Anchete

O clujeancă bănuită de schizofrenie dă în chirie cameră în Andrei Mureșanu și își terorizează chiriașii. Are 16 plângeri la Poliție, dar iese basma curată de fiecare dată

Scris de 2,834

Când hoțul ajunge să își dea în judecată victima, este clar că ne confruntăm cu noaptea justiției. Un clujean a fost terorizat de proprietara de la care a închiriat o garsonieră și acum sunt în proces pentru un motiv absurd.

B. este un tânăr care a ieșit în spațiul public pentru a dezvălui o poveste incredibilă. El a postat în data de 19 aprilie pe grupul de Facebook „Chirie Cluj-Napoca” un avertisment pentru clujenii care sunt în căutarea unei chirii. Tânărul îndeamnă clujenii să evite o persoană numită Maria Ploata care închiriază un spațiu locativ, o garsonieră amenajată într-o casă mare pe strada Brașov, nr. 28, deasupra unui magazin.

Clujeanul B. (care a dorit să își păstreze anonimatul de teamă să nu îi fie afectat procesul) a povestit pentru Ziar de Cluj prin ce situație de coșmar a trecut datorită faptului că a închiriat un spațiu de la o femeie bolnavă de schizofrenie care i-a furat bunuri și culmea, tot ea, l-a dat în judecată.
Un simplu anunț de pe OLX te poate aduce direct la tribunal, într-un proces civil ilar în care adevărații vinovați nu joacă cu cărțile pe față. 

Chiriașul nevoit să o urmărească pe proprietară ca în filme

B. nu avea nici cea mai vagă idee că doamna aparent respectabilă și drăguță cu care a bătut palma pentru închirierea unei garsoniere – femeia a omis cu bună știință să îi facă contract – ascunde o personalitate cleptomană și agresivă și un trecut infracțional. Iar ce avea să descopere ulterior a fost șocant. Prima experiență pe cont propriu, la casa „lui”, a fost pentru tânărul B. o aventură ca în filme care s-a terminat la tribunal.

”Am cunoscut-o pe OLX. Avea acolo un anunț. Ai mei stăteau mai jos pe stradă, mi se părea foarte bună alegerea să locuiesc acolo, doar prețul mi s-a părut puțin ciudat. Era de 160 de euro în Andrei Mureșanu pentru o garsonieră. M-am mutat acolo acum doi ani înainte de Crăciun. Nu erau toate puse la punct, mirosea în casă de la filtrul din baie. Tata e inginer constructor, i-a adus la doamna respectivă meseriași și a făcut totul. Doamna nu a plătit meseriașii, până la urmă i-am plătit eu și mi-am dedus din chirie, cu scandal. După care au început problemele. Intra în casă pe ascuns. Eu nu-mi dădeam seama. Ajungeam seara acasă de la serviciu și vedeam că nu sunt la fel lucrurile cum le lăsam. Aveam un motan, mi-l bătea și pe el. I-am spus mamei. Am ajuns să mă cert cu părinții mei din cauza dânsei. Nu mă credeau. După care am început să o urmăresc. Am ieșit într-o zi din casă ca și cum aș pleca la servici și după 20 de minute am intrat înapoi și am găsit-o acolo. Îmi umbla prin dulap. Altădată, mi-a închis televizorul și playstation-ul. A vrut să le ducă la Turda. Am prins-o în parcare, i-am spart mașina și mi-am luat lucrurile din ea”, a relatat tânărul.

”Poliția a început să râdă”

În momentul în care B. a văzut că în mașina femeii se află bunurile sale, a acționat pe cont propriu. A deschis forțat autoturismul, apoi a venit Poliția. Tânărul spune că oamenii legii au început să râdă când au văzut cine era femeia în cauză. 
„Când a văzut Poliția despre cine e vorba a început să râdă. Nu înțeleg cum poți să râzi la așa ceva. Mi-au spus că nu îi pot face nimic pentru că are un certificat de la Neurologie, pe baza căruia nu o pot aresta. Doamna a făcut pușcărie pe vremea comunismului, tot pentru furt. Doamna se numește Maria Ploata, casa e pe strada Brașov la nr. 28”, a dezvăluit B., care dorește să îi fie protejată identitatea până se finalizează procesul.

El susține că a prins-o în momentul faptei aproape de fiecare dată pe proprietară. În afară de faptul că aceasta a pus ochii pe bunurile sale care aveau valoare destul de mare, i-a mai pretins și plăți în avans.

Urmărire ca în filme, cu mașina, după ce i-a furat televizorul

Printre pățaniile tânărului se numără și furtul televizorului și apoi urmărirea pe șosea, cu mașina, ca să își recupereze bunurile furate. 

”Eu când m-am mutat, am insistat foarte mult să facem contract. În a doua lună voiam neapărat contractul. Asta a nemulțumit-o foarte tare și totdeauna îmi cerea în data de 28 plata la chirie pe luna următoare, plata la facturi pe lunile următoare, ceea ce nu mi se părea normal, dar i le plăteam. O dată mi-a cerut în data de 28 banii pentru curent. Mai putea fi plătit în 3 săptămâni. Nu aveam atunci să îi dau și mi-a tăiat noaptea la 10 în luna februarie curentul. Nu aveam centrală, nu aveam apă caldă. E o casă comună, separată printr-o ușă termopan, panoul de curent era în partea ei de casă și așa mi-am dat seama.

Doamna spunea că era în Turda, eu de 20 de minute o văzusem la ea acasă. Până la urmă am reușit să intrăm peste ea în casă. Când am dat drumul la curent, am văzut că îmi dispăruse televizorul și playstation-ul. Am prins-o pe la Mihăiești cu mașina, am urmărit-o. E nebună, vă spun sincer. Mai sunt și alții care au pățit, nu le știu din păcate numele”, a subliniat clujeanul.

Au fost mai multe victime, dar tot ”inculpata” a intentat proces

Tânărul a trecut prin mai multe experiențe traumatizante cât timp a fost chiriașul Mariei Ploata și spune că nu a fost singurul care a avut de furcă cu ea. La secția 3 de Poliție se află 16 plângeri pe numele ei pentru intrare prin efracție și furt. Am încercat să verificăm această informație, dar purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj nu ne-a putut furniza deocamdată nicio informație cu privire la aceste cazuri. Vom reveni însă cu detalii de îndată ce le vom primi. 

Ceea ce spune tânărul e însă suficient să ne îngrijoreze cu privire la modul în care se manifestă liber și asupritor o persoană bolnavă de schizofrenie – încă o informație care trebuie dovedită – și care îi are drept complici și pe aparținători. B. ne-a spus că fiica persoanei în cauză locuiește în Turda, unde Maria Ploata deține un apartament în care ar duce bunurile sustrase de la chiriași.

Oare fiica femeii nu știe ce se întâmplă sau o reține un anumit motiv să ia măsuri pentru a-și ajuta mama, dacă aceasta suferă întradevăr de o boală psihică?

”Sunt sesizări la secția 3 de Poliție din Gheorgheni. Are doamna 16 sesizări de furt, ultraj și pătrundere prin efracție și polițiștii de acolo o cunosc, dar efectiv nu fac nimic. Pe motiv că are certificat de schizofrenie. Are o fiică casătorită cu cineva de la Judecătoria din Cluj. Prin urmare, când am plecat din casă m-a dat în judecată spunând că i-am distrus casa, că i-am spart pereți, că i-am rupt perdele. Chiar nu s-a întâmplat niciuna din chestiile astea. În 15 mai este ultima instanță”, a spus B.

Vecinii știu și ei situația femeii

Vecinii femeii, cu care împarte o curte la comun, îi cunosc situația dar când este vorba de a fi martori la Poliție, dau bir cu fugiții. La întrebarea dacă s-a gândit să filmeze sau să pozeze proprietara pentru a avea dovezi palpabile, B. ne-a răspuns că s-a gândit foarte mult să facă acest lucru dar a fost oprit de mama lui. 

”Îmi zicea mama să termin, că până la urmă nu sunt nu știu ce chestii, că nu se întâmplă nimic și până la urmă mă complăceam așa. Mi-a zis și Poliția: Domnule, dacă nu vii cu o înregistrare, cu ceva să demonstrezi…. Am zis: Ce să îți demonstrez dacă am prins-o în casă?! Hai să o vezi că e aici. Ea făcea pe nebuna, râdea de tine, îți râdea în față; deci nu puteai vorbi nimic concret cu dânsa. Atâta timp cât trebuia să primească bani era cea mai de treabă persoană. Nu pot să-mi explic dacă e schizofrenică sau se preface.

Atât am aflat de la Poliție că are acel certificat și pe baza lui nu se poate atinge nimeni de dânsa. Eu m-am gândit la un moment dat să pun o cameră ascunsă dar și alea costă bani, nu aveam bani în perioada aceea. Mi-a spus de la Poliție că înaintea mea a mai fost un băiat la care i s-a furat tot din casă, efectiv tot”, a conchis fostul chiriaș al Mariei Ploata.
Later edit: ”La nivelul Sectiei 3 Poliţie au fost identificate 2 sesizări scrise cu privire la persoana indicată, fiind înregistrate în anul 2013, respectiv 2014. Una dintre acest sesizări a avut caracter penal, dosarul fiind înaintat, la finalizarea cercetărilor, unităţii de parchet competente”, ne-a comunicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours In vizor
  PE REPEDE ÎNAINTE: La 15.30, liderii sindicali au fost primiți de Iohannis la discuții. La 15.54, aceștia au părăsit discuțiile. Cu tot cu strânsul de mâini, atâta timp a putul aloca Președintele discuțiilor despre Educație
 • Acum 2 hours Straineze
  Lovitură pentru Viktor Orban: Parlamentul European și mai multe țări vor ca Ungaria să fie sărită de la președinția rotativă a UE
 • Acum 4 hours Politica
  Ciolacu și Rafila merg la guvern la întâlnirea premierului Ciucă cu sindicaliștii din sănătate
 • Acum 5 hours Eveniment
  Peste 20.000 de profesori au plecat în marș spre Cotroceni: ”Cu Iohannis și cu Ciucă, educația-i pe ducă!” Negocierile cu premierul Ciucă au eșuat. La Cluj, Piața Unirii este plină ochi de sindicaliști
 • Acum 6 hours Sport
  Ioan Ovidiu Sabău părăsește U Cluj. Poziția Clubului
 • Acum 7 hours General
  AUTOSTRADA MELCULUI: CNAIR a deblocat contractul pentru lotul început de Bechtel
 • Acum 7 hours Sport
  După ce a ratat titlul cu CFR Cluj, Dan Petrescu părăsește ”forbalul” românesc (că, ce se întâmplă în România, numai fotbal nu e)
 • Acum 8 hours In vizor
  Liberalul Iancu Gheorghe a votat în favoarea numirii propriului fiu în Consiliul de Administrație al unei societăți subordonate Consiliului Județean Cluj. Cică ”n-a furat, n-a dat în cap”, ”sistemul online este de vină”. ”Băbăiete”, după ce că minți ca o servitoare de la o zi la alta, ai încălcat grosolan legea. Tișe, așteptăm să-i soliciți DEMISIA și să ANULEZI numirea TRUCATĂ!
 • Acum 9 hours Politica
  Marius Budăi: Accesul ucrainenilor pe piaţa muncii din România poate fi uşurat printr-o legislaţie temporară
 • Acum 9 hours Editorial
  Legea pensiilor și pensionărilor nesimțite este DOAR pentru personalul auxiliar, nu pentru ”baștanii” sistemului. Guvernanții au impresia că toată lumea e făcută la apelul CV-urilor falsificate
 • Acum 9 hours Politica
  Guvernul încearcă să amețească sindicatele din Învățământul preuniversitar cu ”suta de lei”: primă pentru susținerea carierei didactice de 2000 de lei în iunie și o altă primă de 2000 de lei în octombrie, care se va acorda până 2027. Plus semnarea unui acord pe Legea salarizării
 • Acum 10 hours Politica
  Patriciu Achimaș Cadariu, deputat PSD de Cluj, despre ”boala plicului” și ”apucăturile de umefistan” ale lui Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății. Mărul discordiei: Planul de Combatere a Cancerului
 • Acum 12 hours Eveniment
  SEZONUL GREVELOR: Profesorii fac miting marți la Cotroceni, urmează sindicaliștii din sănătate, penitenciare, poliție, CFR Călători dar și transportatorii
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE