Politica

Noi nume în joc pentru ministerul Agriculturii: cine i-ar putea lua locul clujeanului Adrian Oros?

Noi nume luate în calcul de PNL-ști pentru ministerul Agriculturii. Astfel, clujeanul Nechita Adrian Oros ar putea fi înlocuit de la șefia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării rurale (MADR) după un mandat slab, cu rezultate sub așteptări, în condițiile în care o bună parte dintre fermieri au avut de suferit din cauza secetei, a măsurilor de sprijin aplicate cu întârziere și a situației dificile a agricultorilor și producătorilor români. 

Astfel, pentru funcția de ministru al Agriculturii figurează și numele lui Emil Dumitru, în prezent secretar de stat, și Adrian Pintea. Ministerul este condus în prezent de clujeanul Adrian Oros.

Ziar de Cluj semnala recent că fermierii au fost lăsați fără banii de subvenții în pragul Sărbătorilor de iarnă.

De altfel, Asociațiile Crescătorilor de Ovine și Caprine din România au suspus atenției președintelui Klaus Iohannis printr-o scrisoare deschisă propunerea de nominalizare ca ministru al Agriculturii în persoana lui Adrian Pintea, în prezent director general APIA București. 

CITEȘTE ȘI: Fermierii au rămas fără banii de subvenții în pragul Sărbătorilor: Ministerul Agriculturii nu a susținut niciun act normativ pentru urgentarea plăților

În urma ultimei ședințe de Guvern, ministerul condus de clujeanul Adrian Oros nu a susținut nici un proiect de hotărâre privind urgentarea plăților ori privind acordarea plafoanelor pentru sprijinul cuplat în sectorul zootehnic. Ministerul Agriculturii a fost singurul minister care nu a cerut nici un ban pe final de an. 

În acest context, sumele destinate fermierilor prin intermediul APIA nu au mai fost prevăzute. 

PNL, USR PLUS și UDMR au decis, vineri, după 10 ore de negocieri la Vila Lac, că premier va fi Florin Cîțu, vicepremieri vor fi de la USR PLUS (Dan Barna) și UDMR (Kelemen Hunor), iar cele 18 ministere se vor împărți astfel: 9 ministere PNL, 6 ministere USR PLUS și 3 ministere UDMR.

În ceea ce privește numele miniștrilor, fiecare partid urmează să își aleagă, în forurile interne, titularii portofoliilor. Numele de miniștri vehiculate până acum în partide sunt:

PNL

Aparare – Nicolae Ciucă
Externe – Bogdan Aurescu
Finante – Lucian Heiuș / Iulian Huțucă
Interne – Marcel Vela / Rareș Bogdan / Laurențiu Leoreanu
Educatie – Monica Anisie / Sorin Cîmpeanu / Raluca Turcan
Energie – Virgil Popescu

Agricultură – Emil Dumitru / Adrian Pintea/Adrian Oros

Cultura – Bogdan Gheorghiu

Munca – Violeta Alexandru / Robert Sighiartău / Emil Dumitru

USR PLUS

Justiție – Stelian Ion (USR) / Ramona Strugariu (PLUS) / Dragoș Tudorache (PLUS)
Transporturi – Cătălin Drulă (USR)
Sănătate – Vlad Voiculescu (PLUS)
Economie, antreprenoriat și IMM – Claudiu Năsui (USR)
Cercetare, inovare și digitalizare –
Fonduri UE – Dan Barna (USR) / Cristian Ghinea (PLUS)

UDMR

Dezvoltare – Cseke Attila
Mediu – Tanczos Barna
Sport –

Liderii PNL – USR PLUS – UDMR au anunțat vineri seară, în jurul orei 19.00, că au ajuns la un acord total privind funcționarea viitoarei coaliții de guvernare. Astfel, Florin Cîțu va fi candidat de premier, PNL va lua șefia Camerei Deputaților și USR PLUS – șefia Senatului. Guvernul va avea doi vicepremieri și 18 portofolii, distribuite astfel: 9 ministere la PNL, 6 USR PLUS și 3 UDMR.

CITEȘTE ȘI: PE SURSE: Schița Guvernului Florin Cîțu după negocierile de la Vila Lac. Doi clujeni pe listă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *