Din oras

O nouă "realizare” a municipalității clujene: parcometre în valoare de 2.6 milioane de lei. De ce să mai plătești parcarea prin SMS?

Municipalitatea clujeană este pusă pe fapte mari, iar greutatea acestor “realizări” cântărește vreo 2,6 milioane de lei. Parcometre care vor funcționa cu energie solară, iar clujenii se vor putea apropia de ele cu un pumn de mărunți ori cu un card bancar contactless. Tradiție și inovație în Cluj. Iar această investiție vine să completeze alte măsuri care au consumat deja destui bani publici: parcometrele existente deja, de care primarul Emil Boc s-a arătat nemulțumit în primăvara acestui an, atunci când a constatat (personal) că vechile parcometre acceptă doar plata cu monede. Ca orice clujean plătitor de taxe și impozite, te poți întreba: ce se va întâmpla cu parcometrele vechi și la ce folosește sistemul de plată prin SMS? 

Primăria Cluj-Napoca cumpără 100 de parcometre cu panou solar. Primele 40 de bucăţi urmează să fie instalate în ianuarie 2019, în zona I a oraşului. Noile parcometre vor funcţiona autonom doar cu energie solară.

Conform contractului cadru, în valoare de 2.591.763,3 lei fără TVA, vor fi furnizate 100 de parcometre, care vor funcționa în regim autonom doar cu energie solară și vor fi dotate cu acumulatori reîncărcabili, care pot să asigure funcționarea independentă 24 h din 24h. 

Parcometrele vor avea câteva modalități de plată: cu monede, card bancar, card bancar contactless, carduri preplătite şi vor fi dotate cu un modem pentru comunicaţiile wireless cu centrul de comandă.

     Martie 2018 – momentul zero. Emil Boc nu reușește să achite parcarea în centrul orașului și decide să schimbe toate parcometrele. Pentru început, doar cele de pe lângă Primărie

sursa foto: clujmanifest.ro

Nu sunt puține cazurile în care parcometrele de pe o întreagă stradă sunt nefuncționale, Primăria neavând nicio scuză pentru această situație. De altfel, nici aparatele de ticketing nu funcționează, nici dispozitivele de ridicare a bicicletelor din cadrul sistemului Cluj Bike, aparatele nefuncționale de toate tipurile fiind un laitmotiv în municipiul nostru unde tehnologia, prost administrată, în loc să le faciliteze oamenilor deplasarea, doar le-o încurcă, generând nervi și timp pierdut, îngreunând și mai mult traficul.

CITEȘTE ȘIÎn Cluj-Napoca șoferii plătesc amenzi pentru că parcometrele nu funcționează – o „mică” disfuncționalitate care contribuie la marea problemă a traficului

Probleme privind plata parcărilor au fost sesizate și pe pagina de sesizări a primăriei. Clujenii au atras atenția asupra faptului că și sistemul de plată prin sms are perioade când nu funcționează.

Primarul Emil Boc a recunoscut că s-a lovit și el de această problemă, astfel că a decis să înlocuiască parcometrele din zona centrală, în acest moment fiind demarată deja licitația.

”Pentru parcări, în acest moment suntem în procedură de licitaţie pentru 50 de parcometre noi, în primă etapă, care să aibă inclusiv card ca modalitate de plată, contactless, şi sper să fie înlocuite toate parcometrele din zona centrală. Aveţi dreptate, recunosc acest lucru. Şi eu personal m-am întâlnit cu această situaţie motiv pentru care am luat decizia de a schimba toate parcometrele din zona centrală”, declara Emil Boc în martie 2018.

Datorită faptului că Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a coborât printre clujenii de rând și a avut nefericirea de a nu reuși să-și plătească parcarea în centrul orașului-comoară, Primăria clujeană a decis, la inițiativa edilului, bineînțeles, schimbarea tuturor parcometrelor: vreo sută la număr. Pentru început, doar 40, undeva prin centrul Clujului, pentru a menține reclama orașului la standarde înalte.

Doar că, încă din anul 2013, parcarea poate fi plătită și prin SMS. 

La ce mai folosește o asemenea investiție? De ce este nevoie de parcometre fotovoltaice? 

CITEȘTE ȘIPlata parcarii prin SMS, implementata de Piconet si la Cluj

Până la urmă, avansul tehnologic al municipiului Cluj-Napoca este de neoprit. 

Banii publici sunt o sursă sigură pentru ”realizările” municipalității clujene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *