In vizor

Numirea lui Remus Lăpușan la șefia companiei naționale Transgaz s-a făcut sub îndrumarea Ministerului Economiei, condus la acea vreme de colegii săi de partid din PSD. Cum comentează reprezentanții Transgaz situația

În urmă cu o săptămână v-am arătat faptul că Trangaz Mediaș, companie națională uriașă, cu peste 4000 de angajați, îl are ca președinte al Consiliului de Administrație pe clujeanul Remus Lăpușan, fost social-democrat, actualmente președinte Pro România Cluj. Deși din CV-ul său nu reiese că activitatea sa profesională și studiile ar avea vreo legătură cu obiectul de activitate al Transgaz, el se află la conducerea societății și încasează în fiecare lună o indemnizație de 14.700 lei/lună. Am solicitat punctul de vedere al reprezentanților Transgaz cu privire la această situație. Răspunsul concret și clar a fost evitat, dar dacă citim printre rânduri am putea presupune că avem de-a face cu o numire politică: Ministerul Economiei a desfășurat procedura de selecție a candidaților. La acea vreme, adică în 2017, Ministerul era condus de PSD, partid din care făcea parte și Remus Lăpușan atunci.

Citește și:

Consiliul de Administrație al Transgaz Mediaș, companie de stat uriașă, este condus de clujeanul Remus Lăpușan, deși nimic nu îl recomandă pentru această funcție, plătită cu 14.700 lei/lună

Întrebarea adresată de Ziar de Cluj conducerii Transgaz Mediaș a fost următoarea:

Considerați că numirea domnului Remus Lăpușan este politică? Ce competențe are pentru a fi membri și președinte CA?

Prin intermediul Serviciului de Comunicare al companiei ni s-a răspuns că în desemnarea președintelui și a membrilor CA al Transgaz, conducerea societății nu prea a avut niciun amestec, întreaga procedură fiind desfășurată de Ministerul Economiei, în contextul în care Transgaz este o societate în cadrul căreia statul român deține pachetul majoritar de acțiuni.

„SNTGN Transgaz SA este o societate comercială pe acţiuni care îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legile române şi Actul Constitutiv actualizat. Este societate listată la Bursa de Valori Bucureşti din anul 2007, statul român deținând pachetul majoritar de acțiuni, respectiv 58,5097%. SNTGN Transgaz SA este o societate administrată în sistem unitar de administrare, Consiliul de Administraţie fiind numit de Adunarea Generală a Acţionarilor, conform prevederilor OUG 109/2011, cu modificările și completările ulterioare. Președintele Consiliului de Administrație, domnul Lăpușan Remus Gabriel, a fost ales în funcția de membru al Consiliului de Administrație al SNTGN Transgaz SA în baza Hotărârii Adunării Generale Ordinare a Actionarilor SNTGN Transgaz SA nr.13 din data de 28.12.2017, ca urmare a unei proceduri de selecție a unor membri ai Consiliului de Administrație al SNTGN Transgaz SA, cu aplicarea prevederilor art.29 alin.(3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.111/2016, declanșată în baza HAGOA nr.1/27.04.2017”, au transmis reprezentanții Transgaz.

Apoi, se arată că toată procedura a fost desfășurată de Ministerul Economiei. În 2017, Ministerul Economiei a fost condus de următorii social-democrați: Alexandru Petrescu, Mihai Tudose, Mihai Fifor și Gheorghe Simon.

„Procedura de selecție a fost desfășurată de către autoritatea publică tutelară de la acea dată, Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului, cu respectarea prevederilor legale și statutare aplicabile”, este precizat în răspuns.

De asemenea, în același răspuns se arată că Ministerul Economiei a stabilit profilul candidatului, a stabilit criteriile de competență și trăsăturile necesare postului. O comisie din cadrul Ministerului a evaluat criteriile de competență.

„Profilul Consiliului de administrație al SNTGN Transgaz SA și profilul candidaților în vederea selecției a 2 membri ai Consiliului de administrație al SNTGN Transgaz SA, stabilite de către autoritatea publică tutelară, au fost aprobate prin HAGOA nr.7/23.10.2017. Profilul candidatului a cuprins cerințe, criterii de competență și trăsături necesare pentru ocuparea fiecărui post de administrator, de asemenea stabilite de către autoritatea publică tutelară. Criteriile de competență și trăsăturile candidaților, de-a lungul procesului de recrutare și selecție, au fost evaluate atât de comisia de selecție de la nivelul autorității publice tutelare, cât și de consultanți ai expertului contractat de aceasta, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, au explicat reprezentanții Transgaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *