Justitie

O avocată propune desființarea gardului ce desparte instanța de justițiabili, așa numita ”bară”

O avocată din Cluj propune desființarea gardului dintr-o sală de judecată de la Judecătoria Cluj-Napoca, ce desparte instanța de oamenii din sală și de după care pledează și avocații. Președintele Judecătoriei spune că mobilierul este montat după un standard al sălilor de judecată.

”De dupa gratii pledam noi. Vorba unui ministru al justitiei: drepturile omului sunt un lux teoretic”, a scris pe Facebook avocata Camelia Iusco, alături de poza cu gărdulețul de lemn din sala de judecată nr.76 de la Judecătoria Cluj-Napoca.

”Numai pe mine ma deranjeaza gratiile/gardul de la 76? Cred ca ar trebui sa solicitam indepartarea lor, sunt lipsite de sens si de rol”, le-a propus Iusco colegilor avocați din Baroul Cluj.

Întrebată de Clujust.ro, care este motivația, avocata a răspuns: ”Nu e deloc confortabil să stai în spatele acelor bare. Cum a fost și chestiunea cu podiumul. Relația între judecători si avocati ar trebui să fie de colaborare. Nu e o chestiune de procedură, pe mine mă deranjează pur și simplu. Dacă acel gard apare în regulamentul de ordine interioară a instanțelor, acesta poate fi corectat, dacă se dorește o mai bună comunicare. Trebuie să-ți fie comod să comunici. Orice îngrădire te face să nu comunici bine, îți creează un sentiment neplăcut. Oralitatea e de esența procesului. În general, pledezi după gărdulețul acela. Eu nu-i văd niciun rost. În acea sală, unde e culoarul de intrare/ieșire în zona delimitată de gard este pus pupitrul pentru depus jurământul. Practic ești îngrădit.”

Contactat de Clujust.ro, președintele Judecătoriei, Mugurel Oprescu, a precizat: ”Așa sunt gândite sălile de judecată în ce privește mobilierul, au un standard. Este o chestiune simbolistică, arată separarea sălii de locul unde stau avocatul, judecătorul și procurorul.  Justițiabilii stau în sală și sunt chemați la bară, ca și in filme.  Avocații pot să facă petiție și o vom analiza cu toată responsabilitatea”

În DEX, una dintre definițiile de la cuvântul bară este: ”Barieră care desparte pe judecători de avocați și de împricinați; p. ext. locul din instanță unde pledează avocații.”

Avocata Iusco consideră că expresia ”la bară” este învechită: ”E o expresie veche, toată lumea e supărată. Exista în vechime chestiunea asta cu bara. Mai nou, și pe cod, nu există în procedură să fie delimitată sala de instanță. Cu atât mai mult că după gard există masă, dar tu ca avoca tvorbești de după gard.”

În Hotărârea CSM privind configurația sălilor de judecată nu apare acest gard, ci doar ”bara martorilor” care este amplasată în fața biroului judecătorilor, între podiumul avocaților și cel al procurorului, și este dotată cu o Biblie. Această bară a martorilor este, în realitate, un pupitru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *