In vizor

De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației

ȘTIREA PE SCURT ESTE CĂ Rafila a făcut o comandă de 30 de milioane de euro către Antibiotice Iași, marfa a fost plătită și livrată la depozitele statului, dar cetățenii nu au înghițit-o. Așa că Rafila caută distribuitor, ca să spunem așa. Nu i-a reușit cu medicii de familie care s-au opus din motive evidente, nu i-a reușit prin farmacii, că zac acolo pastilele, și atunci a încercat să trimită în turmă populația că tremedicii de familie să-și ia rețeta – riscând să blocheze întreaga activitate medicală a acestora pentru o simplă hârțogăraie. Sub presiunea medicilor de familie, luni, Rafila a dat-o la întors: cică i s-au răstălmăcit vorbele. Toate aceste discuții vin în condițiile în care cresc îngrijorările în legătură cu situația de la centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina, dar și ale unui conflict mai vechi între ministru și medicii de familie pe tema distribuției pastilelor de iod pentru populație.

Afacerea pute a penal din punctul nostru de vedere.

Alexandru Rafila a îndemnat luni pe „toată lumea” să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu, pe care să le ridice apoi de la cea mai apropiată farmacie. Milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara, spune ministrul Sănătății, care admite însă că „lumea nu a fost foarte interesată”.

”Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia, şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă la sediul ministerului, răspunzând întrebării unui jurnalist.

Întrebat de jurnaliști și care este procentul de pastile distribuite până în acest moment din total, Rafila a răspuns că ”nu am cifrele, dar nu cred că sunt multe procente”.

30 de milioane de pastile de iodură de potasiu a cumpărat în această primăvară Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, o achiziție de 6 milioane de euro. Pastilele de iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași.

Medicii de familie, nemulțumiți de faptul că rețetele pentru iod nu pot fi eliberate online

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a reacționat, luni, la declarațiile lui Alexandru Rafila, arătând că este posibil ca pacienții să aștepte câteva zile sau săptămâni până vor obține o programare în vederea obținerii prescripției pentru eliberarea pastilelor de iodură de potasiu.

”Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie”, arată Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, într-un comunicat.

Medicii de familie arată că ”au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2.500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului”.

Medicii de familie atenționează și că aceste rețete nu pot fi trimise online, fiind necesară prezența fizică la cabinet: „Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet. Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de astăzi dimineață, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate.”

”Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, încheie Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Rafila a vrut inițial să distribuie pastilele de iod, despre care a vorbit o lună la tv, prin medicii de familie

  • Povestea pastilelor de iod începe în luna martie. Odată cu începerea războiului din Ucraina, românii au dat iama în farmacii, pe care le-au golit de pastile de iod – inclusiv de suplimente alimentare care conțin o cantitate infimă de iod.

Într-o primă fază, în timp ce românii goleau farmaciile de iod, iar unii medici avertizau, în presă, că administrat după ureche, iodul riscă să facă mai mult rău decât bine, Ministerul Sănătății nu a reacționat.

Într-un târziu, cum iodul era o temă aflată pe buzele tuturor, ministrul Rafila a anunțat că Ministerul Sănătății va distribui chiar el iod. A subliniat că nimeni nu trebuie să ia pastilele preventiv, dar că ele vor fi distribuite populației pentru orice eventualitate.

În luna care a urmat, ministrul Sănătății a vorbit aproape exclusiv despre iod, în toate aparițiile sale publice – conferințe de presă sau apariții în emisiuni tv. În acest timp, Antibiotice Iași a produs de urgență 30 de milioane de pastile de iod.

  • Cele 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu au costat ”în jur de 30 de milioane de lei”, echivalentul a aproximativ 6 milioane de euro, iar achiziția a fost făcută de Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, nu de Ministerul Sănătății, explica Alexandru Rafila pe 5 aprilie, la solicitarea jurnaliștilor, într-o conferință de presă la sediul Ministerului Sănătății.

De la distribuirea prin medicii de familie la distribuirea prin farmacii

Alexandru Rafila își dorea inițial ca pastilele de iod să fie distribuite de medicii de familie, numai că aceștia s-au opus, motivând că aglomerația și birocrația iscate ar risca să blocheze activitatea cabinetelor lor, într-o perioadă oricum complicată, în primăvara acestui an – val de viroze și gripe, COVID-19, testare COVID-19, vaccinare, consultații, rețete, trimiteri etc.

  • În alte țări, pastilele de iodură de potasiu se distribuie într-adevăr periodic, însă au fost găsite inclusiv soluții precum distribuirea prin farmacii sau trimiterea lor prin poștă direct la adresa cetățenilor.

Distribuirea pastilelor de iodură de potasiu ar fi trebuit să înceapă, potrivit declarațiilor ministrului Alexandru Rafila, în săptămâna 5-11 aprilie. Numai că, pe fondul opoziției medicilor de familie, Ministerul Sănătății anunța, duminică 4 aprilie, că amână distribuirea pentru a face mai întâi „campanie de informare”.

Campania de informare a însemnat inițial câteva slide-uri publicate pe site-ul Ministerului Sănătății și al Institutului Național de Sănătate Publică. Adică o bătaie de joc.

De asemenea, pe 28 aprilie, Consiliul Național al Audiovizualului anunța că a aprobat difuzarea unei campanii de informare cu privire la folosirea iodurii de potasiu. CNA a aprobat atunci o solicitare a Ministerului Sănătăţii de difuzare în regim de campanie de interes public a unui spot radio şi tv de informare cu privire la administrarea comprimatelor de iodură de potasiu.

”Iodura de potasiu este un medicament. Acesta va fi folosit doar în situaţia puţin probabilă a unui incident nuclear şi numai la indicaţia autorităţilor. Nu administraţi iodură de potasiu din proprie iniţiativă”, se arată în spotul Ministerului Sănătăţii.

Spotul este difuzat timp de două luni de la aprobarea campaniei de către CNA în regim local, regional și naţional prin intermediul media radio şi tv.

Secretarul de stat care a anunțat că pastilele de iod nu vor mai fi distribuite deloc

La mijlocul lunii mai, într-un weekend, Tiberius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, declara, la Europa Fm, că pastilele de iod nu vor mai fi distribuite populației.

Distribuirea acestora ar urma să fie făcută de către Direcțiile de Sănătate Publică, doar în caz de accident nuclear, spunea atunci oficialul.

Declarația secretarului de stat Brădățan a circulat 2-3 zile în presă, fără ca Ministerul Sănătății să se dezică de ea. Decizia ar fi fost una cel puțin discutabilă, având în vedere faptul că pastilele de iod sunt eficiente doar dacă sunt administrate la cel mult 12 ore de la un eventual accident nuclear, iar acesta a fost principalul motiv pentru care instituția condusă de Alexandru Rafila și ministrul însuși anunțaseră, inițial, că pastilele vor fi distribuite preventiv.

”Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a declarat Tiberius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Europa Fm, la mijlocul lunii mai.

Ministerul Sănătății a transmis, într-un târziu, o precizare privind distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu: ”Comprimatele de iodură de potasiu trebuie administrate către persoanele eligibile în cazul pericolului de expunere la radiații ca urmare a unui incident nuclear. Ministerul Sănătății lucrează la organizarea unui sistem de distribuție gratuită către populație care va fi operationalizat după ce campania de informare publică asupra acestui subiect se va încheia.”

Ministerul Sănătății susținea, de asemenea, că ”domnul secretar de stat Tiberius Bradațan a prezentat doar un punct de vedere personal, nefiind la curent cu acest subiect”.

  • La finalul lunii mai, Ministerul Sănătății anunța că pastilele de iod vor fi distribuite prin farmacii, însă numai cu prescripție de la medicul de familie.

Ministerul Sănătății a făcut precizări, luni seara, despre pastilele cu iod, după ce ministrul Alexandru Rafila a fost criticat de medicii de familie pentru că a îndemnat populația să-și ridice „cât mai repede” din farmacii acest medicament, necesar în cazul unei creșteri a radioactivității și pentru care este nevoie de rețetă de la medicul de familie.

”1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor;

2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberate de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății”.

În ce-l privește pe Alexandru Rafila, acesta a declarat luni sera, la Digi24 TV:

”Eu am încercat să răspund unei întrebări a unui jurnalist care m-a întrebat ce se întâmplă cu pastilele de iodură de potasiu. Noi am rezolvat această problemă din punct de vedere organizatoric încă în urmă cu o lună şi jumătate când la data de 23 iunie am emis un Ordin care precizează circuitul pe care trebuie o persoană care doreşte să îşi procure din timp aceste pastile care nu trebuie administrate, am avut o campanie în acest sens. Nu trebuie luate în mod preventiv, ci doar dacă apare un incident nuclear care duce la ameninţare legată de creşterea radioactivităţii. Persoanele în vârstă de până la 40 de ani se pot prezenta la medicul de familie, fie că sunt asiguraţi, fie că sunt neasiguraţi, acolo primesc o reţetă simplă, iar cu acea reţetă simplă se duc la una din cele 2.500 de farmacii de unde îşi ridică pastilele de iodură de potasiu pe care le păstrează la domiciliu”.

Iodul trebuie administrat persoanelor sub 40 de ani, cel târziu la câteva ore de la expunerea la radiații

  • În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. Ea ar fi trebuit să fie administrată, în eventualitatea unui accident nuclear, în termen de 6 ore de la anunțul autorităților, arăta chiar Ministerul Sănătății, în campania de informare privind iodul.
  • În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.
  • Durata tratamentului este limitată la o doză unică.
  • Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică.
  • Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult. Populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 ani.

​DE REŢINUT: Pastilele de iod de care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vrea să scape „cât mai repede” au termen de valabiliate de 3 ani, așa că nu se pune problema că acestea ar expira în curând. Și totuși, de ce se grăbește ministrul Sănătății? Simplu: chiar într-un Ordin al Ministerului Sănătății există o prevedere care „îl încurcă” pe Rafila – care și-a legat, practic, numele de această campanie de distribuire a iodului. Deși expiră abia peste 2 ani și jumătate, pastilele de iod pot fi păstrate în farmacii doar 6 luni, apoi se întorc la DSP-uri, de unde, practic, o eventuală distribuire către populație ar fi și mai complicată.

Aceasta este LISTA completă a farmaciilor de unde se pot ridica pastile de iodură de potasiu