Din oras

Nereguli scoase la iveala la Paza si Protectie de Curtea de Conturi: “Nu exista o situatie reala si exacta a fondului mutual, constituit din sume retinute de la angajati”

Scris de 299

Controlul Curtii de Conturi de la SC Paza si Protectie de la inceputul acestui an a scos la iveala si alte nereguli in contabilitatea firmei, in afara debitelor mari nerecuperate de la clienti, despre care v-am mai relatat. Raportul intocmit de auditori  releva faptul ca sumele retinute de la angajati pentru asa-zisul “fond mutual” nu au fost trecute in contabilitate si nici nu exista o evidenta clara a acestora.

Nu au fost inregistrate in contabilitatea entitatii pana la data controlului operatiunile econnomice de incasari in suma de 23.052 de lei si plati in suma de 58.534 de lei efectuate in perioada 01.01 – 31.12.2012. De asemenea, nu au fost evidentiate si raportate prin situatiile financiare tranzactiile derulate pentru incasari in suma de 14.384 de lei, respectiv plati in suma 3.857 de lei. Pe cale de consecinta nu au fost inregistrate in contabilitate nici operatiunile derulate prin casieria unitatii privind depunerile si ridicarile de numerar, stingerea obligatiilor fata de terti urmare a platilor efectuate prin conturile bancare si nici veniturile/cheltuielile rezultate din comisioane si dobanzi bancare”, se arata in raportul Curtii de Conturi.

Directorul Adriana Sabou a precizat la solicitarea auditorilor ca “acesti bani  nu sunt evidentiati in contabilitate pentru ca nu sunt veniturile societatii, reprezentand contributii ale salariatilor cu destinatia specificata in Contractul Colectiv de Munca al societatii”, respectiv “au fost considerate sume externe patrimoniului societatii”.

Raspunsul nu justifica, in opinia reprezentantilor Curtii de Conturi, “neinregistrarea operatiunilor patrimoniale, intrucat aceste incasari si plati s-au efectuat de catre societate, fapt confirmat prin extrasele de cont. Contributiile salariatilor la fondul mutual s-au retinut prin state de plata certificate de catre persoanele cu atributiuni din cadrul societatii si au fost depuse in contul bancar fara deschiderea subconturilor colectoare pe numele fiecarui titular in parte”.

In perioada 2012-mai 2013 contributiile angajatilor la acest fond se ridica la 55.678 de lei, potrivit raportului citat.

“Desi contributiile angajatilor la fond au fost retinute prin state de plata si virate in contul de disponibil, evidenta contabila sintetica si analitica la data controlului nu ofera date privind situatia reala si exacta a acestui fond constituit. Entitatea detine o evidenta extracontabila din care rezulta faptul ca in luna decembrie 2012 fondul constituit a fost in suma totala de 63.644 de lei, neactualizata la 30.06.2014, respectiv 31.12.2014, iar suma nefiind identificata in contabilitate”, se mai arata in raport.

Mai mult, in raport se noteaza ca pe durata controlului, in luna ianuarie a acestui an, societatea a retras mai multe sume din acel fond pentru a le restitui angajatilor carora le-a incetat contractul de munca, “in conditiile in care societatea nu conduce o evidenta contabila pe fiecare contribuabiil si nu are deschis un cont bancar distinct pentru acest fond”.

Din pacate la compartimentul contabilitate si director economic nu exista o continuitate, fiind o mare fluctuatie de personal, motiv pentru care nu se cunoaste componenta soldurilor contabile. Neexistand procese verbale de descarcare, incarcare in gestiune a personalului plecat si a celor noi angajati, personal consider ca contul 473 nu este un cont care sa reflecte situatia fondului mutual”, a recunoscut si directorul economic, Doru Floricel Muresan, in cadrul raportului.

Directoarea societatii, Adriana Sabou, nu a putut fi contactata pentru noi explicatii. In cele date auditorilor arata ca sumele nu sunt evidentiate in contabilitate pentru ca banii sunt ai angajatilor si nu ai societatii.

O sesizare care reclama si retinerile in acest fond mutual a fost depusa la Consiliul Judetean Cluj, institutie careia ii este subordonata SC Paza si Protectie. Coducerea este acuzata in documentul citat de mai multe abuzuri asupra angajatilor, deturnare de fonduri si evaziune fiscala. Reprezentantii Consiliului Judetean spun ca vor verifica cele sesizate, chiar daca nu agreeaza in mod special sesizarile anonime.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 3 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 5 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 7 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 9 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 9 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 10 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 11 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 24 hours Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE