Începerea noului an școlar este programată pentru 14 septembrie. În acest moment se lucrează la normele sanitare astfel încât copiii și profesorii să fie în siguranță. La nivelul județului Cluj fiecare școală a avut posibilitatea să aleagă varianta optimă pentru reluarea cursurilor. Astfel, în jumătate din școli, respectiv 100, toți copiii vor merge zilnic la școală, în timp ce în celelalte se va adopra sistemul de învățământ hibird și elevii vor merge la școală prin rotație.
”Nu putem să stabilim varianta optimă pentru că sălile de clasă au dimensiuni diferite. Clasele sunt mai puțin sau mai mult aglomerate. Fiecare școală își organizează posibilitatea de a organiza sălile de clasă în spații mai mari, laboratoare sau săli de sport. Săli festive. Directorii analizează varianta care li se potrivește cel mai bine. Cele mai multe școli merg pe varianta hibrid, aproape jumătate sunt pe activitatea față în față, o singură școală își dorește activitate exclusiv online. În mediul rural copiii vor merge toți la școală pentru că efectivele sunt mici și spațiile permit”, a declarat Inspectorul Școlar General, Marinela Marc.
Marinela Marc a declarat că prezența la școală a elevilor din ciclul primar este obligatorie pentru că educația acestora nu se poate face online. Aceștia vor merge la școală în două schimburi.
”La ciclul primar se va merge pe educație față în față în două schimburi. Învățătoare sunt dispuse să lucreze cu jumătate din clasă și apoi cu cealaltă jumătate de clasă față în față. Cu acești copii din ciclul primar trebuie să se lucreze față în față. Nu putem merge pe varianta hibrid pentru că am văzut din martie că s-a dovedit o variantă obositoare și demotivantă pentru cei mici. Clasele intermediare vor merge cu varianta hibrid. O săptămâna jumătate din clasă merge la școala, cealaltă va urmări activitatea online. Cu respectare măsurilor, cu igienizarea și aerisirea spațiilor între cele două grupe. Va fi mai greu pentru părinți să găsească soluții pentru supravegherea copiilor, dar trebuie să înțelegem cu toții că important este ca acești copii să vină la școală.100 de școli au declarat că pot asigura prezența zilnică la școală a elevilor și 108 prin rotație”, explică Marinela Marc.
Masca va fi obligatorie în special pentru elevii din ciclul primar, potrivit unei declarații a Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.
„Distanţa de un metru este relativă ca nişte copii de clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei măşti care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curţile şcolilor. Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă, poate, de către cei care pregătesc acest moment. Este o regulă pe care trebuie să o menţinem”, a precizat Tătaru, la Realitatea Plus.
În ceea ce privește normele sanitare ce urmează să fie făcute publice în curând se va propuner obligativitatea purtării măștii atâ de către elevi cât și de către profesori. De asemenea, băncile vor fi despărțite prin panouri de plexiglas, măsură pe care a anunțat-o anterior și ministrul Educației Monica Anisie.