anunțată de postul de poliție Călățele că toate deșeurile colectate de către firma Transim, pe toată perioada în care au funcționat la Chinteni, de fapt chiar dacă noi am plătit taxă de rampă de 60 lei/tonă, taxă de transport la rampa de la Oradea, domniile lor au deversat aceste deșeuri în comuna Călățele. Pe noi ne-a depășit această situație pentru că nu aveam de unde să știm ce fac odată ce ies din comună, nicio clipă nu ne-am putut gândi că cineva este atât de iresponsabil”, a explicat Luciu Suciu. 

Situația deșeurilor depozitate ilegal în august este cercetată de Garda de Mediu. 

“Ieri am primit o solicitare de la Garda de Mediu prin care ni se cereau documentele pentru transporturi pentru că am înțeles că în urma verificărilor nu au aruncat decât în data de 12 și 13 august la marginea unei păduri din Călățele. Din discuțiile noastre cu alți operatori de salubritate, am înțeles că alte trei mașini cu deșeuri din Chinteni sunt în curtea Transim, nu au fost duse la rampă”, a precizat primarul din Chinteni. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *