Diete

Lamaile verzi nu sunt lamai necoapte!

Se consuma stoarse si sunt cele mai acidulate fructe; ele, lamaile verzi au mai multa vitamina C decat grepfrutul, contin un volum mare de bioflavonoizi si sunt utile in tratarea tusei, racelii si gripei. Previne cancerul. Sunt cultivate indeosebi pentru suc, folosit in special ca aroma in bauturi.


Si lamaile verzi au o mica poveste

 

Lamaile verzi pot fi acre sau dulci, dar de obicei contin mai mult zahar si acid citric decat cele galbene si sunt mult mai acide si intepatoare la gust. Cele doua varietati intalnite de lamai verzi acre sunt sunt lamaiele verzi tahitiene sau persiene si “key lime”.

 

Sunt originare din regiunea de sud-est a Asiei. Comerciantii din Orientul Mijlociu au adus lamai verzi din Asia in Egipt si Afica de Nord in secolul al X-lea. Maurii le-au adus in Spania in secolul al XIII-lea, de unde lamaile verzi s-au raspandit in sudul Europei. Lamaile verzi erau mentionate la bord in a doua calatorie a lui Cristofor Columb in America in 1493.

 

In Statele Unite, lamaile verzi erau cultivate deja in Florida in secolul al XVI-lea, cand exploratorii spanioli au adus lamaile verzi din Indiile de Vest in Florida Keys, de unde si numele acestei specii – “key lime”. In zilele noastre, Brazilia si Statele Unite sunt printre cele mai mari producatori si comercianti de lamai verzi din lume.

 

Timp de sute de ani, marinarii britanici au mancat lamai verzi si le-au baut sucul pentru a preveni imbolnavirea de scorbut in lungile calatorii pe mare. Din aceasta cauza marinarii britanici erau porecliti “limeys”.

 

De ce ar trebui sa consumam si lamai verzi?

 

Lamaile verzi contin substante fitochimice puternice, cunoscute sub denumirea de flavonol glicozide. Printre acestea se numara si limonin glucozida si camforul, antioxidanti puternici care ajuta la prevenirea distrugerii oxidative a celulelor, lipidelor si ADN-ului. Kemferolul poate ajuta la prevenirea arteriosclerozei si poate avea rol de agent chemopreventiv in lupta anticancer.

 

Cercetarile au aratat ca legumele si fructele bogate in vitamina C (deci si lamaile, galbene sau verzi) sunt asociate cu riscul redus al pierderii vietii din cauza bolilor de inima, atacului de cord si a cancerului.

 

Flavanol glicozidele pot preveni divizarea celulelor canceroase in multe tipuri de cancer. S-a demonstrat intr-un studiu ca limonina, antioxidantul puternic care se gaseste in lamaile verzi, opreste proliferarea celulelor canceroase.

 

In satele din Africa de Vest, unde izbucnise holera, s-a demonstrat ca sucul de lamaie verde folosit la masa principala a zilei a protejat impotriva imbolnavirii.

 

Recomandari in folosirea lamailor verzi:

 

–    Alegeti lamaile verzi tari si grele, pentru a avea cel mai mult suc.

–    Alegeti lamaile verzi care sunt stralucitoare, verde deschis sau inchis.
–    Portiunile mici de culoare maronie nu ar trebui sa afecteze aroma. Coaja tare incretita este semn ca lamaia este uscata.
–    Lamaile verzi pot fi pastrate la temperatura camerei sau in frigider (intr-o punga de plastic) pana la trei saptamani. Lamaile verzi se pastreaza cel mai bine in frigider, dar lasate la temperatura camerei din timp vor da mai mult suc.
–    In functie de tipul si marimea lamaii verzi, va fi nevoie de 6-9 fructe pentru a obtine o cana de suc proaspat  de lamaie verde. Daca se stoarce cu mana, se rostogoleste cu palma pe o suprafata tare inainte de stoarcere.
–    Lamaile verzi sau sucul de lamaie verde sunt un inlocuitor foarte bun al sarii si dau o aroma astringenta.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *