In vizor

Nu avem paturi pentru pacienții cu arsuri, așa că îi trimitem în străinătate. Ministerul Sănătății reglementează tratamentul marilor arși, în timp ce Clujul nu are niciun pat pentru cazurile grave

De vorbit, vorbim degeaba. Cel mai elocvent caz este cel în care, acum câteva luni, deputatul USR Emanuel Ungureanu atrăgea atenția asupra situației critice în care se află Clujul la capitolul tratamentelor pentru marii arși. Timpul a trecut, de făcut nu s-a făcut nimic, ba chiar, azi, Ministerul Sănătății a anunțat cu mare fast că a elaborat noi reglementări referitoare la îngrijirile medicale necesare pentru pacienții cu arsuri grave. Potrivit unui comunicat de presă transmis Agerpres, proiectul include înființarea unei comisii de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate. Pacientul va fi tratat în afara României doar dacă îndeplinește criteriile de acces în centrele de mari arși și doar dacă paturile pentru pacienții cu arsuri grave sunt ocupate integral, în întreaga țară. În Cluj nu avem niciun astfel de pat.  Spitalul Județean are, întradevăr, alocate patru paturi pentru pacienții cu arsuri, însă ele sunt doar pentru cei care sunt afectați în proporție de cel mult 20-30% din suprafața corpului.
Oficial, în România sunt 28 de locuri pentru mari arși. Deputatul USR Emanuel Ungureanu susține că acest număr este doar pe hârtie și nu are nicio legătură cu realitatea.

„Ei nu au construit nimic în țară, de aceea toate normele sunt pentru ce trebuie să facă în afara țării. Noi, la Cluj, spre exemplu, dotări pentru marii arși nu avem. Nu putem îngriji nici măcar un mare ars în Cluj, la Spitalul Județean și nici în altă parte. Nu există paturi de mari arși în România. Este o mare prostie. Numără 28 de paturi de mari arși, cum număra Pristanda steagurile în „O scrisoare pierdută”. Nu există. Gândiți-vă că Clujul, care este centru universitar, care se laudă cu performanțe, nu a fost în stare să construiască nici măcar un circuit în niciun spital, pentru marii arși. Nu există așa ceva în România. S-a început la Timișoara, s-a început la București. Nu există decât la Brașov ceva făcut mai degrabă cu eforturi particulare, ca să spunem, cu subvenții private. Este un medic din Brașov care a reușit să organizeze un circuit aproape de ceea ce ar fi nevoie pentru un mare ars. Pur și simplu, nu am creat circuite medicale pentru ei. Ce este de apreciat, dacă poate fi de apreciat asta, în comparație cu mandatul Bodog sau mandatul Bănicioiu, să spunem, doamna Pintea măcar a avut acest bun simț și când nu a avut resurse în țară, i-a pus pe elicopter și pe avion, să încerce să le salveze viața. Dar un ministru ar trebui să construiască spitale și circuite, nu doar să cheme elicopterul. Asta e realitatea. Dacă avem un mare ars, prima grijă a ministerului este să îl trimită în afara țării. Și, în contextul dat este corect față de pacienți. Nu este corect că Ministerul Sănătății nu a construit ceva de la zero care să semene măcar, de departe, cu ce înseamnă sistemul de îngrijire a marilor arși din afara țării. Asta nu e corect.”

a declarat Emanuel Ungureanu

Noua comisie care va decide cine și când va pleca la tratament în străinătate, va fi formată din 3 membri. Medicul curant, medicul de gardă ATI și medicul șef linie de gardă pe chirurgie plastică, estetică sau chirurgie generală, după caz. Această comisie se va întruni în regim de urgență, la solicitarea medicului curant, în maxim două ore de la primirea cazului. Apoi, decizia de transfer va fi transmisă Ministerului Sănătății, la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, de unde va ajunge la Ministerul Afacerilor Interne, la Departamentul pentru Situații de Urgență, care va asigura transport specializat pentru marele ars.
Deși e bine că, totuși, se face ceva, Emanuel Ungureanu e de părere că vechile instincte vor fi greu de combătut.

„Indiferent de ce vedeți în Ordin, e bine că există norme, dar vă spun că din instinct, primul lucru pe care îl vor face oamenii, va fi să sune la Arafat, că acesta e reflexul pe care l-au creat toți. Se sună la Arafat, Arafat evaluează cu medicul respectiv și se ia o decizie pentru a apela la infrastructura aeronautică pe care o avem și, în funcție de ce e disponibil la acea oră, intervine și duce pacientul dacă există paturi de mari arși la Bruxelles sau în Israel.”

a mai spus deputatul.

Concluzia, e însă, una tristă. Potrivit acestuia, România e recunoscută peste hotare, însă nu pentru ceva bun, ci din contră.

„Suntem recunoscuți deja ca țară. Suntem aceia care sună și cer ajutorul pentru orice mare ars.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *