In vizor

Noul an școlar începe cu măști și panouri de plastic între bănci. Elevii clujeni din clasele mici vor merge la școală în două schimburi

Scris de 999

Începerea noului an școlar este programată pentru 14 septembrie. În acest moment se lucrează la normele sanitare astfel încât copiii și profesorii să fie în siguranță. La nivelul județului Cluj fiecare școală a avut posibilitatea să aleagă varianta optimă pentru reluarea cursurilor. Astfel, în jumătate din școli, respectiv 100, toți copiii vor merge zilnic la școală, în timp ce în celelalte se va adopra sistemul de învățământ hibird și elevii vor merge la școală prin rotație. 

”Nu putem să stabilim varianta optimă pentru că sălile de clasă au dimensiuni diferite. Clasele sunt mai puțin sau mai mult aglomerate. Fiecare școală își organizează posibilitatea de a organiza sălile de clasă în spații mai mari, laboratoare sau săli de sport. Săli festive. Directorii analizează varianta care li se potrivește cel mai bine. Cele mai multe școli merg pe varianta hibrid, aproape jumătate sunt pe activitatea față în față, o singură școală își dorește activitate exclusiv online.  În mediul rural copiii vor merge toți la școală pentru că efectivele sunt mici și spațiile permit”, a declarat Inspectorul Școlar General, Marinela Marc.

Marinela Marc a declarat că prezența la școală a elevilor din ciclul primar este obligatorie pentru că educația acestora nu se poate face online. Aceștia vor merge la școală în două schimburi. 

”La ciclul primar se va merge pe educație față în față în două schimburi. Învățătoare sunt dispuse să lucreze cu jumătate din clasă și apoi cu cealaltă jumătate de clasă față în față.  Cu acești copii din ciclul primar trebuie să se lucreze față în față. Nu putem merge pe varianta hibrid pentru că am văzut din martie că s-a dovedit o variantă obositoare și demotivantă pentru cei mici. Clasele intermediare vor merge cu varianta hibrid. O săptămâna jumătate din clasă merge la școala, cealaltă va urmări activitatea online. Cu respectare măsurilor, cu igienizarea și aerisirea spațiilor între cele două grupe. Va fi mai greu pentru părinți să găsească soluții pentru supravegherea copiilor, dar trebuie să înțelegem cu toții că important este ca acești copii să vină la școală.100 de școli au declarat că pot asigura prezența zilnică la școală a elevilor și 108 prin rotație”, explică Marinela Marc.

Masca va fi obligatorie în special pentru elevii din ciclul primar, potrivit unei declarații a Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. 

„Distanţa de un metru este relativă ca nişte copii de clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei măşti care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curţile şcolilor. Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă, poate, de către cei care pregătesc acest moment. Este o regulă pe care trebuie să o menţinem”, a precizat Tătaru, la Realitatea Plus. 

În ceea ce privește normele sanitare ce urmează să fie făcute publice în curând se va propuner obligativitatea purtării măștii atâ de către elevi cât și de către profesori. De asemenea, băncile vor fi despărțite prin panouri de plexiglas, măsură pe care a anunțat-o anterior și ministrul Educației Monica Anisie. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 10 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 10 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 16 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 16 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 17 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 2 days General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE