In vizor

O asociere dintre STRABAG SRL, desemnată drept ”firmă penală” în mass media română și veșnic abonată la banii statului și GEIGER TRANSILVANIA SRL, firma de casă a fostului primar Iohannis, a primit contractul de peste 420 milioane de lei pentru 15 km. de autostradă între Cheţani şi Câmpia Turzii

Luni, 8 august, după finalizarea procesului de reevaluare a ofertelor, CNAIR a comunicat rezultatul procedurii de atribuire a contractului pentru „Proiectarea și execuția Autostrăzii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea 2A: Ogra – Câmpia Turzii, Lot 3: Chețani – Câmpia Turzii – Relicitare”. Ofertantul desemnat câștigător este Asocierea STRABAG SRL – GEIGER TRANSILVANIA SRL, cu preţul de 420.347.903,86 lei fără TVA. Potrivit unui comunicat CNAIR, durata contractului este de 3 luni pentru perioada de proiectare și 18 luni perioada de execuție a lucrărilor, iar durata de garanție a lucrărilor ofertată este de 120 de luni.

Este minunat cum firme cu trecut sulfuros în relația cu banii publici încă mai activează pe piața investițiilor statului în infrastructură din din România și mai sug bani cu dedicație de la autoritățile acestui stat eșuat.

SC STRABAG SRL al cărei unic asociat este „Bau Holding Beteiligungs AG”, cu sediul în Austria, și administrată de către austriacul Otto Oberwinkler Heimo, este urmărită penal într-un dosar de evaziune prin crearea de circuite economice fictive pentru evitarea dărilor către stat, potrivit presei centrale. De altfel, menţiunea privind urmărirea penală este făcută şi în Registrul Comerţului, mai precis în fişa companiei bucureştene. Strabag SRL, cu afaceri de 911 mil. lei, este urmărită penal pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate in munca. Dosarul penal 3827/P/2009 se află încă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.

Încă din 2013, firma este denumită de presa centrală drept ”o gaură neagră” în care dispar banii publici, fără rezultate notabile.

Un singur român apare ca administrator în societate, Ofelia Apostol. Și Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj este controlată de austrieci, prin Strabag AG, administrată de către austriacul Otto Oberwinkler Heimo și care, până curând, era controlată și de oligarhul rus Oleg Deripaska. În 15 martie 2022, urmare a scandalului mass media iscat, Haselsteiner, acționarul principal al companiei austriece de construcții Strabag, care a câștigat numeroase contracte de infrastructură și în România, inclusiv în Cluj-Napoca, a anunțat că reziliază un acord cu o companie deținută de oligarhul rus Oleg Deripaska și anulează plățile de dividende către companie, după încercări eșuate de cumpărare a pachetului rus. De asemenea, compania își încetează toate activitățile în Rusia, după ce oligarhul apropiat de liderul rus Vladimir Putin a intrat pe lista sancțiunilor occidentale. Deripaska este considerat un confident al lui Vladimir Putin.

Ultimul scandal în care a fost implicată STRABAG SRL, în 2019, este cel al extinderii Aeroportului Iasi. ”Austriecii penali”, după cum i-au alintat cei din mass media din Iași, au fost acuzați că s-au lăcomit la un contract de 10 milioane de euro, fără să aibă sppecialiștii capabili să execute proiectul.

În ceea ce o privește pe GEIGER TRANSILVANIA SRL, ”firma de casă a fostului primar al Sibiului, Iohannis”, un sereleu din Mureș (cu capital social de răspundere civilă în valoare de 200 de lei!), cu acționariat german, abonată la contractele pe bani publici ale Primăriei Municipiului Sibiu, pe vremea când instituția era condusă de actualul președinte al României, Klaus Iohannis, a primit, în 2020, în plină criză sanitară generată de pandemia cu coronavirus, un contract de la Consiliul Județean Sibiu, în valoare de peste 92 de milioane de lei cu TVA. Afacerea a fost perfectată cu o săptămână înainte ca Iohannis să decreteze prelungirea stării de urgență la nivel național și vizează lucrări de reabilitare a 37,3 kilometri din drumul Județean 106, între Agnita și Sighișoara. Prestatorul agreat de autoritatea contractantă, SC Geiger Transilvania SRL, a derulat, în anii în care Klaus Iohannis se afla la conducerea Primăriei Municipiului Sibiu, contracte în valoare de peste 10 milioane de euro. Consiliul Județean Sibiu, care a atribuit, la începutul acestei luni, contractul, este condusă, din punct de vedere politic, de doi reprezentanți ai Partidului Național Liberal și de un vicepreședinte al organizației județene a Forumului Democrat al Germanilor din Româna. În timp ce președintele CJ Sibiu este chiar prim-vicepreședinte al PNL – Organizația Județeană Sibiu, filială condusă de actualul vicepremier Raluca Turcan.

Prin urmare, doi rechini ai banului pulic, cu protecție la cel mai înalt nivel al statului de cumetrie român, au primit, ca din întâmplare, peste 420 de milioane de lei să facă ceva la veșnic neterminata autostradă Transilvania,

Aceasta era știrea, nu copy-paste-ul jurnaliștilor de chitanțier după comunicatul CNAIR!