Din oras

O licitație a municipalității, organizată de pe o zi pe alta, a fost anulată de către Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Mai stăm o vreme fără autobuze noi

Clujenii mai trebuie să aştepte noile autobuze promise de Boc. Licitaţia a fost anulată!

Licitaţia organizată de Compania de Transport Public Cluj pentru cumpărarea a 50 de autobuze nearticulate noi, a fost anulată ieri de către Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Procedura va trebui reluată, după ce trei firme care au participat la licitaţie au fost descalificate. Cei care au contestat au fost nemulțumiți, în primul rând, de organizarea licitației de pe o zi pe alta și că toată tentativa de concurs a durat fix 24 de ore. Firmele au aflat la ora 16 că trebuie să depună oferta până a doua zi la ora 16. De altfel asistăm la un adevărat război pe cele aproape 11 milioane de euro. Iar Mercedes s-a implicat la CNSC ca intervenient în favoarea CTP.

Adică singura firmă care nu a fost descalificată și care a obținut un punctaj de 100% deși a concurat, practic, singură. La procedură au mai participat Solaris şi BMC.

În faza evaluării tehnice şi economico-financiare, a fost descalificată compania BMC. În finală au intrat Mercedes şi Solaris. S-a trecut la etapa a doua a evaluării ofertei, unde s-a constatat că Solaris nu a respectat cerințele din caietul de sarcini şi a fost de asemenea descalificată. Mercedes a obţinut un punctaj de 100%. Preţul oferit a fost de aproape 219.500 de euro pentru un autobuz.

Isuzu, Solaris şi BMC s-au adresat CNSC, după finalizarea atribuirii. Isuzu nici măcar nu a apucat să depună o ofertă, la fel ca MAN.

Compania de Transport Public Cluj-Napoca a luat un credit de 20 de milioane de euro de la Raiffeisen pentru a achiziţiona 50 de autobuze noi. Ulterior a demarat procedura de licitaţie care a fost contestată de trei dintre participantele la concurs.  Condiţiile impuse de CTP privind noile autobuze care urmau a fi utilizate în Cluj erau ca acestea să aibă 12 metri, motor diesel euro 6, echipate full,  camere video interioare şi exterioare, computer de bord, sistem de numărare a călătorilor, trapă pentru persoane cu dizabilităţi şi validatoare de ticketing.

Un lucru parcă încetăţenit la Cluj, după modelul licitaţiei privind concesionarea serviciilor de de salubritate stradală, licitațiile se refac, dacă temele de casă (caietele de sarcini și condițiile de licitare) sunt prost întocmite.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este un organism independent, cu activitate administrativ – jurisdicţională, a cărui organizare şi funcţionare este reglementată de Legea nr. 101/2016, privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, respectiv a regulamentului de organizare şi funcţionare aferent. Instituţia are în componenţa sa 11 complete de soluţionare a contestaţiilor, fiecare dintre acestea fiind formate din trei membri, dintre care unul (licenţiat în drept) are calitatea de preşedinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *