Cluj-Napoca iar apare în Top 100 al Nimicului. De data aceasta, amicii de partid european al primarului Emil Boc, PPE, unde traseistul acela de Siegfried Mureşan este mahăr, îl adaugă pe Boc la primarii ai căror oraşe au iniţiative care reduc poluarea. E ca în bancul acela în care medicul, după ce îi zice unui accidentat că a fost nevoit să-i amputeze un picior şi o mână ca să-i salveze viaţa, îi zice că i-a luat şi un rinichi. „Era distrus de la accident”, întreabă pacientul? „Nu, aveam o obligaţie” – îi răspunde medicul. Aşa şi cu obligaţia lui Siegfried Mureşan de a mai pomeni şi despre Cluj-Napoca, în fond, se apropie alegerile europarlavramentare din 2024 şi ar vrea să se regăsească pe listă. E trai, neneacă, pe bani europeni la Bruxelles, mandatul şi milionul de parai pus la teşcherea. Întrebaţi-l pe Daniel Buda!
Cică, Comisia Europeană a desemnat la final de aprilie cele 100 de oraşe din UE, inclusiv Cluj-Napoca, București şi Suceava, care vor participa la misiunea UE pentru 100 de oraşe inteligente şi neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030. În acest context, Clujul a fost lăudat la Bruxelles pentru inițiativele pe care le are în această direcție:
„Facem Clujul eficient energetic prin: o nouă strategie de încălzire pentru clădiri, iluminat stradal LED inteligent pentru clădiri și străzi, transport public verde și stații de încărcare pentru mașini electrice. Astfel de inițiative vor contribui la o reducere cu 55% a CO2 până în 2030”, a scris grupul PPE pe Twitter.
PPE, bă, nu Comisia Europeană! Dar să trecem peste asta. Ia să vedem ce s-a angajat pentru viitorul care va să vie municipalitatea clujeană (din vorbe):
- crearea și modernizarea a peste 190 ha de spații verzi
- flotă de transport în comun „verde” până în 2026
- un oraș neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon
- dezvoltarea unui oraș smart, după modelul Estoniei, printr-o administrație digitală eficientă
- adaptarea și includerea politicilor de incluziune după modelul „eco not ego”
Spaţiile verzi în valoare nominală de 190 de hecatare? Poate peste blocurile de peste case. Pădurea clujenilor e o chestie care se scurge deja. Parcul de Est este undeva în viitor. Pădurea Hoia şi Făgetul sunt nişte promisiuni neonorate din 2012. Şamd. În schimb s-au tăiat copaci în municipiu pentru a se face Urbanism de Cumetrie.
Flota eco? Deocamdată toate licitaţiile şi achiziţiile din ultimii ani sunt pe diesel. Aşa că, a se scuti.
Emisii „neutre” de carbon? Clujenii nici nu mai ştiu în ambuteiaje dacă vin sau pleacă la serviciu. Pata Rât pute zilnic numai de la cum transportă Pantelică RADP deşeurile nesorate în CMID, asta când nu se mai aprinde câte o rampă din zonă, un cauciuc, ceva. Emisile de PM5 şi alte mizerii din aerul Clujului nici nu are rost să le mai pomenim.
Cum nu are rost să pomenim despre parful de la toate şantierele Urbanismului de Cumetrie din acest nefericit oraş, aflat în şantier din anul 2004, una întruna. Praful e verde de la vopseaua de pe pistele lui Boc care se degradează şi ajunge în aer.
Deci e eco.
Cât despre digitalizare, există mai multă digitalizate în Kama Sutra decât în oraşul smart al lui Emil Boc. Posibil că Antonia – funcţionarul digital, a învăţat deja destule poziţii să satisfacă clienţii. Că funcţionarii din Primărie iau doar spor de osânză de la cum stau pe scaun şi digitalizează Tetris şi Solitaire.
Iar aia cu „eco not ego” când e vorba despre muşchii primarului Emil Boc, să ne-o spună la uurechea noastră surdă un mut ce trebuie să vadă un orb.
Chiar aşa, fără nici o ruşine, ne laudă „Comisia Europeană”?
UPDATE: Nici nu am apucat să ajungem acasă să mâncăm, și presa locală (moartă de foame) care ne zicea cum laudă CE, de la Bruxelles; ”cu verdele-n sus” al primarului Emil Boc, a schimbat modificarea, Excelența Sa, Primarul, primește limbuțe de la PPE (partidul afiliat) nu de la CE, nici de la Bruxelles, ci de la Praga, unde s-a adunat partidul să bage o bere.
Acum se subtitrează pe materialul care nu conține un P mare sus, de la PUBLICITATE, că: ”Inițiativele Clujului pentru reducerea poluării au fost lăudate de grupul PPE (Partidul Popular European). Municipiul se numără printre orașele europene care ar urma să devină neutre climatic până în 2030.”
Când remarcam noi, noua agățare pe harta Mapamondului Cunoscut și Necunoscut, Emil Boc se lăuda pe Facebook: „Praga: Clujul, model de bună practică la Conferința Comitetului European al Regiunilor – „Investing into decarbonisation and modernisation of public transport”. Avem nevoie de mai multe resurse financiare în vederea susținerii transportului public nepoluant în orașele Uniunii Europene. Am prezentat politicile Clujului în privința susținerii transportului public. Foto: Împreună cu Zdenek Hrib, primarul orașului Praga”.
Iar microfoanele prietenoase titrau: ”Clujul văzut de la Bruxelles, bla-bla-bla”.