Anchete

O fostă angajată a UBB Cluj, fata vitregă a profesorului de Drept Comercial, Dan Chirică, își sechestrează copilul într-o locuință din centrul orașului. Are 10 ani si nu merge la școală

Fosta asistenta universitară din cadrul Facultății de Științe Politice și Administrative ale Comunicării UBB Cluj își sechestrează băiețelul de numai 10 ani în casă refuzând să se supună legii. Vorbim de Mirela Nemeș, fata vitregă a profesorului de Drept Comercial de la UBB, Dan Chirică.

 

Povestea datează din 2007, când Mirela era căsătorită cu Victor Cătălin Ghiță, actualul arhitect șef al Primăriei Pitești, an în care l-a născută pe Eduard, băiețelul acestora. La câțiva ani după, cei doi au divorțat, Mirela obținând tutela unică a copilului.

Însă de-a lungul timpului i-a refuzat în repetate rânduri dreptul lui Cătălin de a-l vizita pe băiat. Timpul a trecut și Mirela nu a dorit să cadă de acord pentru a-l înscrie pe băiat la școală, astfel că, în prezent, copilul ce are 10 ani, și care ar trebui să fie elev în clasa a VI-a, își petrece zilele închis în casă. În schimb, locuiește cu ea în casă, fără acces la prieteni, școală sau alte activități.

Mama ei, Sofia Chirică, la rândul ei tot profesor universitar la UBB, este singura care le duce de mâncare și încearcă să relaționeze cu băiatul, însă de multe ori fără succes. Aparent, Mirela refuză până și accesul acestuia în imobil și îi comunică pe internet alimentele de care are nevoie.

 

Cătălin Baba: „Nu venea la ore”

Pe plan profesional, Mirela a fost dată afară din UBB după ce, potrivit celor spuse de șeful Școlii Doctorale FSPAC, Cătălin Baba, nu s-a mai prezentat la cursuri. A existat o comisie disciplinară numită de Senatul Universității care a constatat derapajele profesionale ale Mirelei, iar ulterior i-a desfăcut contractul de muncă.

 

 „A fost asistentă în UBB la FSPAC și, din păcate, a ajuns în situația în care a trebuit să părăsescă instituția. Mi-a fost colegă în acea perioadă pe materia Politici Publice din cadrul specializării Științe Politice. Ea preda seminarul, iar eu cursul. Dar ea a predat mai multe seminarii în UBB și la alte materii. La un moment dat am primit reclamații de la studenți că nu venea la ore. A existat o procedură cu o comisie disciplinară, iar în trei ani de zile i s-a desfăcut contractul de muncă. Nu am avut probleme cu ea niciodată, până în momentul în care și-a ținut orele”, a declarat actualul director al Școlii Doctorale FSPAC- AP, Cătălin Baba.

 

Drama unui tată ce se luptă cu legea-n mână

 

Arhitectul șef de la Pitești, Cătălin Ghiță, a câștigat în 2015 cusotodia micuțului Eduard demonstrând refuzul Mirelei de a-i da acces la educație copilului lor, rele tratamente și nerespectarea accesului la vizite.

„Mirela nu a înțeles să respecte hotărârea de divorț care prevedea un program clar de vizitare. M-a împiedicat să am legături personale normale, firești cu copilul și m-a exclus total în ceea ce privește creșterea, educarea și învățătura copilului meu. Acest lucru s-a reflectat încă de când baiatul era mic, încă din perioada de grădiniță, clasă pregătitoare, opunându-se să-l înscriem la școală. Situația aceasta o cunosc și cei de la Școala Ion Bob, cei de la Serviciul Protecția Copilului din cadrul Primăriei Cluj-Napoca,  judecătorii, care mi-au dat câștig de cauză atât în dosarul  de obținere a custodiei, cât și în cel de executare, respectiv executare silită. S-a ajuns la asta pentru că eu nu pot să îmi văd copilul. Nu mai știu la cine să apelez ca să nu mai treacă un an și băiatul meu să rămână în afara anului școlar.  Modul în care Mirela a ales să își ducă viața, fără relații personale sau de prietenie cu vreo persoană, fără să lucreze, deci fără venit, se reflectă în viața copilului. De fiecare dată când eu am încercat să îl întreb dacă a mâncat, dacă îi e foame, dacă îi e bine, înainte să îmi răspundă, tot timpul se uita la Mirela pentru a primi aprobare. Dacă ea îi făcea semn să spună “da”, așa răspundea și el”, explică fostul soț al Mirelei.

Soții Chirică nu se amestecă. Un consult psihologic, ceva?

 

Într-una dintre declarațiile date în instanță, sub jurământ, mama Mirelei, Sofia Chirică se arată foarte rezervată în a recunoaște problemele pe care fiica acesteia le-a cauzat, însă susține că în tot acest timp a sfătuit-o să găsească o cale de mijloc și să colaboreze cu tatăl băiatului. De asemenea, Sofia Chirică este profesor universitar în cardul Catedrei de Psihologie a UBB Cluj. Dan Chirică nefiind tatăl biologic al acesteia nu apare pe declarațiile de la dosar.

„Până în 2011 spre sfârșit, Mirela a fost asistent universitar la Univ. Babes Bolyai. De asemenea ea are și un master în State, în perioada 2009-2011 avea venituri bune, după care din 2011 s-a dedicat creșterii copilului, iar din 2012 minorul și mama acestuia au fost în susținerea mea. Tatăl și bunica paternă i-au făcut băiatului cadouri și au dorit să se întâlnească cu el. Arăt faptul că, copilul se află în îngrijirea mea exclusivă dar nu stau cu ei(…).O sfătuiesc pe fiica mea să găsească modalitate în care copilul să aibă legături cu tatăl, însă aceasta are o atitudine protectivă față de băiat. În opinia mea, copilul trebuie să aibă legături cu ambii părinți, numai că această legătură între părți este imposibilă întrucât sunt inflexibili. Arăt că fiica mea nu are telefon fix sau mobil, mobil de aproape 3 luni, fix nu a avut niciodată, iar eu cu ea comunic prin Skype, pe internet. Cred că nu a deschis autoritătilor, lui Cătălin și bunicii pentru că Mirelei nu-i plac condițiile în care trăiește cu copilul”, a declarat mama Mirelei, Sofia Chirică.

 

Toate sentințele date degeaba

Din 2015 până în prezent, Cătălin Ghiță a obținut de la mai multe instanțe soluții favorabile prin care să preia frâiele situației, însă birocrația îl împiedică. În prezent stă la mila unui executor ce a omis să o notifice pe Mirela că urmează să fie executată silit, procedură prin care băiatul trebuie scos din imobilul în care a locuit și dat în custodia tatălui.

„Vorbim de o situație extrem de gravă. Mirela îi poate pune în pericol viața băiatului meu. Nu cumpără hârtie igienică, săpun sau alte produse necesare pentru sănătătea lui. Ei locuiesc într-o cameră mică, cu baie, din centrul orașului. Când mama ei îi duce de mâncare, lasă plasele pe covorul din fața ușii, pentru că nu vrea să îi deschidă. Nu pot să cred că, deși legea e de partea mea, băiatul meu riscă să mai piardă încă un an fără educație. Eu și mama mea am vorbit deja la Pitești cu o învățătoare ce este dispusă să îl ajute pe biatul meu să recupereze anii pierduți și, în funcție de evoluția lui, să facă materia din două clase într-una singură. Sunt pregătit să îl ajut cu tot ce îmi stă în putință, dar cu toate acestea, azi, sunt legat de mâini!” relatează fostul soț al Mirelei.

Cătălin susține că a înregistrat zilele trecute o plângere penală pe numele fostei soții dat fiind faptul că orice cale amiabilă sau în justiție, la care a apelat, s-a dovedit a fi în zadar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *