In vizor

Nesimțire pe banii părinților. Școlile private din Cluj refuză comunicarea, în timp ce școlile de stat își prezintă perfomanța

Clujul a ajuns să fie invadat de învățământul privat, tot mai mulți părinți alegând să investească cât mai mult în educația copiilor, însă rezultatele lasă de dorit. Marile afaceri în învățământ dezvoltate de investitorii privați prind tot mai mare contur, deși doar „oferta” financiară este singurul obiect ce îi diferențiază de învățământul de stat.

În Cluj există peste treizeci de grădinițe private, peste nouă școli primare și gimnaziale și aproximativ șase licee care se laudă cu o performanță de neegalat. Dintre aceste instituții de învățământ privat este onorată să facă parte și Școala Gimnazială Spectrum, care se laudă cu o clasare pe locul trei la Evaluarea Națională din acest an, motiv pentru care conducerea se crede superioară, refuzând să transmită eficiența învățământului din instituția pe care o conduce.

Pe site-ul școlii, Managerul Ismail Okan Gur scrie că: „Școala Gimnazială Internațională Spectrum Cluj își îmbunătățește pe zi ce trece calitatea educației și împreună cu cadrele didactice tinere, dinamice, și cu vastă experiență au ridicat graficul succesului în rândul școlilor din zonă”, însă a uitat că cele mai importante caracteristici într-o unitate de învățământ sunt comunicarea și respectul, lucruri care acestei școli îi lipsesc cu desăvârșire. Contactați pentru a ne da un raport de eficiență al școlii în care sute de părinți investesc zeci de milioane, cu lipsă de respect și nepăsare ne transmit că nu vor sta la discuții și nu ni se va face legătura cu managerul școlii care „îsi asumă” ignorarea de care dau dovadă. Asta să fi atitudinea cu care conducerea școlii tratează și părinții care se interesează de rezultatele copiilor?

Revenim și la vestita Transylvania College, care în loc să se evidențieze prin rezultate remarcabile, își face sonoră prezența prin discriminare între elevi și prin luarea banilor de la părinți.Renumita școală nici nu se mai deranjează să răspundă, dacă cumva sună unul dintre părinții care investesc aproape 20.000 de lei pe an și nu observă niciun rezultat, ce să îi zică? La fel ca și „concurența” conducerea alege lipsa de comunicare.

Deși sute de părinți aleg să își trimită copiii la școli private crezând că dacă vor plăti cei mici vor fi pregătiți mai calitativ, liceele de stat din Cluj le dovedește contrariul.

Un exemplu concret în acest caz este Liceul Teoretic „Avram Iancu ”care a avut ultima medie de intrare 9,69 la specializarea matematică-informatică. Un liceu de stat unde părinții nu plătesc zeci de milioane, iar elevii vin cu nenumărate premii. Un liceu unde conducerea a avut bunul simț de a purta o conversație.

 

Adina Claudia Turcu, directoarea Liceului Teoretic „Avram Iancu” declară pentru Ziar de Cluj că standardele la care se invață în școlile de stat sunt foarte ridicate, lucru dovedit chiar de liceul pe care îl conduce, care se află pe locul șapte la nivel național.

 

„Susțin pregătirea în școlile de stat. Am demonstrat categoric că se face performanță într-o școală de stat, situându-ne pe locul șapte la nivel național. La școlile de stat se face o pregătire la standarde înalte, însă este alegerea părinților dacă își trimit copiii la o școală privată sau de stat”, declară Adina Claudia Turcu.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *