In vizor

Cenzură la ziarul Adevărul! Corespondenta din Oradea, concediată din cauză că a “îndrăznit” să scrie o anchetă despre masoni. Burci, patronul publicației, e mason!

A lucrat ani de zile în calitate de corespondent la Adevărul, însă în momentul în care a scris un material care a deranjat, a fost dată afară. Este vorba despre corespondentul din Oradea, Claudia Mirela Bonchiș. 

Aceasta a postat un mesaj prin care explică pe larg ce anume a deranjat și cum cei de la Adevărul au dat-o afară după atâția ani de colaborare. Este vorba despre un material care a înregistrat aproximativ 50.000 de accesări și care a fost deschidere de site. Asta până a văzut patronul publicației și a luat măsuri drastice.  

După mai bine de 5 ani neîntrerupţi, colaborarea cu ziarul Adevărul a ajuns la final. S-a întâmplat pe 20 august, după apariţia articolului «Val de retrageri din Masonerie: cine trebuie să-şi declare apartenenţa la Marea Lojă Naţională din România», articol care a înregistrat aproximativ 50.000 de accesări, peste 1.200 de distribuiri, a fost cel mai citit articol al zilei respective, şi a fost preluat de mai multe publicaţii. 

Am publicat articolul pe site în jurul orei 07.40, iar la prânz am fost sunată de către unul dintre coordonatori care mi-a spus că se încheie colaborarea chiar din ziua respectivă, invocând faptul că articolul respectiv putea fi exploatat mai bine. (Dacă aş fi fost de ieri în Adevărul poate aş fi înghiţit acele explicaţii de doi lei ). 

Despre dosarul la care se face referire în articol am scris de mai multe ori, noutatea fiind că în ultima vreme Masoneria se confruntă cu un val de plecări, lucru confirmat de mai mulţi membri. 

Dacă a fost sau nu un articol care a deranjat, fiecare este liber să tragă ce concluzie doreşte. Eu am convingerile mele (mai ales când the big boss este mason).

Aşa se termină o colaborare pe care mi-aş fi dorit să o închei cu totul altfel, şi pe care nu credeam că am să o trăiesc vreodată în presă. Trăim vremuri interesante (roşii prin multe părţi), iar cenzura pare să facă parte din aceste vremuri. 

Un lucru este clar pentru mine: atunci când vorbim despre libertatea de gândire, libertatea de exprimare, nu cred că pot exista negocieri sau pot fi trasate limite. 

Sunt şi lucruri frumoase care s-au întâmplat în aceşti ani. Am lucrat alături de profesionişti, de oameni dedicaţi meseriei, de la care am învăţat foarte multe. Pe unii i-am luat drept model, cu alţii am legat prietenii frumoase, iar de la alţii am învăţat cum e cu ipocrizia. 

Dacă e să trag linie, cam aşa se încheie 11 ani de presă. Am pornit pe acest drum mânată de o pasiune care şi-a găsit loc în mintea mea în adolescenţă şi nu regret nicio clipă alegerea făcută. 

Cu toate acestea, cred şi simt că e timpul pentru noi idei şi idealuri. Urmează un nou capitol, cu multe provocări”, este mesajul transmis de Claudia. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *