Reportaj

FOTO! Cum arată Clujul cu 7 zile înainte de intrarea în vigoare a legii privind colectarea selectivă a deșeurilor? Priviți și vă cruciți

În data de întâi iulie va intra în vigoare Ordonanța de Urgență numărul 74/2018, privind colectarea selectivă a deșeurilor. De atunci încolo, toți românii vor trebui să își strângă deșeurile în patru fracții.

Primăria Cluj-Napoca și-a făcut bine treaba până acum, în sensul că nu a făcut aproape nimic. Deși s-a lăudat cu 200 de platforme subterane, cu campanii de informare masive, cu pungi de gunoi și pubele colorate, a rămas cu lauda. Cel puțin în teren, situația e dezastruoasă. Totuși, Primăria a făcut un lucru bun și undeva, pe site, a postat noile reguli. Cel puțin, în teorie, fiecare punct de colectare a deșeurilor ar trebui să aibă patru pubele, fiecare de o altă culoare. Ghenele ar trebui colorate în negru (deșeuri menajere), galben (plastic și metal), verde (sticlă) și albastru (hârtie și carton). Cei care stau la case ar trebui să primească pungi colorate după schema de mai sus. Iar oamenii ar trebui să știe cum să sorteze gunoiul.

Puțini știu, probabil, că în pubela pentru hârtie nu avem voie să aruncăm hârtiile lucioase sau șervețelele cu resturi de mâncare. Sau că recipientele din plastic trebuie spălate înainte să le aruncăm în pubela galbenă. Sau că geamurile nu se aruncă în pubela verde.

De fapt, la cum arată Clujul, puțini știu că peste o săptămână va trebui să sortăm gunoaiele. La o scurtă plimbare prin cartierul Mănăștur, am observat cum nepăsarea primăriei este la fel de mare ca cea a cetățenilor. Am urmărit să vedem dacă avem pubele colorate și cum le folosesc clujenii. În teren, surpriză, nu doar că nu există astfel de pubele, dar și cele care sunt, sunt pline cu moloz, haine, resturi vegetale, mobilă, practic, cu tot ce nu vom mai avea voie să aruncăm la ghenă, din întâi iulie.

Să vedem ce am descoperit în teren.

La primul punct de colectare a deșeurilor, prima surpriză. Haine aruncate peste tot și bonus, un miros pătrunzător. Se vede că a venit vara. Culori nu prea avem. Decât câteva nuanțe de verde și galben. Adică, acolo ar trebui să fie sticlă și plastic/metal. Nu sunt. Doar deșeuri menajere și câteva cartoane.




Mai departe, am găsit o pubelă stingheră, undeva la margine de drum. E bine că e neagră, adică pentru deșeuri menajere. Așteptăm ca, până săptămâna viitoare, să i se alăture și suratele ei, cele galbene, verzi și albastre.

Aici, două pubele verzi. Stați liniștiți, nu sunt pentru sticlă. Oare surorile lor unde or fi? Probabil au fost alungate de cele două cutii de lângă.

Mai departe vedem adevărata față a Mănășturului. O pubelă goală cu tot jegul lângă ea. De la iarbă, la geamuri, pungi de gunoi sau canapele, aici le avem pe toate. Adică tot ce nu avem voie să aruncăm, decât dacă chemăm, în prealabil, firma de salubritate.

Ajungem, în sfârșit, și la o platformă subterană. Trecem cu vedera peste faptul că deja e plină de graffiti, iar privirea noastră se îndreaptă spre păturile și geamul lăsate frumos lângă, îngrădite. Chiar așa, oare aia o fi vreo casă al vreunui om al străzii? Ne întrebăm retoric și mergem mai departe, în speranța că poate, poate, găsim și noi un punct de colectare conform.


Însă, surpriză. Aceeași Mărie, altă pălărie. Câțiva metri mai încolo, gunoaiele zac pe jos printre buruienile culese de locatari în urmă cu ceva vreme. Mirosul e în continuare insuportabil. Vedem, totuși, că fiecare ghenă are deasupra o placă pe care scrie „hârtie”, „plastic” și „reziduri menajere (amestecate)”. Nu sunt colorate pubelele, dar merge la țară. Păcat că peturile sunt pe jos, și nu în ghenă. Oare le vor sorta cei de la salubritate când vor veni să colecteze gunoiul? Puțin probabil.


În buricul Mănășturului, câteva sticle de tărie stau țanțoșe lângă pubela de plastic/metal. Punctul de colectare e relativ curat, însă. Are pubelă pentru sticlă, pentru deșeu menajer și pentru plastic. Cea pentru hârtie nu am găsit-o, în schimb, am găsit surpriza din spatele punctului de colectare a deșeurilor.  Pungi, perne, sticle și cutii. O fi stat și aici vreun om al străzii. Porumbeii care caută de mâncare printre chiștoace, știu cel mai bine.



Lângă piața Ion Meșter ne așteptam să vedem cel mai mare dezastru și am avut dreptate. Gunoiul era atât de mare încât ajungea aproape la limita de sus a punctului de colectare. Măcar dacă ar fi fost înăuntrul lui, dar nu, oamenii s-au încăpățânat și aici să își arunce resturile pe afară.


De aici încolo, am renunțat. Din păcate, nici vederea și nici simțul olfactiv nu ne mai ajutau. După opt puncte de colectare a deșeurilor, era de la sine înțeles că, cel mai probabil, așa e peste tot și că mai e până să avem pubele colorate, subterane, ca în vest. Probabil dacă azi ar fi intrat în vigoare legea, tot cartierul Mănăștur ar fi primit o amendă de până la 40.000 de lei, pe fiecare asociație de proprietari. Faceți voi socoteala câți bani i-ar fi revenit Primăriei. Aceiași cetățeni s-ar fi ales cu o factură cu 25% mai mare la salubritate. Pentru că dacă tariful normal e de 9,88 lei/persoană sau 48,58 de lei/mc de deșeu, noile reguli ale primăriei spun că în cazul în care clujenii nu vor colecta gunoiul selectiv, vor plăti facturi la salubritate cu 25% mai mari.

Rămâne de văzut cum va arăta Clujul în întâi iulie. Cât își va respecta primăria, respectiv firma de salubritate, din partea lor de treabă și cât vor respecta clujenii. Pentru că la cum arată acum lucrurile, vina pentru situația puturoasă în care ne aflăm, aparține atât clujenilor, cât și municipalității. Mai rămâne de văzut și cine va plăti dacă de lunea viitoare nu vom avea toate condițiile pentru colectare selectivă. Noi, primăria sau firma de salubritate?

În orice caz, va urma!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *