Editorial

Nene Iancule, ce teatru ieftin se joacă la Cluj!

Scris de 28,228

Astăzi, la Cluj-Napoca, am putut urmări, pe scena mare a orașului, o piesă de teatru, jucată atât de către actori profesioniști, cât și de amatori. Vă prezentăm scenariul acestei șușanele:

Expozițiunea

De dimineață, pe o străduță de pe malul Someșului, între două poduri, 800-1000 de persoane, gay sau heterosexuali solidari cu comunitatea LGBT, mărșăluiesc pașnic și fără incidente. (Nu intrăm în discuții privind motivațiile participanților, vă prezentăm doar faptele.)

Trei bărbați cu tricouri cu mesaje împotriva minorităților sexuale apar la marșul Cluj Pride, al minorităților sexuale, dar contramanifestanții sunt rapid îndepărtați din vecinătatea grupului de manifestanți, de către jandarmii care îi și legitimează pe cei trei.

Puțin mai spre orele amiezii, în Piața Avram Iancu se desfășoară o altă manifestație, una împotriva „homosexualilor”. (Nu intrăm nici aici în discuții privind motivațiile participanților.) La această manifestație se țin discursuri intolerante, jignitoare la adresa comunității LGBT, sunt prezentate informații, multe dintre ele, eronate.

Intriga

Oana Mardare, fondatoare a teatrului privat Reactor (din Cluj-Napoca), participă la marșul de solidaritate față de comunitatea LGBT. Oana Mardare nu este cunoscută drept o persoană care ar aparține acestei comunități, așa că, cel mai probabil, participă la marș doar în semn de solidaritate. O idee încolțește însă în mintea actriței profesioniste, o persoană inteligentă, care joacă teatru încă din clasa a opta.

Desfășurarea acțiunii

După ce pleacă de la marșul pentru comunitatea LGBT, Oana Mardare se îndreaptă, pe bicicletă, spre Piața Avram Iancu. Actrița ajunge la marșul împotriva comunității LGBT, unde se țin discursuri contra manifestării la care Oana Mardare tocmai a participat. Pe bicicletă, actrița pătrunde prin mulțime până aproape de zona unde cineva vorbește la microfon.
 
Punctul culminant

Actrița Oana Mardare, încălecată pe bicicletă, din mijlocul manifestanților anti-homosexualitate, începe să declame, acoperind discursul unuia dintre organizatorii respectivei manifestații: 

„Am fost la paradă! Era liniștită! Nu era nimeni indecent! Erau niște oameni așa ca mine, care nu sunt nici gay și am prieteni gay! Era un mesaj de pace și de dragoste! Nu este normal ca o comunitate să se întoarcă către o altă comunitate! Nu este normal să promovați hate-speech! Nu este normal să fiți agresivi! Nu este normal să ocupați Piața!”

Anumite persoane din mulțime îi roagă pe jandarmi să o îndepărteze pe actriță, sub motivul că nu este acceptată la manifestație. Oana Mardare le rânjește manifestanților disprețuitor. Îi roagă pe jandarmi să nu o îmbrâncească. Devine isterică. Jandarmii îi explică, inițial, cu calm, că trebuie să plece. Oana Mardare nu se lasă scoasă din mijlocul manifestației. Actrița se așază pe jos, în Piață. Refuză să plece. 

Deznodământul

Jandarmii o iau pe sus pe actriță, cu brutalitate, o duc în dubă. Actrița opune rezistență, plânge, urlă să i se dea drumul, că o doare! Oana Mardare ajunge în dubă, apoi la o secție de Poliție. 

Epilog

Actrița Oana Mardare, în urma acțiunii sale, primește felicitări din partea prietenilor și cunoscuților. Lumea aude despre faptele actriței de la Reactor. Notorietatea sa și, implicit, a teatrului său privat, crește.

Concluzii

Școala de teatru din Cluj-Napoca se ridică, în prezent, la cele mai exigente standarde naționale și internaționale. Teatrul de improvizație și teatrul stradal sunt genurile cele mai dezvoltate, toți actorii având, mereu, numai de câștigat, în urma spectacolelor în care joacă magistral!

Actorii care au organizat sceneta anti-homosexualitate din Piața Avram Iancu și-au câștigat micul lor capital de popularitate și au punctat și la capitolul decență, fiindcă nu au făcut scandal pe scena de lângă Someș. Chiar dacă au dat târcoale prin zonă, au plecat în liniște, îndepărtați de către jandarmi. Reprezentația lor însă, în sine, nu a punctat la capitolul toleranță, ceea ce înseamnă un mare minus.

Actrița profesionistă de la Reactor și-a demonstrat virtuozitatea scenică și măiestria profesională, sporind prin jocul ei notorietatea teatrului pe care l-a fondat și câștigând un important capital de simpatie din partea comunității care sprijină persoanele LGBT. Fiind vorba despre o persoană inteligentă, este greu de crezut că nu a anticipat scandalul pe care îl va provoca prin scandarea unor replici în evidentă opoziție cu manifestarea în mijlocul căreia a apărut pe bicicletă. (Jos pălăria pentru jocul actoricesc și pentru regie!)

Persoanele LGBT care au participat la marșul de pe malul Someșului, din păcate, au avut doar un rol de figurație în propria piesă. Cu toate că ar fi trebuit să fie personajele principale ale reprezentației, au devenit simple pretexte pentru alte jocuri de imagine, ale unor actori profesioniști. Organizatorii marșului LGBT, persoane reale, nu personaje, fără voia de a juca teatru, s-au trezit în mijlocul unei piese ieftine, a unei șușanele de cea mai joasă speță. Lupta pentru drepturile persoanelor LGBT a devenit lupta pentru imagine publică a unor actori care și-au găsit ca scenă Piața Avram Iancu din Cluj. 

Nene Iancule, ce teatru ieftin se joacă la Cluj!ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours In vizor
  NU-ȘI POT ÎMPĂRȚI ”PATRIOTISMUL”. S-au cățărat pe Tricolor și-acum s-a rupt cu ei. Liderul ”AURolacilor” și senatoarea ”șoșocarilor” s-au huiduit și acuzat reciproc că au confiscat evenimentul
 • Acum 3 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Salariul minim brut la 4000 lei – singura șansă de a elimina munca la negru, de a rezolva problema deficitului de forță umană și de a ține românii în țară”
 • Acum 4 hours General
  SARABANDA ACCIDENTELOR CONTINUĂ: Accident între două mașini pe Bulevardul Muncii. Două persoane au rămas încarcerate
 • Acum 8 hours Politica
  Dispută Ponta – Goțiu pe tema evacuărilor din Roșia Montană
 • Acum 13 hours Eveniment
  Sute de oameni au fost evacuați în toiul nopții, la Roşia Montană. Motivul, o avarie la Barajul Lacului Tăul Mare. A ajuns și atoatepriceputul Raed Arafat în zonă
 • Acum 1 day Eveniment
  Grup infracțional constituit în vederea contrabandei cu alcool și țigări, anihilat de polițiștii clujeni în colaborare cu polițiști din alte trei județe
 • Acum 1 day In vizor
  ROMÂNIA DEDICATĂ: Cum a rămas firma prietenului lui Iohannis singura în licitația pentru BMW-urile Poliției. Ori e dedicație, ori e pupincurism – ceea ce tot cu dedicație e
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu calfică drept ”haotică” și ”imbecilă” liberalizarea prețurilor la energie, măsură adoptată în Guvernul PNL și promovată de actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu
 • Acum 1 day General
  ÎNCĂ PATRU MAȘINI S-AU ÎNĂLȚAT ÎN RAIUL TINICHIGIILOR: Accident cu 4 mașini lângă Opera Națională
 • Acum 1 day Eveniment
  NICI O ZI FĂRĂ MĂCAR UN ACCIDENT. Accident în lanț în Feleacu. Mai multe persoane duse la spital
 • Acum 2 days Politica
  RECENSĂMÂNTUL ”CĂCĂSTOARELOR”. Românii sunt obligați ca, până la 30 octombrie, să-și declare fosele septice. Amenzile sunt foarte mari
 • Acum 2 days Rautacisme
  “Părintele” Urbanismului de Cumetrie şi al dezastrului urban din Cluj-Napoca, ales președinte al comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor
 • Acum 2 days Justitie
  JUSTIŢIE CU DEDICAŢIE. Blocaj total în dosarul ritualurilor cu Ayahuasca în care sunt judecați Gelu Oltean și Vanessa Youness: De aproape nouă luni instanța nu motivează decizia de CP
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE