Din oras

"O masa calda" s-a inscris in competitia lansata de Telekom. Cu votul clujenilor, proiectul se poate extinde in toata tara

Scris de 378

Proiectul “O masa calda” a iceput in iunie 2013. De la inceperea proiectului, 9.400 de mese calde au fost servite catre copii, batrani si persoane cu dizabilitati. Acum, initiatorii proiectului au solicitat un grant de la Telekom pentru a cumpara halate de bucatar, tricouri si cutite, dar si pentru realizarea unui manual pentru a se replica modelul si in alte orase.

O masa calda se desfasoara cu succes in 3 cantine sociale bazate pe voluntariat in Cluj Napoca, iar din 22 noiembrie s-a deschis prima cantina sociala ce ofera 100 de portii de mancare calda pentru copii, batrani si persoane cu dizabilitati din sectorul 4. Mai mult, in luna decembrie e planificata deschiderea a unei noi cantine sociale in sectorul 5. Cu alte cuvinte, este un proiect social pornit de la Cluj, care a starnit admiratia la nivel national.

Tocmai din aceasta cauza, proiectul O masa calda a intrat in concursul Telekom cu proiectul “Voluntari de ospetie”, ce priveste educarea voluntarilor pentru consumul responsabil de alimente si impotriva risipei de hrana. Pentru ca proiectul “Voluntari de ospetie” sa fie ales, internautii trebuie sa voteze proiectul AICI. Daca va castiga grantul, proiectul se va extinde si in Timisoara, Iasi si Bistrita.

Programul “O masa calda” se bazeaza pe donatii la toate nivelurile si a presupus doua modele prin care voluntarii au gatit saptamanal dupa formula 100 Ron/ 50 de portii de mese calde cu toti nutrientii necesari timp de doua ore sau 150Ron/100 portii (formula initiata din luna octombrie 2014). Proiectul va continua sa fie sustenabil in baza costurilor reduse si a generozitatii si implicarii comunitatii.

Obiectivul proiectului “Voluntari de Ospetie” priveste educarea voluntarilor pentru promovarea consumului responsabil de alimente prin modele sustenabile de intr-ajutorare sociala si relevanta acestor valori pentru dezvoltarea sustenabila in noul mileniu. In urma analizelor Bancii Mondiale si a Natiunilor Unite si a statisticilor la nivel national, aproximativ o treime din mancare se risipeste prin productie sau prin consum neresponsabil. In prezent, in Romania se risipesc 2.5 milioane tone de mancare anual, iar Ministerul Agriculturii lucreaza la strategia nationala de combatere a risipei de hrana.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Rautacisme
  Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
 • Acum 3 hours General
  Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
 • Acum 3 hours Politica
  PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
 • Acum 4 hours Eveniment
  Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
 • Acum 5 hours Editorial
  Dervișii rotitori de la Guvernare
 • Acum 6 hours In vizor
  Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
 • Acum 7 hours Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 7 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 7 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 8 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 19 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 21 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 1 day In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE