In vizor

Nouă obiective din Cluj puneau în pericol viața clienților. Au fost închise pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu

Pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, în perioada 28.12.2023 – 04.02.2024, inspectoratele pentru situații de urgență județene și București-Ilfov au desfășurat acțiuni de control inopinat la 1.821 operatori economici din categoriile comerț, turism și alimentație publică.

Pe timpul verificărilor, personalul specializat a constatat 8.562 neconformități pe linia securității la incendiu sancționate cu 5.555 de avertismente și 2.296 de amenzi, în cuantum de 28.780.206 lei. De asemenea, controalele desfășurate au relevat faptul că 674 dintre obiective funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.

Totodată, misiunile derulate de colegii noștri au vizat și obiectivele cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori, a accesibilității căilor de evacuare, respectiv a echipării construcțiilor de instalații de protecție împotriva incendiilor.

În urma acțiunilor de control derulate în perioada de referință, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, la 62 dintre obiectivele verificate, respectiv municipiul București (4)AG (2)AR (4)BC (5)BT (1)BV (4)BZ (3)CJ (9)CT (1)CV (1)DJ (1)GJ (1)GR (3)HD (1)HR (2)IS (4)NT (2)PH (1)SJ (2)SV (8) și VL (3)a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcționării și au fost aplicate amenzi între 30.000 lei și 100.000 lei. La majoritatea obiectivelor controlate, măsura complementară de oprire a funcționării a fost dispusă în contextul identificării mai multor nereguli de ordin tehnic, principala deficiență fiind neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului, în concordanţă cu valoarea de referinţă.

Întrucât securitatea celor care aleg să își petreacă timpul liber în astfel de locații este primordială, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare și vor viza inclusiv obiective existente în municipii, orașe și comune din țară.

„Pentru siguranța dumneavoastră, am continuat verificarea locațiilor unde vă puteți petrece timpul liber. Am fost în cluburi, baruri și în alte locuri de divertisment pentru a constata modul în care sunt respectate prevederile legale pe linia securității la incendiu. Am manifestat fermitate și am sancționat neconformitățile identificate. Acțiunile noastre urmăresc modul în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță fiecăruia dintre noi. Ne manifestăm disponibilitatea față de toți cei care adminstreaza astfel de locații și care au obligația să vă asigure climatul de normalitate și de siguranță. Facem un apel la responsabilizare! Doar împreuna putem dezvolta atitudini proactive pentru evitarea evenimentelor nedorite!”, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.