Din oras

"O masa calda" s-a inscris in competitia lansata de Telekom. Cu votul clujenilor, proiectul se poate extinde in toata tara

Proiectul „O masa calda” a iceput in iunie 2013. De la inceperea proiectului, 9.400 de mese calde au fost servite catre copii, batrani si persoane cu dizabilitati. Acum, initiatorii proiectului au solicitat un grant de la Telekom pentru a cumpara halate de bucatar, tricouri si cutite, dar si pentru realizarea unui manual pentru a se replica modelul si in alte orase.

O masa calda se desfasoara cu succes in 3 cantine sociale bazate pe voluntariat in Cluj Napoca, iar din 22 noiembrie s-a deschis prima cantina sociala ce ofera 100 de portii de mancare calda pentru copii, batrani si persoane cu dizabilitati din sectorul 4. Mai mult, in luna decembrie e planificata deschiderea a unei noi cantine sociale in sectorul 5. Cu alte cuvinte, este un proiect social pornit de la Cluj, care a starnit admiratia la nivel national.

Tocmai din aceasta cauza, proiectul O masa calda a intrat in concursul Telekom cu proiectul “Voluntari de ospetie”, ce priveste educarea voluntarilor pentru consumul responsabil de alimente si impotriva risipei de hrana. Pentru ca proiectul „Voluntari de ospetie” sa fie ales, internautii trebuie sa voteze proiectul AICI. Daca va castiga grantul, proiectul se va extinde si in Timisoara, Iasi si Bistrita.

Programul „O masa calda” se bazeaza pe donatii la toate nivelurile si a presupus doua modele prin care voluntarii au gatit saptamanal dupa formula 100 Ron/ 50 de portii de mese calde cu toti nutrientii necesari timp de doua ore sau 150Ron/100 portii (formula initiata din luna octombrie 2014). Proiectul va continua sa fie sustenabil in baza costurilor reduse si a generozitatii si implicarii comunitatii.

Obiectivul proiectului „Voluntari de Ospetie” priveste educarea voluntarilor pentru promovarea consumului responsabil de alimente prin modele sustenabile de intr-ajutorare sociala si relevanta acestor valori pentru dezvoltarea sustenabila in noul mileniu. In urma analizelor Bancii Mondiale si a Natiunilor Unite si a statisticilor la nivel national, aproximativ o treime din mancare se risipeste prin productie sau prin consum neresponsabil. In prezent, in Romania se risipesc 2.5 milioane tone de mancare anual, iar Ministerul Agriculturii lucreaza la strategia nationala de combatere a risipei de hrana.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *