In vizor

Noi dovezi ale incapacității Consiliului Județean Cluj. Tișe & Co mint de îngheață levigatul. De ce stă nefolosită stația de osmoză de la Pata Rât

În octombrie ar fi trebuit montată stația de osmoză inversă de la Pata Rât cu care să fie epurat levigatul. Abia de două săptămâni s-a reușit montarea stației. Curățarea apei cu mizerie este blocată însă de Consiliul Județean, așa că reprezentanții firmei Proces Engineering București, care a încheiat contractul cu forul județean, sunt în stand-by. Consiliul Județean tergiversează lucrurile din cauză că nu are aprobare de la asocierea de firme care se ocupă de închiderea depozitului. Conducerea CJ Cluj este de negăsit când are de dat explicații presei sau cere solicitări scrise.  

Luna trecută, trebuia să fie gata predată stația de osmoză inversă cu care Consiliul Județean Cluj, respectiv Alin Tișe ne-a amenințat că va rezolva complet și definitiv problema mării negre de levigat de la Pata Rât. Ziar de Cluj, consecvent dorinței de a-și informa cititorii corect a fost la stația de osmoză, în diversele sale etape de lucru și le-a consemnat onest. Acum o săptămână, uimiți de faptul că, deși această stație era în grafic, nu am auzit niciun chiot de bucurie dinspre Consiliul Județean Cluj, ne-am permis aroganța unui răutăcism cu privire la faptul că stația nu a prea fost dată în folosință. Am fost sunați să ni se spună că, din contră, lucrurile duduie, motiv pentru care am renunțat la răutăcism. Astăzi, 14 februarie, neavând idei de Ziua Îndrăgostiților, ne-am decis să facem o vizită la romantica destinație Pata Rât. Cu această ocazie, am constatat că stația de osmoză inversă există, este amplasată exact unde ni s-a spus că va fi amplasată, bazinele de decantare există și ele, sunt amplasate exact unde ni s-a spus că vor fi amplasate, dar există o mică problemă – bazinele sunt goale și singura urmă de activitatea constatată la stația de osmiză a fost portarul care stătea în ghereta sa.

Am stat de vorbă și omul ne-a spus foarte clar dacă nu cumva am venit să ne interesăm dacă funcționează lumina în perimetru. L-am întrebat de ce, iar el ne-a spus că nu are curent, singura sursă de curent fiind un mic generator cu care își încălzea el ghereta. L-am întrebat apoi, neaoș, dacă s-a muncit ceva la stația de osmoză. Ni s-a răspuns că s-a muncit pe brânci acum o săptămână sau două, dar de o săptămână nu a mai trecut nimeni pe acolo, iar omul s-a gândit să dea în consemn petrimetrul ca fiind abandonat. A adăugat “nici măcar curent nu este”. Apoi, am filmat și marea de levigat care se varsă constant în zăpodie, într-un flux constant de mizerie, fără epurare, fără osmoză inversă, doar grav cu gravitație.
În ceea ce privește marea neagră de levigat, este la fel de mare, nu se constată nicio scădere, este și normal dacă nu s-a osmozat nimic. În schimb poate fi folosită ca patinoar întrucât a înghețat.

Ce a văzut muncitorul că s-a muncit pe brânci acum două săptămâni a fost montarea stației de osmoză. Nu se lucrează însă la epurarea levigatului. Firma Proces Engineering București, cea care a încheiat contract cu Consiliul Județean pentru montarea stației de osmoză inversă și pentru epurarea levigatului, a montat stația, dar nu poate trece la lucru din cauză că forul județean nu îi dă ok-ul. De ce nu dă undă verde? Nu are aprobare de la asocierea care se ocupă de închiderea depozitului de deșeuri.

“E foarte greu să spun un lucru general, au fost lucruri care au funcționat și lucruri care nu au funcționat, ca dovadă că noi avem instalația acolo, am făcut tot ce este omenește posibil și peste ce a fost omenește posibil ca să finalizăm lucrările până la sfârșitul lunii ianuarie, inclusive Crăciun, Revelion și Consiliul Județean așteaptă încă niște decizii cu privire la reinjectarea concentratului care a fost parte din proiectul inițial și totul se amână. În momentul acesta, Consiliul Județean are nevoie de o aprobare de la asocierea de firme care se ocupă de închiderea depozitului pentru că în această închidere de depozit trebuie să ajungă levigatul de la stația de osmoză. Ei, din nu știu ce motive, deocamdată nu ne-au dat acordul, sunt în stand by și totul este blocat”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Adrian Dobre, administrator și asociat al firmei Proces Engineering București.

Muncitorii firmei din București nu au unde să depoziteze levigatul epurat, așa că așteaptă ca forul județean să își rezolve dilemele.

“Nu am adus levigat până nu știm că tot conceptul funcționează, mai exact să știm că avem unde să ducem levigatul, să avem acceptul acestui grup de firme care se ocupă de închiderea depozitului. Altfel noi nu putem să operăm. Este sarcina Consiliului Județean să se ocupe de asta, în contract scrie că se ocupă de acest lucru”, a mai precizat Adrian Dobre.

Reprezentanții Consiliului Județean nu știu nimic sau nu răspund când sunt contactați de presă. Alin Iuga, purtătorul de cuvânt al forului județean ne-a cerut solicitare scrisă cu privire la situația de la Pata Rât, iar Mariana Rațiu, director de dezvoltare în Consiliul Județean nu răspunde la telefon. Vom reveni cu explicația conducerii forului județean când o vom avea.

Contractul a fost semnat în octombrie, stația de osmoză ar fi trebuit montată în câteva zile de la semnarea contractului, dar lucrurile s-au tergiversat din cauza birocrației și amânărilor venite din partea Consiliului Județean. Au venit apoi sărbătorile, au trecut sărbătorile și tot degeaba. Abia în urmă cu câteva săptămâni s-a reușit montarea stației de osmoză. În acest ritm, poate până în primăvară, Tișe & Co. vor da undă verde și pentru epurarea levigatului.
Noi vom urmări cu atenție cum decurg lucrurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *