Politica

NEPĂSARE CRIMINALĂ. Vicepremierul Kelemen Hunor face ceea ce poate fi considerat un denunț public: S-au „reevaluat” școli care erau în risc seismic I, în pericol de prăbușire, ca să poată lua bani din PNRR

Vicepremierul Kelemen Hunor face ceea ce poate fi considerat un denunț public, prin expunerea într-un interviu la Euronews România a modului în care au fost șterse zeci de clădiri din lista de 118 clădiri aflate în risc seismic I, adică în risc de prăbușire, listă pe care autoritățile o aveau în luna septembrie 2022, astfel că acum mai sunt pe această listă 39. Motivul – ca să poată școlile respective să ia bani din PNRR, pentru că dacă ar fi rămas în acte că sunt cu risc de prăbușire, nu erau eligibile la fondurile europene, conform oficialului guvernamental.

  • „Anul trecut a mai fost o ordonanță de urgență de la Ministerul Dezvoltării prin care au fost reglementate anumite probleme legate de riscul seismic la clădiri. Și noi am avut lista asta cu 118 clădiri. Între timp, am aflat că au mai fost niște reevaluări, fiindcă în PNRR și în celelalte fonduri nu puteai să intri cu clădiri care aveau un grad de risc seismic numărul I, nu puteai să intri în fondul local și nu putea să intri în celelalte fonduri din PNRR. Și atunci au făcut o reevaluare și au fost trecute în categoria de risc seismic II, câteva clădiri, plus au fost niște erori, care pe mine nu mă privesc, fiindcă erorile s-au întâmplat într-o altă instituție, la Ministerul Educației. Deci cam asta a fost lista”, a declarat Kelemen Hunor.

”Din totalul de 31.599 de instituții de învățământ doar 2.721 sunt evaluate”

Autoritățile române au venit cu cifre diferite cu privire la numărul instituțiilor de învățământ care se află în grad de risc seismic avansat.

Dacă acum o săptămână premierul spunea că sunt 118 unități de învățământ în situația aceasta, ministerul Educației a venit ulterior cu o listă unde sunt incluse doar 39 de clădiri aflate în risc seismic I.

Vicepremierul României Kelemen Hunor a declarat că s-a făcut o reevaluare a acestor clădiri pentru că în PNRR și în alte fonduri nu se putea intra cu clădiri care aveau gradul de risc seismic I, iar mai multe au trecut la gradul de risc seismic II.

Kelemen Hunor a adăugat că doar 2.721 de clădiri școlare au fost evaluate din totalul de 31.599, care se află la nivelul țării.

GRIJA FAŢĂ DE VIAŢA PROSTOIULUI DE CONTRIBUABIL: Lista cu școlile cu risc seismic, finalizată în 2022

”În 2021 a fost înființat un grup interministerial care avea mandat ca să facă un studiu, raport, pentru școlile atât în ceea ce privește riscul seismic, dar și grupurile sanitare. Am terminat acest studiu în 2022, am trimis materialul în septembrie, dacă nu mă înșel. Noi am lucrat din materialul clientului, în ceea ce privește școlile.

La vremea aceea am și propus un program, așteptăm să vedem din PNRR ce se poate acoperi, au început discuțiile în ianuarie cu ministrul Cseke Attila, cu ceilalți colegi din cabinet, cu colegii de la Administrația Prezidențială fiindcă ideea a fost a președintelui Iohannis, de la el a venit solicitarea în 2021, să finalizăm ceea ce se începuse mai de multă vreme.

Noi am întocmit într-un an de zile acea lista, de aceea astăzi am putut adopta foarte repede o hotărâre de guvern cât și în prima lectură o ordonanță de urgență, fiindcă aveam materialele pregătite. Anul trecut a mai fost o OUG de la Ministerul Dezvoltării prin care au fost reglementate anumite probleme legate de riscul seismic la clădiri și noi aveam lista această cu 118 clădiri.

Între timp, am aflat că au mai fost niște reevaluări pentru că în PNRR și în celelalte fonduri nu puteai să intri cu clădiri care aveau gradul de risc seismic I. Atunci s-a făcut reevaluarea și au fost trecute în categoria de risc seismic II, câteva clădiri, plus au fost niște erori pe care pe mine nu mă privesc. Aceasta a fost lista. Eu cred că în 4-5 ani aceste clădiri pot fi consolidate, noi când vorbim de 118/39 de clădiri, chiar e un lucru important. Doar din totalul de 31.599 de instituții de învățământ doar 2.721 sunt evaluate.”, a declarat Kelemen Hunor, la Euronews România.