Din oras

O joaca de copii s-a trasformat pentru un clujean in hobby in toata regula: din anii '80 incoace, colectioneaza “suprize” din guma de mestecat

Cine a copilarit in anii ’80-’90 nu se poate sa nu isi aminteasca de frenezia strangerii de abtibilduri, fotografii si alte lucrusoare marunte care se gaseau in ambalajele de guma de mestecat. Fara sa fie un fan al acestui produs, clujeanul Adrian Jiman si-a reluat pasiunea in urma cu cativa ani si a reusit sa stranga o colectie impresionanta: peste 7.600 de “suprize”. 

Colectionarul s-a nascut al Cluj-Napoca si lucreaza in domeniul IT. 

“Colectia mea a inceput de cand eram copil, in anii 80-90. Am adunat, copil fiind, cam 150-200 de exemplare. Apoi, prin anul 2011, la o cautare aleatorie pe Google, mi-a fost returnat un rezultat in care zicea ca cineva vinde surprize Turbo. M-am gandit sa-mi completez seriile incomplete din copilarie, asa ca le-am cumparat. Insa vanzatorul nu a vrut sa-mi vanda doar piesele lipsa sau din seriile ce ma interesau, el dorind sa le vanda pe toate o data”, a marturisit el. 

Drept urmare, Jiman a achizitionat toate piesele si si-a propus sa completeze si celelalte serii. 

“Erau din serii cunoscute de mine ca si copil, le-am acceptat in colectia mea din nostalgie si am inceput sa le strang si pe ele. Incet, incet colectia mea a crescut la 2.000 de exemplare. Colectionatul „m-a prins” asa ca am inceput sa strang si serii de surprize de la guma care nu mai aveau legatura cu copilaria mea”, a continuat acesta.

Clujeanul spune ca isi aminteste si acum prima guma Turbo pe care si-a cumparat-o. 

“Eram in clasa I sau a II-a. Era o guma rosie. Mi-a iesit un Lamborghini, numarul 68. Apoi, la o guma galbena (la care se zicea ca ies masinile care au viteza maxima mai mare) mi-a iesit un Ford, numarul 106. Mai aparusera gumele Final cu fotbalisti si Bombibom cu masini si motociclete. Imi amintesc ca gumele Bombibom cu aroma de pepene erau foarte bune. Era si unul din motivele pentru care cineva colectiona surprize Bombibom, pentru ca erau mai uratele in comparatie cu Turbo si taiate mai prost, neincadrate”, a dezvaluit Jiman. 

Surprinzator, colectionarul nu este un mare fan al gumei de mestecat.

“Consum rareori asa ceva acum. Insa cu aparitia gumelor Turbo 2014, produse de o alta firma decat cele vechi (Kent) am cumparat cateva, dar majoritatea le-a mestecat fiul meu, eu fiind interesat mai mult de surprize. Am mestecat si eu cateva gume anul acesta, dar gustul e departe de gustul gumei din anii 90”, a marturisit el. 

La fel ca la alte activitati de tip hobby, exista o adevarata comunitate de colectionari care  vand si cumpara obiecte de gen.

“Achizitionez exemplare prin schimburi cu alti colectionari (sunt cam 10-15 mai seriosi, care au multe suprize in tara, si multi altii in Rusia, Bulgaria, Polonia Lituania etc) sau prin cumparare de „fosti colectionari” din anii 90. In general, ofertele le gasesc pe internet. Sunt si fosti colectionari care m-au contactat de pe pagina mea si mi-au vandut colectiile lor.

Activitatea de colectionar nu este lipsita de neprevazut.

“Imi amintesc de o intamplare, cand am cumparat de pe net un lot de surprize la gramada. Am primit mult mai multe surprize decat ma asteptam. A fost o surpriza placuta”, a relatat el. 

In prezent, Adrian Jiman detine peste 7.500 de suprize din guma fara dubluri. 

Cele mai cautate exemplare sunt cele din seria Turbo 1-50.

 “Toate surprizele pe care le-am colectionat cand eram copil au o valoare sentimentala mare pentru mine, si aici amintesc seriile Turbo 51-120, 121-190, Final 88, Final 86, Final 90, Bombibom, Lazer, Explorer”, a dezvaluit acesta.

Daca familia priveste “cu intelegere” activitatea de colectionar a clujeanului, prietenii si cunoscutii il admira la auzul dimensiunilor la care a ajuns colectia. 

Sunt perioade in care acorda mai mult timp acestui hobby, cum ar fi lunile de iarna, in timp ce in perioada calduroasa colectia nu mai este o preocupare atat de importanta.

De ce este util sa tii o colectie?

“Colectiile induc o stare de spirit, de nostalgie (cel putin pentru mine). Arata si cum s-au schimbat anumite lucruri de-a lungul timpului atat in ceea ce priveste surprizele (masini, actori etc) cat si designul surprizelor de la cele clasice din anii 80 la cele mai noi de dupa anul 2000”, a dezvaluit Jiman. 

Rabdarea este cea mai importanta provocare cu care au de-a face colectionarii acestor obiecte.

“Rabdare sa apara noi loturi pe piata, rabdare sa ajunga surprizele dupa un schimb realizat prin posta, rabdare in perfectarea schimbului (cateodata un schimb stabilit doar prin intermediul e-mail-ului poate dura cateva saptamani pana e perfectat), rabdare sa vina loturi achizitionate din strainatate (pentru ca o scrisoare din Rusia poate dura 5-6 saptamani, din Ucraina 2-3 saptamani, din tarile UE – Lituania, Polonia, Estonia, Bulgaria – dureaza 8-10 zile)”, a dezvaluit clujeanul. 

Ca planuri de viitor, Adrian Jiman si-a propus sa isi finalizeze anumite serii de suprize, cele carora le mai lipsesc mai putin de 10 bucati, plus marirea seriilor Turbo din anii 2000, din care detine acum doar jumatate din exemplare. 

Cu toate acestea, Jiman nu a participat niciodata la vreo expozitie. 

“Ar fi greu sa o fac, intrucat nu toate surprizele sunt tinute in albume. Doar seriile complete le-am pus in album. Seriile incomplete sunt tinute in pungulite zip-lock. Iar sa pun inca 5000 de surprize in folii ar dura mult timp”, a justificat el. 

Nu si-a facut nici “ucenici”, deoarece “pana la urma concuram pentru aceleasi produse, cand apar pe piata”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *