Jos palaria

Nou secretar de stat la Ministerul Sănătății, cu o viziune sănătoasă despre educație: “din ceea ce văd în România ultimilor ani, educaţia a încetat, într-o proporţie ingrijorătoare, să fie ceea ce ar trebui să fie”

Marius-Ionuţ Ungureanu a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii printr-o decizie a premierului Dacian Cioloş, care a fost publicată marţi în Monitorul Oficial. Absolvent al absolvit UMF Cluj (în 2009) şi apoi al Facultății de Economie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, noul secretar de stat este doctorand în medicină şi cercetător în domeniul sistemelor de sănătate la Şcoala de Sănătate Publică din Cluj.

Propunerea de numire a lui Marius-Ionuţ Ungureanu ca secretar de stat a fost făcută de către ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, încă din 18 iulie.

Dintr-un interviu din 2010, aflăm că Marius Ionuţ Ungureanu, pe atunci câştigătorul premiului 2 la secţiunea Studentul anului din cadrul Galei Premiilor în Educaţie, este botoşănean, a studiat la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, a fost editor al „Romanian Journal of Young Medical Professionals” (RJYMP) şi reviewer pentru „The Lancet Student” și, în același an (2010) își lua licența la Facultatea de Ştiinţe Economice. Asta însemnând că, practic, a participat la cursurile celei de-a doua facultăți în timpul rezidențiatului. De lăudat. Mai ales punctul de vedere exprimat de tânărul laureat cu privire la educație și rolul acesteia:

“Educaţia pentru mine… înseamnă aproape tot ce fac de când aveam puţin peste 7 ani. Practic, a devenit modul de a-mi pune în practică visurile, unul din mijloacele prin care a prins contur ceea ce visam să fac cu viaţa mea. Cred, într-adevar, că educaţia este un mijloc. Unul prin care oamenii pot fi cizelaţi, orientaţi şi incurajaţi. Însă mai cred şi că este foarte important modul în care se face educaţia. Din păcate, din ceea ce văd în România ultimilor ani, educaţia a încetat, într-o proporţie ingrijorătoare, să fie ceea ce ar trebui să fie. Cred că lucrul ăsta are multiple cauze. Lipsa unei viziuni coerente în educaţie, lipsa resursei umane la standarde înalte, dezinteresul celor ce au nevoie să fie învăţaţi pot să fie câteva din cauze. Totuşi, cred că o cauză importantă este criza morală, de valori, în care se află poporul român. Pentru că educaţia, în concepţia mea, trebuie să se bazeze pe valori morale puternice şi, mai mult decat atât, educaţia trebuie să înceapă în familie. Or, atâta vreme cât multe din familiile românilor trăiesc sub semnul provizoriului, al presiunii lucrurilor urgente în defavoarea celor importante, nu e de mirare că asistăm la situaţia pe care cu toţii o cunoaştem.”

(Foto: cvartetulgaitelor.wordpress.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *