Eveniment

O dronă militară americană de atac Reaper s-a prăbușit în Cluj

O dronă militară americană de luptă model MQ9 Reaper, aflată în misiune de antrenament, s-a prăbușit joi, 14 iulie, în apropiere de Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.

O dronă aparţinând Forţelor Aeriene ale SUA s-a prăbuşit joi, în jurul ore 14:15, la trei kilometri sud de Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzi.

Drona de tip MQ-9 Reaper s-a prăbuşit în timp ce se întorcea către bază, nefiind înregistrate victime.

Incidentul a fost confirmat şi de ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, la Digi 24. El a menţionat că drona participa la un exerciţiu de antrenament şi era manevrată de militari americani.

”Reaperul este una dintre cele mai performante drone și se folosește într-adevăr pentru misiuni de supraveghere (…) A căzut pe câmp într-o zonă nelocuită. Americanii sunt cei care fac prima analiză în acest moment. Suntem și noi în corespondență cu ei, îi sprijinim dacă avem cum ce. A existat și o poveste. Ne antrenăm împreună și noi, și americanii cu aceste drone.

Nu ne dăm seama ce cauză a fost, de foarte multe ori însă vorbim de o combinație între o cauza tehnică și o cauza umană. Cu siguranță că o să primim informații de la comandamentul american și vom știi cu siguranță. Americanii sunt foarte transparenți când e vorba de astfel de incidente. Și noi suntem antrenați, ne antrenăm împreună cu trupele NATO în orice tip de armament. Era operată de americani”, a declarat Vasile Dîncu.