In vizor

O clădire de birouri “răsare” în centrul istoric, lipită de zidul cetății

Pe o suprafață de doar 97 mp, pe strada Virgil Fulicea nr. 23 se construiește o clădire de birouri, cu trei etaje. Centrul care oricum este aglomerat și duce lipsă cronică de locuri de parcare va fi și mai aglomerat pentru că proiectul nu prevede nici măcar un loc de parcare. Beneficiarul investiției este Tektum Arhitectură, administrată și deținută de arhitectul Tothfalusi Gabor. Ne întrebăm cum dă Primăria autorizație de construcție pe o bucată de pământ atât de mică, într-un oraș care pur și simplu este sufocat de aglomerație și imobile ridicate haotic?

De câteva zile, a început șantierul clădirii de birouri, S+P+3E, de pe strada Virgil Fulicea. Proiectul este ridicat pe locul unei case, foarte mici, care era lipită de o bucată din zidul cetății medievale și de un bloc cu două etaje. Suprafața totală a terenului este de doar 97 mp, iar construcția va ocupa 58 mp, dalaj cu piatră, 32 mp, retragerea, 5,6 mp, iar spațiul verde amenajat, 1 mp. Potrivit PUD, aprobat anul trecut în iunie, zidul medieval nu va fi afectat de șantier, cu toate că se lucrează fix lângă monumentul istoric. 

santier cladire birouri strada virgil fulicea

Șantierul se învecinează cu 5 proprietari, cărora le-au fost trimise notificări, buletine informative și alte materiale scrise. Anul trecut, în aprilie a avut loc o dezbatere pe această temă. Au fost prezenți beneficiarii/proiectanții lucrării, iar din partea publicului nu s-a prezentat nimeni. 

santier cladire birouri strada virgil fulicea

Un singur vecin a avut o obiecție de făcut: “Nu suntem de acord cu amplasarea geamurilor spre clădirea/curtea noastră str. Emil Isac nr. 6 întrucât se va mansarda sau etaja susamintita în viitor”. Problema s-a rezolvat rapid. Răspunsul beneficiarului a fost că “nu propunem ferestre pe limita de proprietate, astfel nici pe limita de proprietate cu imobilul din str. Emil Isac nr.6”. 

santier cladire birouri strada virgil fulicea

Tektum Arhitectură & Artă SRL Cluj-Napoca ridică acest imobil cu fonduri europene, valoarea proiectului fiind de aproape 1,6 milioane lei, din care 844.888 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Proiectul a început în 2016 și are termen de finalizare decembrie 2020. 

santier cladire birouri strada virgil fulicea

Deși potrivit hotărârilor de Consiliu Local aprobate, proiectul respectă prevederile PUG, nu putem să nu ne întrebăm cum specialiștii din Primărie dau avize și autorizații pe bandă rulantă deși vorbim de centrul istoric, de suprafețe mici cât o cutie de chibrituri, de proiecte care nu prevăd locuri de parcare (ceea ce înseamnă că orașul va fi și mai aglomerat), nu prevăd spații verzi? 

santier cladire birouri strada virgil fulicea

Citește și:

Prima Grădină Botanică a Clujului, distrusă pentru un hotel

Construcția hotelului de pe Avram Iancu continuă. Zona este de însemnătate istorică. Municipalitatea este somată să intervină

Pe Brâncuși se va construi un bloc cu cinci etaje. Vecinii spun că regimul de înălțime e prea mare, Primăria susține că totul este perfect legal

Voicu Oprean, CEO Arobs, construiește un bloc de birouri cu șase etaje pe strada Constantin Brâncuși. Vecinii s-au opus proiectului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *