Din oras

O fotografie din Manastur, premiata la un concurs organizat de Wikipedia

O imagine in care este surprinsa biserica Calvaria, realizata de fotograful clujean Ioan Pan a obtinut locul 2 la faza nationala a concursului Wiki Loves Monuments si locul 13 international in competitia organizata de Wikipedia. Autorul a marturisit pentru Ziar de Cluj cum a realizat fotografia si care sunt resorturile pasiunii sale pentru acest domeniu. 

Wiki Loves Monuments este un concurs international de fotografie destinat fotografiilor libere ale monumentelor istorice desfasurat sub egida Wikipedia. Cea de-a cincea editie concursului a avut loc in septembrie pentru a coincide cu Zilele Europene ale Patrimoniului. Pe locul I s-a clasat o fotografie a bisericii fortificate de la Archita. Pe locul 2, o imagine de noapte a bisericii Calvaria din Manastur, realizata de fotograful Ioan Pan. 

“Consider ca este una din fotografiile nocturne care prezinta clar si real (nu am intervenit decat cu o editare minima si fara manipularea cadrului in post procesare, dovada fiind si blocurile din cartier ce se vad in stanga cadrului) pozitia si atmosfera locului, aceasta fiind potentata si de luna plina din cadru”, a declarat acesta. 

Despre momentul in care a dobandit pasiunea pentru fotografie, Ioan Pan spune ca “acel ochi de fotograf il am inca din adolescenta, insa m-am apucat sa fac fotografie undeva din anii facultatii”. 

“Inceputurile sunt difuze, deoarece mereu aveam o fascinatie pentru imagine, lumina si natura, desenul si pictura fiind si in prezent mijloace de exprimare a starilor, viziunilor si ideilor dincolo de taramul concretului, insa daca totusi ar fi sa ma leg de un fir al inceputului, cel mai tangibil ar fi acea perioada din studentie cand, cu primul meu telefon mobil, ce avea si camera foto, ma jucam, experimentam cu lumina fara a avea un rezultat final in minte, cautam sa vad formele si acel “diferit” in imagine si lumina prin expuneri lungi si miscari haotice in timpul declansarii”, precizeaza fotograful. 

Foto: commons.wikimedia.org

Treptat, dupa ce a terminat facultatea, clujeanul a inceput sa inveastesca tot mai mult in tehnica foto, continuand si pina in prezent sa studieze autodidact fotografia si subiectele ca mesaj. 

“De aproximativ 3 ani am inceput sa ma implic intr-un proiect social – initiativa “La Trenuri – Spatiu Comun in Manastur”,  in care sunt si fotograf. Astfel din fotografia de peisaj si cea abstracta, am inceput sa sesizez si importanta fotografiei de portret, a documentarii evenimentelor sociale si culturale, fotografia de strada etc”, explica Pan. 


In privinta planurilor de viitor, autorul fotografiei premiate a dezvaluit ca si-a propus, alaturi de organizatorii concursului Wiki Loves Monuments Romania si cativa din participantii la acest concurs, “sa crestem vizibilitatea a cat mai multor monumente istorice de origine antropica din Romania, prin documentare fotografica responsabila, astfel imbogatind continutul articolelor de pe Wikipedia, dar si atragand atentia asupra starii deplorabile in care se afla multe din ele, cu o speranta de a implica astfel cel putin comunitatile locale in a aprecia, conserva si proteja aceste monumente, care de multe ori se afla chiar langa noi fara sa stim de existenta lor”. 

“De asemenea intentionez sa realizez anul acesta cateva ateliere de fotografie, gratuite, pentru elevi/ liceeni prin care acestia sa reuseasca sa isi prezinte cartierul, unde se pozitioneaza ei in viata de zi cu zi a urbei si povestile care ii leaga de oras”, a mai precizat Ioan Pan. 

Alte imagini participante la concursul Wikipedia redau obiective cum ar fi Cimitirul eroilor din Primul Razboi Mondial de langa Gura Siriului, judetul Buzau, castelul Pekri-Radak din Ozd, judetul Mures, Pekri-Radak Castle in Ozd sau biserica fortificata din Prejmer.

Foto: commons.wikimedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *