In vizor

Noi blocuri, paie pe focul traficului infernal? 4 551 terenuri intravilane fără construcții au fost achiziționate la Cluj în intervalul aprilie-septembrie

Conform ultimului raport de piață realizat de specialiștii imobiliare.ro, în lunile iulie-august-septembrie, la fel ca în intervalul aprilie-iunie, cele mai numeroase achiziții imobiliare la Cluj au fost cele de terenuri intravilane fără construcții.

4 551 de terenuri intravilane fără construcții au fost cumpărate în Cluj-Napoca într-o jumătate de an, ceea ce indică un apetit ridicat al investitorilor pentru construcții rezidențiale. Pe o parte dintre aceste terenuri se vor ridica duplexuri și case, iar pe cealaltă parte, blocuri între case.

Dezvoltatorii au cumpărat terenurile, acum mai urmează doar ca Primăria să le dea autorizațiile de construire (dacă nu li le-a dat deja!). Iar apoi, primarul ne va spune că, dacă vrem să circulăm cu mașina în oraș, suntem niște nesimțiți! Să folosim cu prioritate mersul pe jos, că face piciorul frumos, bicicleta, trotineta și mijloacele de transport în comun, în care deja ne înghesuim ca sardelele.

Specialiștii imobiliare.ro consideră că ponderea însemnată a achizițiilor de terenuri fără construcții „indică menținerea unui interes ridicat pentru dezvoltări imobiliare”. Adică exact ceea ce nu mai poate duce infrastructura rutieră a Clujului:

„În conformitate cu evoluția la nivel de județ, creșteri ale activității de tranzacționare au fost consemnate pe toate segmentele de piață din Cluj. La fel ca trimestrul trecut, cele mai numeroase au fost, și de data aceasta, achizițiile de terenuri intravilane fără construcții: acestea au ajuns la un nivel de 2.485 (din totalul de 7.609), în creștere de la cele 2.066 de contracte încheiate în cele trei luni anterioare. Și aici, ponderea însemnată a achizițiilor de acest tip indică menținerea unui interes ridicat pentru dezvoltări imobiliare (dintre care majoritatea ar fi, probabil, rezidențiale).

Pe locul al doilea ca număr de tranzacții în județul Cluj se situează segmentul terenurilor intravilane cu construcții, care a atras trimestrul trecut 2.388 de achiziții (în creștere de la 1.962). Contractele având ca obiect unități individuale au crescut de la 1.796 la 2.084, iar cele cu terenuri extravilane de la 563 la 652. De menționat este că, pe parcursul anului 2018, în județul Cluj au fost tranzacționate, cu aproximație, 31.500 de imobile, dintre care 10.200 de terenuri intravilane, 9.600 de terenuri cu construcții, 9.100 de unități individuale și, respectiv, 2.600 de terenuri extravilane”, precizează specialiștii imobiliare.ro, în cadrul raportului asupra pieței imobiliare realizat pentru trimestrul trei al anului 2019.

Primăria Cluj-Napoca nu mai are soluții pentru problema traficului infernal din municipiu. Dacă nu este capabilă să rezolve problema, ar putea măcar să o oprească la stadiul de acum, să nu mai dea autozații de construire fără studii reale de trafic, fără lărgiri de străzi și fără a construi înainte parkinguri. Dacă nu ne poate asigura un trafic decent, măcar să rămânem la ceea ce avem în acest moment, fără o agravare a situației actuale.

Însă, presiunea dezvoltatorilor este cea de a se continua construirea. Îi va refuza primarul pe investitorii prieteni, când vor veni cu mâna întinsă la Primărie, sau le va da autorizațiile în urma cărora Clujul va fi blocat definitiv? Răspunsul la această întrebare îl vom simți pe pielea noastră în următorii ani, prin numărul de ore petrecute zilnic în mașini, bară la bară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *