Eveniment

Nepăsarea, mai puternică decât obezitatea morbidă. Un tânăr de 280 kg din Cluj-Napoca, sărac, ignorat și respins de spitale A MURIT. Ziar de Cluj a scris despre cazul lui în 2017

Cazul lui Remus Alin Vermeșan, un tânăr din Cluj, cu retard mintal și obezitate morbidă a fost tratat pe larg de Ziar de Cluj în urmă cu un an și jumătate. Atunci, cântărea aproximativ 200 de kilograme și avea nevoie de intervenție medicală pentru a-i fi salvată viața. Mama acestuia ne spunea atunci că medicii de la Chirurgie II i-au cerut 3000 euro pentru o operație de stent gastric. De asemenea, mama băiatului a recunoscut faptul că, descurajată de tariful stabilit de medici, a renunțat să mai ceară consult medical la alți doctori. 

În septembrie 2017, Monica Costin, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Județean Cluj, declara că tânărul ar fi trebuit consultat de o comisie de specialitate care să stabilească ce trebuie făcut pentru pacient. Ea sublinia atunci că dacă operația nu este de ordin estetic atunci nu trebuie plătit nimic.

“Ca principiu, din punctul nostru de vedere, pacientul cu obezitate morbidă care este văzut de o comisie interdisciplinară și are indicații poate să beneficieze de operație de stent gastric și această operație nu este considerată ca o corecție estetică, repet, dacă are indicația comisiei de diabetologi, endocrinologi. Dacă această comisie nu consideră că operația trebuie făcută și că această operație este ca o indicație terapeutică, operația se consideră ca fiind corecție estetică și atunci este contra cost”, spunea Monica Costin, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. 

Citește și:

Cazul disperat al unui tânăr din Cluj cu retard mintal și obezitate morbidă. Abia mai respiră, este nedeplasabil, dar medicii nu vor să îl opereze dacă nu plătește 3.000 de euro

Din septembrie 2017 până în prezent, Remus Alin Vermeșan a ajuns la 280 de kilograme. Nimeni nu a făcut nimic pentru el. Nici familia, nici sistemul sanitar, nicio altă instituție publică. Situația tânărului a fost adusă din nou în atenția opiniei publice de presa locală, în 17 ianuarie, iar autoritățile s-au sesizat în 22 ianuarie. A fost internat abia după ce a intervenit primarul din Chinteni, Lucia Suciu, deși Valea Fânațelor unde locuia tânărul aparține de Cluj-Napoca. 
Din nefericire, tânărul a murit ieri la Unitatea de Primire a Urgențelor. Ajunsese atât de gras și cu atât de multe complicații încât nu s-a mai putut face nimic pentru el. 

„Acest pacient a fost adus pentru niște leziuni care erau cu suprainfecție, iar dânsul prin acea obezitate morbidă avea undeva la 280 de kg. A făcut complicații respiratorii și cardiace. Aici sunt niște probleme de educație și pe partea aceasta de management de familie pentru pacienții care sunt obezi. El trebuia asistat din momentul în care a depășit 120 de kg. Era greu de asistat o asemenea persoană și familia așa și recunoaște că nu a putut să managerieze problema cu dânsul pentru că era cu niște probleme de retard și cu niște probleme psihice în care dânsul nu înțelegea nici să fie asistat în spital, nici să stea și nici să dorească să nu mai mănânce. A fost, practic, evoluția acestei obezități morbide”, a declarat, vineri, Adela Golea, director medical în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *