Diete

Nu se poate sa nu va placa ananasul!

Consumatorii de ananas trebuie sa stie ca, pentru a-i savura gustul, dar si pentru a-i utiliza eficient calitatile terapeutice, trebuie sa aleaga un fruct cu frunzele coroanei verzi, deci nu cu varfurile uscate, iar pedunculul nu trebuie sa fie nici uscat, nici mustos. El trebuie consumat repede, preparat inainte sa fie pus la frigider, deoarece nu suporta bine temperaturile sub 8° C. se recomanda sa se consume foarte copt sau sub forma de suc.

 

 

Ananasul (100 g de fruct) are urmatoarele valori calitative: energie – 52 kcal; apa – 84 g; glucide – 11,6 g; lipide – 0,2 g; protide: 0,5 g; fibre – 1,4 g; calciu – 15 mg; magneziu – 5 mg; potasiu – 146 mg; fier – 0,3 mg; provitamina A – 0,06 mg; vitamina C – 14 mg etc.

 

 

Desi ananasul ofera putine substante nutritive si cantitati modeste de vitamina C, fibrele si abilitatea sa de a distruge cheagurile de sange il fac un aliment excelent pentru protejarea inimii. Sucul de ananas proaspat este un remediu traditional eficient impotriva durerilor in gat – se recomanda gargara – si era un remediu naturist preferat pentru tratarea difteriei. Unii dintre compusii sai terapeutici supravietuiesc probabil procesarii comerciale.

 

 

Alte virtuti terapeutice:

 

 

–    bun in caz de probleme digestive, febra, dureri in gat si rani generalizate ale tesuturilor;
–    protejeaza inima;
–    pentru ca contine quercetin, un puternic antioxidant, reduce simptomele alergice si are proprietati antiinflamatori;
–    copiii bolnavi de sinuzita acuta sunt tratati deseori cu bromelaina extrasa din ananas, cu o eficacitate mai mare decat ce a tratamentului clasic, reducand durata bolii de la opt la sase zile;
–    enzima bromelina prezenta numai in ananasul proaspat ajuta la dizolvarea chegurilor de sange ce provoaca rani – ananasul proaspat inlocuieste de mult friptura cruda in tratarea ochilor negri la boxeri.
–    tot bromelaina din ananas reduce edemele, vanataile si striviturile, durerile ca si timpul necesar vindecarii, dupa un traumatism.

 

 

Reteta pentru gurmanzi: Salata de ananas. Ingrediente: 200 g de orez, 1 ardei gras verde si 1 rosu, 1 rosie, cateva felii de ananas din compot, salata verde, sare, ulei, zeama de lamaie si otet. Mod de preparare: orezul se fierbe, iar dupa ce este gata se pune intr-o strecuratoare si se toarna apa rece peste el. Ananasul, ardeii si rosiile se taie cubulete si se amesteca cu orezul fiert, sarea, putin ulei, zeama de lamaie si un strop de otet (dupa gust). Se amesteca bine compozitia si se pune pe un platou, pe care am asezat salata verde taiata. Este o salata dietetica foarte hranitoare.

 

 

Cocteil de ananas. Ingrediente: cuburi de ananas crud sau dintr-un compot; 4 paharele cu lichior de ananas; 400 ml vin alb demisec sau sampanie; gheata pisata; pahare largi sau un ananas scobit in forma de cupa; vanilie. Mod de preparare: amesteci fructele cu vinul, lichiorul si zaharul vanilat si dai la rece. Dupa o ora, servesti fie in cupe, fie in forma de ananas, in care ai adaugat si gheata pisata.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *